Sprogimas

Tęsė meninės knygos kūrimą

 

Praėjusią savaitę Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko edukacinis užsiėmimas „Meninės knygos kūrimas nuo A iki Z“, kurį vedė Pavasario pagrindinės mokyklos dailės mokytojas metodininkas Aleksandr Novak. Vasario 26-ąją toliau buvo kuriama meninė knyga. Antrąjį panašaus pobūdžio edukacinį užsiėmimą „Laiškas paveikslas“ vėlgi organizavo Mažeikių bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė edukacinei veiklai Ingrida Jonušienė. Laišką kurti mokė mokytojas A. Novak.

Parodė daug pavyzdžių

Norinčių sukurti išskirtinį dailės darbelį irgi susirinko nemažai. Mokytojas, kaip ir pirmąjį kartą, išsamiai paaiškino, ką reikės daryti. „Visų pirma, ir tekstas, ir kompozicija, ir vaizdas turi užimti vienodai vietos. Dabar bandysime kartu sukurti tokį laišką, o paskui jūs jau dirbsite vieni“, – pradėjo užsiėmimą A. Novak ir vaizdžiai pademonstravo, kaip tai daroma. Pirmiausia mokytojas parodė keletą pavyzdžių. Jo teigimu, vienas iš jų labai paprastas, o štai kitam jau reikia panaudoti daugiau priemonių. Ant didelio balto popieriaus lapo A. Novak pradėjo „rašyti“ laišką: „Pirmiausia imame angliuką ir vertikaliai brėžiame platų vingiuotą brūkšnį, o kitas brūkšnys gali būti padarytas siauru angliuku (beveik kaip su rašikliu). Storą brūkšnį patriname pirštu ir susidaro lyg ir fonas, lyg šešėlis. Tada imame teptuką ir su akvarele (visų spalvų dažai turi būti stipriai atskiesti vandeniu) užlašiname dažų, kurie laisvai sukiojant lapą nubėga ten, kur jie nori. Taip padarome su kelių spalvų dažais. Vėliau, šiek tiek „pakoregavę“ būsimą piešinį, tušu kaligrafiškai rašome tekstą.“ Mokytojas parodė ir keletą knygų su kaligrafijos pavyzdžiais.

Buvo lengvesnis ir žaismingesnis

Užsiėmimo dalyviai ėmėsi darbo. Gana greitai pasirodė rezultatai. Pasak I. Jonušienės, kuri irgi sukūrė gražų „laišką paveikslą“, šis užsiėmimas buvo daug paprastesnis ir lengvesnis, netgi žaismingesnis, todėl mokymų dalyviai greitai sukūrė meninį darbelį. Kai kurie sugebėjo padaryti netgi po du. Mokytojas apžiūrėjo ir trumpai patarė, kaip geriau sukurti „laišką paveikslą“.

Valerija KVEDARAITĖ

Ingridos Jonušienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode