Sprogimas

Pneumokokine infekcija dažniau serga vaikai ir vyresnio amžiaus asmenys

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja apie vieną dažniausių gripo komplikacijų – pneumokokų sukeltą plaučių uždegimą, kuriuo dažniau serga ikimokyklinio amžiaus vaikai, vyresni nei 65 metų asmenys ir asmenys, sergantys įvairiomis lėtinėmis ligomis.
 
Pneumokokinė infekcija yra viena pagrindinių sergamumo ir mirtingumo priežasčių pasaulyje. Ypač didelė rizika susirgti vaikams iki 5 metų ir vyresniems nei 65 metų asmenims. Efektyviausia profilaktikos priemonė – skiepai, taip pat infekcijos padeda išvengti nespecifinės apsaugos priemonės: imuniteto stiprinimas, bendrų asmens higienos įgūdžių taikymas.
 
Nuo 2014 m. spalio mėn. į Lietuvos  Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių buvo įtraukti kūdikių ir vaikų skiepijimai nuo pneumokokinės infekcijos. ULAC duomenimis, 2015 m. pirma pneumokokinės vakcinos doze paskiepyta 22 040 (81,3 proc.) kūdikių, antra vakcinos doze – 17 102 (63,08 proc.) vaikai, trečia vakcinos doze – 8 696 (30,1 proc.) vaikų.
 
Nuo 2015 m. gruodžio mėn. valstybės lėšomis nuo pneumokokinės infekcijos pradėti skiepyti vaikai ir suaugę, priklausantys rizikos grupėms. Nuo 2015 m. gruodžio mėn. iki 2016 m. lapkričio mėn. šalyje nuo pneumokinės infekcijos paskiepyta 5415 suaugusiųjų ir 6067 vaikai (2-18 m.), priklausantys rizikos grupėms. Didžioji dalis paskiepytų asmenų – suaugusieji, sergantys onkologinėmis, imunosupresinėmis ligomis ir vaikai, sergantys kvėpavimo takų ligomis.
       
ULAC specialistai pirmena, kad pneumokokinė infekcija  – tai ūmi bakterinė infekcija, kurią sukelia Streptococcus pneumoniae, aptinkamos viršutiniuose kvėpavimo takuose. Sukėlėjas plinta oro lašeliniu būdu, kuomet patenka į žmogaus apatinius kvėpavimo takus, dauginasi ir dėl to vystosi kvėpavimo takų uždegimas.
 
Remiantis pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, dėl pneumokokinės infekcijos kasmet pasaulyje miršta 1,6 mln. žmonių. Infekcija yra paplitusi tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusiųjų. PSO vaikų skiepijimą pneumokokine vakcina išskiria kaip prioritetinį.
 
Daugiau apie pneumokokinę infekciją skaitykite čia.
 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode