Parama dėkojame




Įteikta Mažeikių krašto kultūros premija

Birželio 7 d. Mažeikių kultūros centro Pramogų salę užtvindė šokėjai – Mažeikių choreografijos mokyklos baletmeisterei Ramunei Zelbienei įteikta Mažeikių krašto kultūros premija. Šis apdovanojimas suteiktas už nuopelnus ir įtaką regiono kultūriniame, švietėjiškame gyvenime, Žemaičių dūdų švenčių puoselėjimą, pedagoginį meistriškumą, dalykines kompetencijas, aktyvią kūrybinę veiklą.

Sveikinimai ir linkėjimai

„Man garbė stovėti šalia tokio žmogaus, kuris visą save, visą sielą atiduoda miestui, vaikams, jaunimui, žavi savo užsispyrimu. Reikia didžiuotis tokiais žmonėmis, nes prieš ketvirtį amžiaus Jūsų tėvelis rodė Jūsų diplominio darbo įrašą ir dideliu optimizmu netryško. Šiandien mes turime Krašto kultūros premijos laureatę, pavyzdį, kuriuo visi turime sekti. Jeigu turite svajonę, jos reikia siekti. Nuoširdžiai sveikiname su šiais pasiekimais, didelės sėkmės, kūrybinių pasiekimų ir gero kolektyvo“, – įteikdamas apdovanojimą sakė Mažeikių rajono savivaldybės meras Vidmantas Macevičius. Prie šių sveikinimų prisidėjo ir dar produktyvesnio darbo linkėjovicemerė Sigutė Bernotienė.

Laureatę sveikino Seimo narių Kęstučio Bartkevičiaus ir Valiaus Ąžuolo padėjėjai, Lietuvos nacionalinio kultūros centro Choreografijos poskyrio vadovė Živilė Adomaitienė, Savivaldybės atstovai, Mažeikių choreografijos mokyklos kolektyvas, kolegos, draugai, artimieji, mokiniai ir jų tėveliai, svečiai.

R. Zelbienė, dėkodama už jos darbo įvertinimą, sakė, jog šį apdovanojimą priima ne viena: „Priimu kartu su savo tėčiu, Dūdų švenčių sumanytoju, priimu kartu su „Mažeikių dūdoriais“, su visais Mažeikių choreografais, šokėjais, taip pat priimu su be galo puikiu, mielu Choreografijos mokyklos kolektyvu ir jo vadove Jolanta Tendiene.“ R. Zelbienė taip pat dėkojo savo šeimai, mokytojams, mokiniams ir visiems, radusiems dalelę laiko ir atėjusiems jos pasveikinti.

Šokis – gyvenimo savastis

Šventėje pasakojimas apie R. Zelbienę persipynė su šokiais, kuriuose sukosi ir pati laureatė – besidžiaugianti, energinga, per gyvenimą einanti šokio žingsniu.
Mažeikių krašto kultūros premijos laureatė gimė 1975 m. rugsėjo 2 d. inteligentiškoje, daugybę metų Mažeikių miestą ir kultūrą puoselėjusių žmonių šeimoje: mama Ala Songailienė – mokytoja, tėtis – Romanas Songaila – tuometinio vykdomojo komiteto pirmininkas, broliai Linas ir Aleksandras.

1983 m. R. Songailos iniciatyva Mažeikių muzikos mokykloje atidarytas Choreografijos skyrius, į kurį ir atvedė tėtis savo aštuonmetę dukrą mokytis šokio, kuris ilgainiui tapo gyvenimo savastimi – pašaukimu ir didžiąja kelione į paslaptingo meno šalį.

Baigusi 2-ąją vidurinę mokyklą, studijavo Klaipėdos universiteto Menų fakulteto sportinių šokių katedroje ir įgijo sportinių šokių trenerės-pedagogės specialybę. 1998 m., sukaupusi žinių ir praktinių įgūdžių, grįžo į gimtąjį miestą ir į „Kauškutį“. R. Zelbienės studijas vainikavo diplominio darbo koncertas „Dienų tėkmė“, vėliau sekė pramoginių šokių programa „Gėlių kvartale“, kitos programos, šokiai, projektai...

Taip pat kūrė jaukius šeimos namus. Kartu su vyru Aidu augina du sūnus ir dvi dukras, kurie irgi mėgsta šokius.

Pasiekė ženklių rezultatų

R. Zelbienė puoselėja tėčio sumanytą Žemaičių dūdų šventę, kuri pirmą kartą nuskambėjo 1978 m. Nuo 1999-ųjų ji yra šios šventės vyriausioji baletmeisterė ir choreografė. Po sėkmingos Dūdų švenčių vyriausiosios choreografės patirtiesnuo2007 m. R. Zelbienė tapo Respublikinių, Moksleivių, Pasaulio lietuvių dainų švenčių baletmeisterių asistente, o vėliau ir baletmeistere. 2016 m. Moksleivių dainų šventės, 2018 m. Pasaulio lietuvių dainų šventės Šokių dienų baletmeisterė ir dar tik 2020 m. būsiančios Lietuvos moksleivių dainų šventės kūrybinės grupės narė, Šokių dienos baletmeisterė.
Mokytoja ekspertė, choreografijos mene pasiekusi ženklių rezultatų, gerbiama ne tik miesto, bet ir respublikos choreografų, žinoma pasaulyje kaip šokėja ir kaip baletmeisterė, garsina Mažeikių ir Lietuvos vardą. Jos vadovaujami šokėjai pripažinti ir gerai įvertinti ne tik gimtojo, bet ir kitų miestų žiūrovų, apdovanoti įvairiomis premijomis, daugybės tarptautinių, respublikinių konkursų diplomantai, laureatai.

Gajutė ABELKIENĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode