Sprogimas

Naują pasaulyje išvaržų operacijos metodiką taiko ir vaikų chirurgai Vilniuje

Vaikų ligoninės, VUL Santariškių klinikų filialo chirurgai Arūnas Strumila ir dr. Pranas Gurskas jau atlieka vaikams kirkšnies išvaržos operacijas nauja, pažangia metodika, kuri leidžia operuoti nepaprastai greitai, mažai traumuoja vaiką ir beveik nepalieka galimybės patologijai atsinaujinti. Operaciją atlikti galima bet kokio amžiaus vaikui.

Pasak vaikų chirurgo A. Strumilos, taikant šią vadinamąją PIRS metodiką (angl. Percutaneous internal ring suturing, liet. perkutaninis vidinio kirkšnio kanalo žiedo perrišimas), padaromas 3 mm pjūvis bamboje, per kurį įleidžiama videolaparoskopinė kamera ir ja kontroliuojant per 1-2 mm dydžio pjūvį atliekamas perkutaninis vidinio kirkšnio kanalo žiedo perrišimas.

„Operaciją galima atlikti per 10-15 minučių, todėl vaikui bendroji nejautra sutrumpėja, – vardina metodikos pranašumus vaikų chirurgas A. Strumila. – Pjūviai tokie maži, kad nereikia siūti, užtenka užklijuoti specialiu pleistru, be to, operacijos metu apžiūrima, ar nėra išvaržos kitoje pusėje ir prireikus išoperuojamos abi pusės vienu metu. Po tokios operacijos vaikas sveiksta lengvai, daug mažiau skauda.“

Kaip svarbiausią šios metodikos pranašumą gydytojas įvardija minimalią išvaržos atsinaujinimo galimybę, kuri nesiekia nė 1 proc.

„Tai labai geras rodiklis, tenkinantis operuojantį gydytoją ir labai pravartus pacientui“, – reziumuoja gydytojas, kartu su kolega sėkmingai atliekantis šias operacijas vaikams.

Anksčiau kirkšnies išvaržų operacijos buvo atliekamos atviruoju arba laparoskopijos būdu.

„Po atviruoju būdu atliktos operacijos, pjūvis yra daug didesnis, iki kelių centimetrų, lieka randas, vaikui labiau skauda. Standartinėms laparoskopinėms operacijoms reikėdavo itin didelio chirurgo įgudimo“, – sako vaikų chirurgas A. Strumila.

Šios metodikos ir šiandien yra priimtinos ir naudojamos, tačiau pažangi ir naujoviška, patogi chirurgui PIRS metodika, duodanti ypač gerų rezultatų, šiuo metu pasaulyje laikoma ateities metodika, o Vaikų ligoninės chirurgai, kaip ir jų kolegos užsienyje, jau ir šiandien gali ją taikyti savo pacientams.

Jolanta Normantienė
Vaikų ligoninės, VUL Santariškių klinikų filialo informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode