Sprogimas

Už šeimos medicinos paslaugas – didesnis finansavimas

Nuo šiol šeimos medicinos paslaugas teikiančios gydymo įstaigos galės gauti didesnį finansavimą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. Priedas už kiekvieną prirašytą žmogų bus skiriamas toms poliklinikoms ir šeimos medicinos centrams, kuriose bus akredituota šeimos medicinos paslauga.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šeimos medicina yra viena prioritetinių sričių ir gydymo įstaigas būtina skatinti dar labiau rūpintis pacientais bei užtikrinti aukščiausios kokybės paslaugas. Tai reiškia, kad nuo šiol gydymo įstaigos galės turėti ne tik privalomą licenciją, bet ir savanoriškai praeiti akreditacijos procedūrą.

„Galima sakyti, kad akreditavimas – tai viešas pripažinimas, kad gydymo įstaiga yra pasiekusi aukštą aptarnavimo lygį ir ne tik užtikrina kokybišką medicininę pagalbą, bet ir rūpinasi ligų profilaktika, pacientų gerove, užtikrina, kad paslaugos būtų suteiktos laiku, o pacientų ir medikų bendravimas būtų abipusiai naudingas. Šioms, geriausiai įvertintoms, gydymo įstaigoms ir didėja finansavimas“, – sako ministras A. Veryga.

Šeimos medicinos paslaugas teikiančioms gydymo įstaigoms Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) užtikrins galimybę apsirūpinti ir reikiama modernia įranga. Tuo tikslu tokias paslaugas teikiančios įstaigos galės pasinaudoti Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis regioninei plėtrai.

Šiuo metu Lietuvoje jau yra 5 gydymo įstaigos, turinčios akreditaciją, tai  VšĮ Antakalnio poliklinika, VšĮ Justiniškių šeimos gydytojų kabinetas, VšĮ Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras, VšĮ Lazdynų poliklinika ir UAB Baltupių šeimos medicinos centras.     

Pasak Akreditavimo tarnybos direktorės Noros Ribokienės pradėjus akreditavimo procesą tarnyba sulaukė nemažo įstaigų susidomėjimo. „Malonu pastebėti, kad įstaigos supranta akreditavimo teikiamą naudą, ne tik aktyviai domisi šiuo procesu, bet ir žengia realius žingsnius, siekdamos aukščiausios kokybės. Tikimės, kad gydymo įstaigos, kartą savanoriškai pasiekusios aukštą kokybės kartelę, nenorės jos nuleisti, o finansinė motyvacija taps vienu iš veiksnių, padėsiančių išlaikyti pasiektą lygį bei toliau tęsti pradėta veiklą“, – teigia Akreditavimo tarnybos direktorė.

Artimiausiu metu Akreditavimo tarnyba vertins dar vieną gydymo įstaigą – VšĮ Švenčionių rajono pirminį sveikatos centrą.

„Tai puikus pavyzdys, įrodantis, kad akredituotis gali bet kuri šeimos medicinos paslaugas teikianti įstaiga, nepriklausomai nuo jos dydžio ar veiklos vietos. Šiais metais planuojama  akredituoti dar mažiausiai 5 gydymo įstaigas“, teigia N. Ribokienė.

Šiuo metu visos šalyje veikiančios gydymo įstaigos privalo turėti licencijas. Tai reiškia, kad jos privalo atitikti  saugą užtikrinančius minimalius veiklos reikalavimus. Tuo tarpu naujai įvestas gydymo įstaigų akreditavimas – tai išorinis kokybės vertinimas, kurio metu pripažįstama, kad sveikatos priežiūros įstaiga atitinka itin aukštus iš anksto nustatytus ir paskelbtus sveikatos priežiūros paslaugų standartus.

Kitaip tariant, nors abiem atvejais įstaigų teikiamos paslaugos yra saugios, tačiau akredituotos įstaigos užtikrina ne tik gerą medicininę pagalbą,  bet ir yra pasiekusios aukštesnius paslaugų standartus.

Sveikatos apsaugos ministerija kviečia įstaigas, teikiančias šeimos medicinos paslaugas ir norinčias gerinti gydymo paslaugų kokybę bei pacientų saugą, kreiptis į Akreditavimo tarnybą dėl konsultacijos, padėsiančios ruoštis akreditavimo procesui, kurios specialistai yra pasirengę geranoriškai padėti įstaigoms, siekiančioms aukščiausios kokybės.

SAM Ryšių su visuomene skyriusŠis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.">

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode