Sprogimas

Mažeikių rajono savivaldybė svarsto apie pagalbą rajono verslininkams

Agnė Matelė

Nukentėjusiems verslininkams nuo koronaviruso pandemijos ir dėl to paskelbto karantino apribojus verslus, Mažeikių rajono savivaldybė, kaip ir kitos šalies savivaldybės, ieško būdų padėti rajono verslui sunkiu laikotarpiu.

 

Lengvatos patentininkams

Gegužės 29 d. posėdžiausiančiai Savivaldybės tarybai tvirtinti bus teikiamas projektas dėl pajamų mokesčio dydžio sumažinimo dirbantiesiems pagal verslo liudijimą.

Pasak Mažeikių rajono savivaldybės mero Vidmanto Macevičiaus, tarybos daugumos siūlymu jau parengti du tarybos sprendimų projektai: „Vienas iš jų – dėl verslo liudijimų – buvo pristatytas. Gegužės 25 d. vyksiančiame Ekonomikos komiteto posėdyje dar bus apie tai diskutuojama.“

Numatytos lengvatos šešioms veiklos rūšims: prekybai tik ne maisto produktais; fotografavimui (išskyrus fotoreporterių veiklą); kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai; muzikantų paslaugoms (išskyrus koncertinę veiklą); poilsio parkų ir paplūdimių veiklai, poilsinių transporto priemonių, turistinės stovyklos paslaugų teikimui ir laisvalaiko ir pramogų įrangos, kaip integruotos pramogų paslaugų dalies, trumpalaikei nuomai; trenerių veiklai, jei asmuo nėra sudaręs sporto veiklos sutarties (kontrakto).

Laukia pasiūlymų

Mažeikių rajono savivaldybė ėmėsi iniciatyvos taikyti lengvatas penkių rūšių mokesčiams: žemės; valstybinės žemės nuomos; nekilnojamojo turto; Savivaldybės nuosavybės teise valdomo nekilnojamojo turto nuomos; individualios veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą.

Dėl likusių keturių mokesčių sumažinimo arba atleidimo tvarkos šiuo metu rengiamas sprendimo projektas. Jis bus svarstomas Savivaldybės tarybos komitetų bei tarybos posėdžiuose.

„Antrasis sprendimo projektas rengiamas. Tai dėl žemės nuomos bei turto nuomos mokesčių sumažinimo ir pačios taikymo tvarkos, – sakė V. Macevičius“. Analogiški projektai priimti Kauno bei Radviliškio savovaldybių tarybose. Numatoma sprendime patvirtinti tvarkos aprašą, kaip turėtų būti nustatomas žalos dydis ir kaip jis kompensuojamas. Laukiame verlininkų asociacijos atstovų bei individualia veikla užsiimančių gyventojų pasiūlymų“. “

Nelengva ir Savivaldybei

Mero teigimu, pirmi verslininkų prašymai kompensuoti patirtus dėl pandemijos nuostolius Savivaldybę pasiekė kovo mėnesį, kai Vyriausybė nebuvo numačiusi jokios strategijos. „Jei atleistume visai nuo mokesčių, Savivaldybė prarastų 1,3 milijonus eurų, – sake V. Macevičius, pridurdamas, jog jau dabar Savivaldybė neteks per milijoną eurų dėl negauto pridėtinės vertės mokesčio“. Pasak mero, o tai gali atsiliepti papildomam vaikų ugdymui ir kitoms gyventojų reikmėms, remiamoms iš Savivaldybės biudžeto.

Meras atkreipė dėmesį į tai, kad paramą gautų tikrai nukentėjusios verslo rūšys ir nebūtų piktnaudžiavimo, nes, pasak jo, ne visi verslai  dėl karantino nukentėjo.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode