Sprogimas

Popiežius: norėti pagyti ir pasitikėti Jėzumi

 

Sekmadienio vidudienio maldoje popiežius Pranciškus pirmiausia aptarė dienos Evangeliją, kurios centre yra tikėjimo tema, vėliau atkreipė savo klausytojų dėmesį į situacijas Nikaragvoje, Sirijoje, Tailande, Etiopijoje ir Eritrėjoje, priminė savo būsimą kelionę į Barį, kur susitiks su Artimųjų Rytų Bažnyčių vyresniaisiais ir kartu melsis už taiką.

Dievas neatstumia

Sekmadienio Evangelija pasakojo apie tai, kaip sielvarto prispaustas sinagogos vyresnysis Jajiras paprašė Jėzaus pagydyti jo dvylikametę dukrą. „Nenusigąsk, vien tikėk!“, sako jam Jėzus ir tą akimirką, kai buvo pranešta apie mergaitės mirtį, iš kurios Viešpats, vėliau, ją pažadino. Į šio pasakojimo vidų įsiterpia kitas: Jėzui einant į Jajiro namus prie jo slapčia prisilietė, nors tai nebuvo leistina, ir pagijo kraujoplūdžiu serganti moteris. „Dukra, tavo tikėjimas išgelbėjo tave, eik rami ir būk išgijusi iš savo ligos“, jai ištarė Jėzus.

Pasak popiežiaus Pranciškaus, šie du pasakojimai susikryžiuoja, abiejų centras yra vienas ir tas pats – tikėjimas, jie parodo Jėzų kaip gyvybės ir gyvenimo versmę, kaip tą, kuris grąžina gyvenimą tam, kuris pasitiki juo. Abiejų pasakojimų veikėjai, mergaitės tėvas ir serganti moteris, nėra Jėzaus mokiniai, tačiau išklausomi dėl savo tikėjimo.

Iš to suprantame, - sakė popiežius, - kad visi yra priimami į Viešpaties kelią: niekas neturi jaustis įsiveržėliu, piktnaudžiautoju ar beteisiu. Priėjimui prie Jėzaus širdies reikia vieno: trokšti išgijimo ir pasitikėti, patikėti save. Jūsų klausiu – ar jaučiate, jog jums reikia pagijimo? Iš ko nors, iš nuodėmės, iš problemų? Ir jei tai jaučiate, ar tikite Jėzumi?

Šiame Evangelijos puslapyje, pasak popiežiaus, susipina tikėjimo ir Jėzaus visiems siūlomo naujo gyvenimo temos. Įžengęs į namus, kur guli mirusi mergaitė Jis sako, jog mergaitė nėra mirusi, tačiau „miega“. Jėzus yra Viešpats ir jam mirtis yra „miegas“: tad nereikia prarasti vilties. Labiau reikia baimintis kitokios mirties; blogio užkietintos širdies. Širdies mirties. Šios tikrai turime bijoti, nors ir ji netaria paskutinio žodžio, nes Tėvo begalinis gailestingumas didesnis ir už ją.

Jėzus sugrąžino gyvenimą mirusiai mergaitei, sirgusiai moteriai. Jis ir mums sako, kad ir kaip žemai būtume puolę, „kelkis, drąsos, kelkis“.

Situacijos pasaulyje

Po „Viešpaties Angelo“ maldos popiežius Pranciškus atkreipė dėmesį į įvairias situacijas pasaulyje, pirmiausia Nikaragvoje. Ši šalis pateko į tikrą pilietinę krizę: socialiniai protestai virto susirėmimais gatvėse, kurių metu žuvo dešimtys žmonių, daugybė buvo sužeisti, dar kiti – areštuoti. Katalikų Bažnyčia nuo pat pradžių stengėsi tramdyti aistras ir tarpininkauti dialoge.

Atnaujindamas maldą už mylimus Nikaragvos žmones trokštu prisidėti prie pastangų, kurias deda šalies vyskupai ir daugybė geros valios žmonių, tarpininkaudami ir liudydami nacionaliniame dialoge, demokratijos kelyje, - sakė popiežius.

Jis taip pat paminėjo Sirijos Daraa provinciją, kur pastaruoju metu vyko intensyvūs karo veiksmai, neaplenkę mokyklų ir ligoninių, išprovokuodami naują tūkstančių pabėgėlių bangą. Popiežius pakvietė veikti, kad ir taip daugybę išbandymų patyrę žmonės nekentėtų dar daugiau.

Tarp daugybės konfliktų privalu pažymėti iniciatyvą, kurią galima pavadinti istorine, kuri yra gera naujiena: šiomis dienomis, po dvidešimties metų, Etiopijos ir Eritrėjos vyriausybės pradėjo kalbėti apie taiką. Tegu šie susitikimai įžiebia vilties šviesą šioms dviem šalims ir visam Afrikos kontinentui, - sakė popiežius.

Šventasis Tėvas taip pat paminėjo dramą Tailande: daugiau nei prieš savaitę vienoje grotoje liko įkalinti dvylika vaikų, vienos futbolo komandos narių, ir jų 25 metų amžiaus treneris. Jie lankė šią grotą, tačiau staigūs lietūs pakėlė vandens lygį grotos viduje ir užkirto kelią. Buvo mobilizuotos gausios gelbėtojų pajėgos, tačiau ir jie negali prasibrauti iki vietos, kur, tikimasi, vaikai galėjo prisiglausti. Popiežius užtikrino savo maldą ir už juos.

Galiausiai Pranciškus priminė, kad kitą šeštadienį vyks į Barį, kur taip pat atvyks daug Artimųjų Rytų Bažnyčių ir krikščionių bendruomenių vyresniųjų specialiai maldai už visą regioną, kuriame kenčia tiek mūsų brolių ir seserų.

Prašau visų savo malda lydėti šią taikos ir vienybės piligrimystę, - sakė popiežius Pranciškus savo klausytojams, kuris, pasveikinęs dar kelias piligrimų grupes, su visais atsisveikino priminęs, jog liepos mėnuo tradiciškai skirtas Brangiausiojo Kristaus Kraujo pamaldumui. Prieš kelias dienas audiencijoje šį pamaldumą praktikuojančioms asociacijoms popiežius pabrėžė jo vertę, nes „Kristaus Kraujas yra išgelbėjimo versmė pasauliui“. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode