Sprogimas

Daugiau sveikų maisto produktų – geresnei sveikatai

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu atnaujintas sveikatai palankesnių maisto produktų (turinčių mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų), kuriuos maisto gamintojai gali ženklinti simboliu „Rakto skylutė“, kriterijų sąrašas.

„Lietuvoje atsiras daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, o vartotojai turės didesnį pasirinkimą. Tai reiškia, kad bus sudarytos prielaidos gerėti gyventojų sveikatai. Įmonėms atsivers daugiau galimybių eksportuoti tokius produktus, ypač į Šiaurės šalis, kur šis tarptautinis ženklas žinomas plačiausiai ir kur sveikatai palankūs produktai yra labiausiai paklausūs“, - pabrėžė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jo teigimu, taip pat bus siekiama, kad ugdymo įstaigose – mokyklose ir darželiuose – vaikams būtų tiekiamas sveikas maistas.

Simboliu „Rakto skylutė“ maisto produktai Lietuvoje ženklinami nuo 2014 m., kai buvo įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo sistema. Maisto gamintojai, tiekiantys rinkai nustatytus kriterijus atitinkančius produktus, gali savanoriškai ir nemokamai ženklinti juos simboliu „Rakto skylutė“. Šis simbolis yra Europos Sąjungoje registruotas prekių ženklas, kurį Švedijos Nacionalinė maisto agentūra (ženklo savininkė) leido naudoti Lietuvoje.

Simbolis „Rakto skylutė“ plačiausiai paplitęs ES tarp panašios paskirties ženklų. Europos Komisija jį laiko pozityviu ir objektyviausiu. Juo žymimi maisto produktai Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Makedonijoje ir Lietuvoje. Prisijungti prie šio ženklo rengiasi Latvija ir kitos šalys. Šiaurės šalių rinkoje yra jau daugiau nei dešimt tūkstančių pavadinimų produktų, pažymėtų šiuo simboliu. Sergamumas lėtinėmis maisto kilmės ligomis šiaurės šalyse yra mažiausias ES, tam be abejo, turi įtakos sveikesnė šių šalių gyventojų mityba.

Simbolį naudojančiose šalyse nuo 2015 m. įsigaliojo nauji, patobulinti maisto produktų ženklinimo ir pristatymo simboliu „Rakto skylutė“ kriterijai. Kadangi Lietuva yra įsipareigojusi užtikrinti nuolatinę atitiktį tarp šalių suderintiems simbolio naudojimo kriterijams, patvirtintos naujos maisto produktų grupės, pakoreguoti kai kurie maistinių medžiagų kiekio kriterijai.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode