Sprogimas

VLK: pirmasis pasirinkimas – šeimos gydytojas

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) pataria į šeimos gydytoją kreiptis ne tik susirgus, bet ir tuomet, kai jaučiatės gerai. Pasitikrinti turėtų kiekvienas šeimos narys, iš anksto užsiregistravęs pas šeimos gydytoją. Nei už gydymą susirgus, nei už sveikatos patikrinimą, taip pat ir už paslaugas pagal prevencines programas, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu mokėti nereikia, nes šios paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

„Sunegalavę pirmiausia pagalbos kreipiamės į savo šeimos gydytoją. Šiuo metu, kai daugėja sergančiųjų gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, o kai kuriose savivaldybėse jau paskelbta gripo epidemija, itin svarbu laiku prisiminti, kad pirmasis gydytojas, į kurį reikia kreiptis, yra šeimos gydytojas“, – teigia VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė.

VLK primena, kad daugelis šalies poliklinikų dirba ir šeštadieniais, tad nesunkiai sunegalavusiems savaitgalį pacientams neverta iškart skubėti į ligonines, kur yra daug sunkesnių ligonių – geriau išsiaiškinti, ar gydymo įstaiga, prie kurios jis yra prisirašęs, dirba ir kada šeimos gydytojai priima pacientus.

Tačiau šeimos gydytojas yra svarbus net tik sunegalavus. VLK specialistai pataria kiekvienam pasirūpinti savo ir šeimos narių sveikata bei iš anksto suplanavus, bent kartą per metus apsilankyti pas gydytoją ir profilaktiškai pasitikrinti sveikatą.

„Žinoma, dėl įprastinio sveikatos patikrinimo nereikia skubėti kreiptis padidėjus sergamumui gripu ir peršalimo ligomis. Geriausia kasmetinį apsilankymą suplanuoti ir užsiregistruoti iš anksto. Tuomet gydytojas galės išklausyti, apžiūrėti, skirti reikiamus tyrimus ar priminti, kad atėjo laikas pasitikrinti sveikatą pagal prevencines programas“, – sako D. Berūkštienė.

Šeimos gydytojo kompetencijai priskiriami įvairūs tiriamieji ir gydomieji veiksmai, pavyzdžiui, bendras ligonio ištyrimas, arterinio kraujo spaudimo matavimas, elektrokardiogramos užrašymas ir įvertinimas, pacientui reikalingų kraujo ir kitų tyrimų skyrimas ir kt. Šeimos gydytojas sprendžia ir dėl siuntimo specialisto konsultacijai.

Šeimos gydytojai rūpinasi ir pacientų skiepijimu. Kūdikiai ir vaikai nemokamai skiepijami pagal profilaktinį skiepų kalendorių, o suaugusieji, priklausantys rizikos grupėms, nemokamai gali būti skiepijami nuo gripo, pneumokokinės infekcijos, difterijos, stabligės, pasiutligės.

„Šeimos gydytojas turi informuoti pacientą apie nemokamas prevencines programas, kurios priklauso pacientui pagal jo amžiaus grupę, ir pasiūlyti atlikti reikiamus tyrimus. Šiuo metu šeimos gydytojai gali pasiūlyti gyventojams pasitikrinti sveikatą pagal širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programą bei keturias ankstyvos vėžio diagnostikos programas – gimdos kaklelio, krūties, prostatos ir storosios žarnos. Reguliarūs tyrimai ir ankstyva diagnostika gali užkirsti kelią daugumai ligų“, – teigia D. Berūkšienė.

VLK primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti žmonės turi galimybę pasirinkti pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigą (polikliniką, šeimos gydytojo kabinetą, medicinos centrą) ir joje dirbantį šeimos gydytoją. Atskirai galima pasirinkti psichikos sveikatos centrą. Svarbu, kad pasirinktos įstaigos, prie kurių pacientas prisiregistruoja, turėtų licenciją šioms paslaugoms teikti ir būtų sudariusios sutartį su teritorine ligonių kasa, tuomet už suteiktas šeimos gydytojo paslaugas mokėti nereikės.

Kviečiame apsilankyti VLK profilyje Facebook: https://www.facebook.com/vlk.lt

 

Rūpimus klausimus galima pateikti bendruoju ligonių kasų el. pašto adresu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį."> Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

Kontaktai žiniasklaidai:
Irena Džiužaitė
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo pavaduotoja
Tel. (8 5) 237 0717
El. paštas Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode