Parama dėkojame




Sprogimas

„Mažeikių vandenų“ darbo karantinas nesutrikdė

Gražina Veršinskienė

Koronavirusas, karantinas, vėliau paskelbta ekstremali padėtis skirtingiems verslo sektoriams turėjo ir turi skirtingos įtakos. Vieni jų buvo priversti pristabdyti darbus, kiti – sumažinti darbų apimtis. Portalui Budas.lt UAB „Mažeikių vandenys“ direktorius Kęstutis Kazlauskas sakė, kad bendrovės veikla nenutrūko, visi darbuotojai vykdė savo tiesiogines darbo funkcijas.

 

Darbai nesustojo

Bendrovės direktorius džiaugiasi, kad pandemijos laikotarpiu darbuotojų skaičius nekito, tebedirba visi 101 darbuotojas. Taip pat darbuotojai nebuvo leidžiami nemokamų atostogų ar laikomi prastovose. „Mažeikių vandenų“ veiklą tuo laikotarpiu reglamentavo bendrovės išleisti teisės aktai, tvarkos. Šiais dokumentais buvo nustatyta, kaip atlikti profilaktinę patalpų dezinfekavimą, sugriežtintas patekimas į bendrovės administracines ir kitas patalpas. „Mažeikių vandenys“ savo funkcijas vykdė kaip ir įprastai, tik kai kurie infrastruktūros plėtros vykdymo projektai buvo atidėti, nežinant kas gali laukti toliau. Pasak K. Kazlausko, pašalinių asmenų patekimas buvo ribojamas, vadovaujantis rekomendacijomis, išleistomis Sveikatos apsaugos ministro. Klientai karantino laikotarpiu buvo aptarnaujami elektroniniu paštu, telefonu.

Išbandytas ir nuotolinis darbas

„Kaip ir rekomenduota, buvo suteikta galimybė darbuotojams darbą atlikti dirbant iš namų, siekiant užtikrinti skyriaus veiklai reikalingą minimalų darbuotojų skaičių. Be to, buvo galima dirbti budėjimo režimu. Sudarytos dvi besikeičiančios (kas 24 valandas) budinčios (aktyvusis budėjimas) komandos, kiekviena buvo sudaryta iš ne mažiau kaip dviejų darbuotojų. Taip buvo siekiama išvengti komandų tarpusavio fizinio kontakto. Darbuotojams buvo siūloma eiti kasmetinių atostogų, ypač buvo skatinama pasinaudoti tiems, kurie turi sukaupę atostogų, viršijančių daugiau kaip 3 metų laikotarpio atostogų rezervą“, teigė direktorius. Pasak K. Kazlausko, nuotolinis darbas paskatino ir išmokė, grįžus į įprastą darbo režimą, tam tikras funkcijas, bendrovės finansų bei laiko taupymo atžvilgiu, ir toliau atlikti dirbant nuotoliniu būdu, pvz., dokumentų derinimas elektroniniu paštu.

Didelis dėmesys saugumui

Bendrovės direktoriaus teigimu, karantino metu buvo siekiamą užtikrinti darbuotojų saugumą – pradedant darbą bei darbo metu buvo atliekamas kūno temperatūros matavimas. Priimtuose dokumentuose, už kurių vykdymą buvo paskirti skyrių vadovai, buvo aprašyti darbuotojų veiksmai, kaip elgtis, pasijutus blogai ir pan. Be to, darbuotojai buvo nuolat informuojami, supažindinami su naujausiais duomenimis ir įpareigojami laikytis nustatytų tiek bendrovės vadovo, tiek ir valdžios atstovų priimtų rekomendacijų, susijusių su darbuotojų darbo veiklos režimu ir pan.

Suvartota daugiau vandens

K. Kazlauskas pasidalino pastebėjimais, kad karantino metu (per kovo–gegužės mėn.) gyventojai (vartotojai) vandens suvartojo 2,5 proc. daugiau, palyginus su 2019 m. Tačiau įmonės (abonentai) vandens sunaudojo 4,4 proc. mažiau. Karantinas bendrovės pajamoms įtakos neturėjo, nes gyventojų vartojimas išaugo. Gyventojai suvartoja 70 proc. vandens ir tik 30 proc. įmonės.

Projektai nestoja

„Sunkiausia buvo nežinomybė, kiek gali užtrukti visas pandemijos laikotarpis, bei didžiulis siekis apsaugoti darbuotojus, išvengiant rizikos užsikrėsti COVID virusu. Jautėme didžiulę atsakomybę, dėl tinkamų užtikrinimo priemonių“, – įtampai nuslūgus prisimena bendrovės direktorius, nepamiršdamas paminėti ir ateities planus – tai yra tęsti veiklą įprastu bendrovės darbo režimu, toliau vykdyti ir užbaigti pradėtus projektus, susijusius su vykdoma tinklų plėtra bei atnaujinimu.

Budas.lt nuotrauka

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode