Parama dėkojame




Sprogimas

Popiežiaus spaudos konferencija grįžtant iš Egipto

Šeštadienio vakarą iš Kairo į Romą skrendančiame lėktuve popiežius Pranciškus pusvalandį bendravo su kartu keliavusiais žurnalistais ir atsakė į keliolika klausimų. Visų pirma kalbėta apie ką tik pasibaigusį vizitą, apie jo svarbą plėtojant bičiuliškus tarpreliginius ir ekumeninius ryšius bei siekiant pasitarnauti pasaulio taikai. Pranciškus su ypatingu dėkingumu koptų paminėjo patriarchą Tawadrosą, su kuriuo pasirašytoje bendroje deklaracijoje skelbiama, kad nuo dabar Bažnyčios pripažįsta vieną krikštą. Paliesta taip pat Europos situacija, pavojai iškilę Europos vienybei, o kartu ir europiečių neigiamas požiūris į migrantus, migrantų laikymas stovyklose, kurios, pasak popiežiaus, yra tarsi „koncentracijos stovyklos“. Kalbėta ir apie Šiaurės Korėją, apie baimę, kad dabartinė įtampa nevirstų pasauliniu karu.

„Aš visada raginu problemas spręsti diplomatijos priemonėmis, derybomis, nes nuo jų gali priklausyti žmonijos ateitis, sakė Pranciškus. Jie šiandien prasidėtų visuotinis karas, pražudytų, gal ne pusę, bet didelę dalį žmonijos, sunaikintų kultūrą, viską. Būtų baisu. Manau, kad žmonija to nepakeltų. Gana pasižiūrėti kas dedasi šalyse, kuriose vyksta vidiniai karai – Artimuosiuose Rytuose, taip pat Afrikoje. Sustokime. Ieškokime diplomatinių sprendimų. Manau, kad Jungtinės Tautos privalo susigrąžinti savo lyderystę, nes šiandien ta lyderystė truputį išskydusi“.

Vienas popiežių kalbinusių žurnalistų paklausė apie galimą popiežius ir JAV prezidento Trumpo susitikimą. Jis dalyvaus gegužės pabaigoje Sicilijoje vyksiančiame G7 viršūnių susitikime. Paprastai kai JAV prezidentai lankosi Italijoje, užsuka ir į Vatikaną. Šį kartą apie tokį vizitą neklabama. Popiežius atsakė, kad jis priima visus valstybių vadovus, kurie norti su juo susitikti. Šiuo metu Vatikano Valstybės sekretoriatas neturi žinių apie Donaldo Trumpo pageidavimą apsilankyti Vatikane. „Aš kalbu apie vertybes, - sakė popiežius, - o kiti tegul sprendžia kokia valstybių ir vyriausybių laikysena, koks jų požiūris į vertybes“.

Pokalbio pabaigoje vėl sugrįžta prie ekumenizmo, kuris buvo viena svarbiausių ką tik pasibaigusio popiežiaus vizito Egipte temų. Pranciškus pakartojo, kad ekumenizmas yra dinamiškas procesas, kad jo pažanga kuriama bendroje kelionėje, bendrai darant artimo meilės darbus. Neįmanomas statiškas ekumenizmas. Žinoma, svarbus ir teologinis dialogas, svarbios studijos ir santarvės taškų ieškojimas, tačiau tai nieko nereikštų, jei vieni į kitus nežiūrėtume kaip į bendrakeleivius. (Vatikano radijas)

Nuotrauka: Popiežius lėktuve - REUTERS

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode