Sprogimas

Naujų atviros tuberkuliozės atvejų užregistruota mažiau

Kovo 24 dieną Pasaulio sveikatos organizacijos sprendimu minima Pasaulio tuberkuliozės diena, skirta geriau informuoti planetos gyventojus apie šią pavojingą ligą. Stebint naujai išaiškintų atvira tuberkulioze (toliau TB) sergančių asmenų skaičių per pastaruosius 8 metus Telšių apskrityje jis buvo panašiame lygyje: registruojama kas metai virš 60 naujų atvejų. Daugiau naujų TB atvejų buvo registruota 2013 m. - 85 atvejai, o 2016 m. naujų atviros TB atvejų užregistruoti 51 atvejas. Iš jų 49 atvejai atviros plaučių tuberkuliozės ir 2 ekstrapulmoninės TB atvejai.

Naujai registruoti atviros TB atvejai Telšių apskrityje 2008-2016 m.

         2016 m. Telšių apskrities Telšių r. savivaldybėje buvo naujų TB -14 atvejų, Plungės r. savivaldybėje -15, Rietavo savivaldybėje - 6, Mažeikių r. savivaldybėje- 16 atvejų. Telšių apskrities plaučių TB sergamumo 2016 m. rodiklis atv. skč./10000 gyv. buvo -3,51, Respublikos -3,32. Tarp apskrities administracinių teritorijų aukščiausias rodiklis buvo Plungės ir Rietavo savivaldybėse ( atitnkamai 4,31; 7,75).

       2016 metais Telšių apskrities teritorijose apie 23 proc. susirgusių sudarė dirbantys asmenys, apie 57 proc. buvo susirgę vyrai, moterų-33 proc. Apie 24 proc. susirgusių buvo 18-29 m. amžiaus grupėje.

       Per 2016 m. nuo TB naujai išaiškintų ligonių tarpe mirusių- 3: Telšių r. sav. -2, Mažeikių r. sav. -1.

       Šia liga serga ne tik asocialūs asmenys, nors jie šia liga suserga dažniau dėl blogų gyvenimo sąlygų, bet dėl jos užsikrėtimo paprastumo nė vienas nuo jos nesame apsaugotas. Tuberkuliozės mikobakterijos patenka į orą, kai plaučių TB sergantis žmogus kalba, kosėja ar čiaudi. TB mikobakterijos ore gali išlikti kelias valandas priklausomai nuo aplinkos sąlygų. Žmogus, įkvėpęs TB mikobakterijomis užteršto oro, gali tapti infekuotu. Užsikrėtę asmenys savo organizme turi TB mikobakterijų, bet jos nėra aktyvios ir nesukelia ligos, nepasireiškia TB būdingi požymiai ir žmogus neplatina ligos sukėlėjo. Nustatyta, kad tik dalis užsikrėtusių asmenų (5-10 proc.) gali susirgti arba suserga TB. Dažniausiai TB užsikrečiama, jei yra kasdienis artimas sąlytis su sergančiais asmenimis gyvenamoje aplinkoje, darbe, kitose įstaigose.

     Geras gydymas – tai svarbiausia profilaktikos forma, nes užkrečiamas ligonis tampa neužkrečiamu, kas sumažina tuberkuliozės plitimą visuomenėje. Taip pat tuberkuliozės profilaktikos veiksmingos priemonės yra gerų ekonominių ir socialinių sąlygų užtikrinimas, pilnavertė mityba, kuo ankstesnis sergančiųjų asmenų išaiškinimas. Kuo anksčiau išaiškinti jautrų tuberkuliozei kontingentą padeda vaikų tyrimas tuberkulinu. Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, 7 m. amžiaus ir priklausantys rizikos grupėms vaikai (pvz., dažnai sergantys kvėpavimo takų infekcijomis, glaudžiai bendraujantys su sergančiu TB, sergantys imunitetą slopinančiomis ligomis, gyvenantys globos įstaigose ir kita) privalomai profilaktiškai turi būti tikrinami Tuberkulino mėginiais asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

         2016 m. Telšių apskrityje Mantu mėginiais asmens sveikatos priežiūros įstaigose buvo patikrinti 1927 vaikai, iš jų teigiamai reagavusių -8,5 proc. ir jie nusiųsti gydytojo konsultacijai. Vaikų tarpe atviros TB atvejų neregistruota.

         Taip pat viena iš tuberkuliozės profilaktikos priemonių - BCG vakcina, kuri apsaugo kūdikius nuo sunkių tuberkuliozės formų (tuberkuliozinio meningito, miliarinės TB). Šia vakcina skiepijami visi 2-3 parų naujagimiai.

        Tuberkuliozės prevencijai yra svarbūs profilaktiniai sveikatos patikrinimai. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka darbuotojams, dirbantiems maisto gamyboje, sveikatos priežiūros srityje, vaikų mokymo ir auklėjimo srityje, paslaugų teikimo gyventojams srityse ir kitose veiklos srityse, būtinas profilaktinis patikrinimas dėl tuberkuliozės prieš pradedant dirbti ir kasmet dirbant.

       Tik bendrų pastangų dėka galima užtikrinti šios pavojingos ligos plitimą, nes kiekvienas neišgydytas ligonis gali užkrėsti vis naujus asmenis. Žinoti apie tuberkuliozę – tai suprasti jos rizikos faktorius ir realijas, mokėti saugoti save ir aplinkinius, laiku bei efektyviai gydytis.

Rima Razguvienė

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode