Sprogimas

Tuberkuliozė – net ir vienas nepasitikrinęs sveikatos yra per daug

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos kartu su Valstybine darbo inspekcija rugsėjo mėnesį vykdė bendrą akciją (bendrus patikrinimus), skirtą tuberkuliozės prevencijai – tikrino ugdymo įstaigas, siekdami įvertinti, ar darbuotojai dirba pasitikrinę sveikatą, kaip to reikalauja teisės aktai.

Iš viso patikrintos 423 ugdymo įstaigos visoje Lietuvoje, 23 proc. iš jų nustatyti pažeidimai, susiję su darbuotojų sveikatos patikrinimais, t. y. jose buvo darbuotojų, kurie dirbo nepasitikrinę sveikatos. Mokyklų administracijoms skirti nurodymai – darbuotojams pasitikrinti sveikatą.

„Akciją organizavome mokslo metų pradžioje, kad būtų užkirstas kelias bet kokiai rizikai vaikų ir visos bendruomenės sveikatai. Manome, kad net vienas sveikatos nepasitikrinęs ugdymo įstaigos darbuotojas yra daug, kai kalbame apie tuberkuliozę. Tačiau šiuo metu visi tikrintų mokyklų darbuotojai sveikatą jau yra pasitikrinę ir tai yra svarbiausias tikslas, kurio siekėme šia akcija“, – teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus pavaduotojas Giedrius Nariūnas.

Sveikatą būtina tikrintis kasmet

Viena iš priežasčių, dėl ko ugdymo įstaigose randama tokių pažeidimų, gali būti tai, kad šių įstaigų vadovai skirtingai supranta jiems keliamus reikalavimus. Yra nustatyta, kad ugdymo įstaigų darbuotojai sveikatą dėl profesinės rizikos turi tikrintis kas dveji metai, tačiau minimų įstaigų darbuotojai yra priskirti ir tuberkuliozės rizikos grupei, todėl sveikatą dėl šios pavojingos užkrečiamosios ligos jie turi tikrintis kasmet.

Dar vienas dažnai pasikartojantis trūkumas – vienų ugdymo įstaigų vadovai dėl tuberkuliozės siunčia tikrintis visus darbuotojus, kitų – tik pedagogus. „Šie patikrinimai buvo naudingi dar ir tuo, kad pamatėme, kokie neaiškumai kyla ugdymo įstaigoms ir galėjome juos išaiškinti. Taigi atkreipiame dėmesį, kad dėl tuberkuliozės sveikatą kasmet turi tikrintis visi ugdymo įstaigų darbuotojai, ne tik pedagogai. Be to, tikrinimo metu jiems turi būti atliekamos rentgenogramos“, – primena G. Nariūnas.

Būtinas nuolatinis budrumas

Šiuo metu Lietuvoje tuberkuliozės prevencija yra prioritetinė sritis, kadangi sergamumas šia užkrečiamąja liga Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje.

Tuberkuliozė plinta oro lašeliniu būdu, t. y. sergantys asmenys ją gali perduoti aplinkiniams kosėdami, čiaudėdami. Užsikrėsti šia liga gali pakakti net neilgo artimo sąlyčio, pavyzdžiui, važiuojant autobusu. Tai pagydoma liga, tačiau labai svarbu laiku ir tinkamai gydytis.

 „Ugdymo įstaigų vadovus raginame savo įstaigų darbuotojų sveikatos tikrinimus organizuoti nepažeidžiant nustatytų terminų bei tvarkos. Savo ruožtu, patys darbuotojai, dirbantys ugdymo įstaigose, turi jausti atsakomybę, kad netaptų užkrato skleidėjais ir reguliariai, darbdavio nustatyta tvarka, tikrintis sveikatą. Šios srities, bendradarbiaudami su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, ir ateityje neišleisime iš tikrinimų akiračio. Skatintume ir mokinių, darželinukų mamų bei tėvų aktyvumą – kilus abejonėms dėl ugdymo įstaigų darbuotojų sveikatos, nebijokite kreiptis į šių įstaigų vadovus, o su jais neradę bendros kalbos, apie tokius nuogąstavimus būtinai praneškite Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui arba Valstybinei darbo inspekcijai“, – sako laikinai vykdantis Valstybinės darbo inspekcijos vadovo funkcijas Arūnas Lupeika.

Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode