Sprogimas

Meningokokinė infekcija pavojinga ir vaikams, ir suaugusiesiems

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai informuoja, meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų. 2016 m. Lietuvoje preliminariais duomenimis užregistruoti 76 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų 8 – mirtys (5 vaikai iki 5 m. amžiaus).


Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiuoju ar bakterijos nešiotoju. Ligos sukėlėjas – gramneigiama bakterija Neisseria meningitidis. Europoje labiausiai paplitę ir dažniausiai susirgimus sukelia B ir C tipai. Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens, žiemos, pavasario mėnesiais. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų – vidutiniškai 3–4 d.

Didesnę riziką susirgti meningokokine infekcija turi: rūkantys asmenys, vaikai kenčiantys nuo pasyvaus rūkymo, persirgus gripu, kitomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, esant nusilpusiam imunitetui.

Simptomai: karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar yra būdingas nuolatinis verksmas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas.
 
Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama:

  • reguliariai plauti rankas;

  • laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);

  • reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;

  • svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

VAKCINACIJA

  • Vakcina nuo meningokokinės infekcijos B tipo  sukėlėjo 2013 m. sausio 14 d.  registruota Europos vaistų agentūroje, todėl ji tiekiama Lietuvoje.

  • Lietuvoje nuo meningokokinės B infekcijos pradėti skiepijimai 2014 m. ir paskiepyti 338 vaikai, o 2015 m. paskiepyti 1045 vaikai (tėvų ar globėjų lėšomis), 2016 m. (sausio-lapkričio mėn.) buvo paskiepyta 11 585 vaikų.

  • Vakcina nėra finansuojama Valstybės lėšomis.

Tėvams ar globėjams pageidaujant  paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikia kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Nes tik šeimos gydytojas ar pediatras įvertinęs Jūsų vaiko/suaugusio asmens sveikatos būklę – gali nuspręsti ar vaikas/suaugęs asmuo gali būti paskiepytas.

Daugiau informacijos apie meningokokinę infekciją rasite čia.

Kaip atskirti meningokokokinę infekciją nuo meningito skaitykite čia.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija
 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode