Parama dėkojame




Paminėjo Lietuvos teismų dieną

Gruodžio 14 d. Mažeikių muziejuje vyko Lietuvos teismų dienai skirtas renginys, kuriame pasveikinti teisėjai ir teisme dirbantys darbuotojai, pristatyta nauja knyga.

                                           

Teismų istorija

                     

1918 metais, kai Lietuvos Taryba vasario 16-ąją paskelbė Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimą, pirmasis Nepriklausomos Lietuvos teisingumo ministras profesorius Petras Leonas gruodžio 15 d. išleistu įstatymu įsteigė Nepriklausomos Lietuvos teismus. Lietuvos teismuose ši diena kasmet buvo minima 1918– 1940 m. 2016 m., pritarus Seimui, gruodžio 15-oji paskelbta atmintina – Lietuvos teismų – diena.

                                         

Pristatė naują knygą

                     

Renginyje naują knygą „Teismai ir teisėjai Lietuvoje (1918–2018) pristatė jos autorius Alfredas Vilbikas, gimęs 1953 m. Varėnoje, Vilniaus universitete baigęs teisės studijas. Yra ilgametis Šiaulių apylinkės teismo ir Šiaulių apygardos teismo teisėjas. Apie teismus yra parašęs penkias knygas. Pirmosios dvi knygos apie Šiaulių apygardos teismus dienos šviesą išvydo 2004 m. ir 2006 m. Kiek vėliau pasirodė trys knygos „Teismai ir teisėjai Lietuvoje“. Pirmoji knyga apima laikotarpį nuo 1918 m. iki 2008-ųjų. Antroji – nuo 1918-ųjų iki 2013-ųjų ir trečioji – nuo 1918-ųjų iki 2018-ųjų. Autoriaus teigimu, visos šios trys knygos skirtingos, nes yra nemažai papildymų. „Štai paskutinėje knygoje yra per 1 100 teismų pavadinimų ir per 2 900 teisėjų.“ Ateityje A. Vilbikas dar planuoja parašyti ne vieną knygą.

                     

Sveikinimai ir filmas

                     

Lietuvos teismų dienos proga sveikindamas susirinkusiuosius Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys sakė, jog teisėjai dirba sudėtingą darbą: „Ačiū Jums už tai, kad esate.“ Taip pat sveikino Seimo nariai Kęstutis Bartkevičius ir Valius Ąžuolas, Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato, prokuratūros atstovai, o visos advokatų bendruomenės vardu sveikinimus perdavė advokatas Gintaras Gricius.

     Po pertraukėlės parodytas filmas apie Telšių apylinkės teisėjus „50 spalvingų savaičių arba (ne)matoma kasdienybė“.

                     

Įteikė nominacijas

Daug linksmumo suteikė nominacijų paskelbimas ir apdovanojimai, kuriuos dalijo Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmų teisėjai Andželika Butkuvienė ir Kęstutis Slavinskas. Nominacijos buvo pačios įvairiausios, pvz., „Skruzdėlytė darbštuolytė“. Ją gavo Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmų teisėja Ona Budrienė. Tų pačių rūmų atstovai Monika Mikelionytė ir Gintautas Drąsutis gavo nominacijas „Žvaigždutė“ ir „Talentas“, o „Metų karalienės“ nominaciją pelnė Telšių apylinkės teismo pirmininkė Daiva Mineikienė.

Šventės dalyviams koncertavo Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos moksleiviai, už ką jiems ir visiems dalyvavusiems nuoširdžiai padėkojo Telšių apylinkės teismo pirmininkė ir pažadėjo netrukus vėl susitikti kitame renginyje.

Valerija KVEDARAITĖ

                     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode