Sprogimas

Mažeikiškiai serga „Naftos pinigų“ liga?

 

Jei orų pranešėjas turėtų apibūdinti Mažeikių sporto situaciją, tai labiausiai tinkamas žodis būtų – štilis. Visų pirma norėčiau pastebėti tai, kad sporto padėtis Mažeikiuose yra arti kritinės ribos. Kalbėkime apie tą profesionalų sportą, kuris įtraukdavo mažeikiškių bendruomenę ir kuris garsino miesto vardą praeityje.

Jei pažiūrėtumėme laikotarpiais, tai pamatytumėme, kad 4 metus esame visiškoje duobėje. Atskaitos tašką paimkime 2014–2015 metų sezoną, kai Mažeikių krepšinio komanda iškrito iš Lietuvos krepšinio lygos, nuo tada laikas Mažeikių profesionalaus sporto gyvenime tarsi sustojo. Kalbant apie tą patį krepšinį, tai po tragiško sezono aukščiausiojoje Lietuvos krepšinio lygoje pagrindinės Mažeikių krepšinio komandos vadovams liko tik toliau svajoti apie naują krepšinio areną, o motyvacija kiekvienais metais, matyt, mažėjo ir mažėja. Ką turime dabar? Turime neaiškiai pozicionuojamą Mažeikių „Erelių“ krepšinio komandą, kurios herbe dar galime pamatyti pavadinimą „BC Mažeikiai“. Du klubo pavadinimai, tačiau įdomiausias pagrindinis herbo akcentas – erelis, kuris dviprasmiškai asocijuojasi su „ORLEN Lietuva“ pagrindiniu simboliu. Ar taip mažeikiškiai nori reprezentuoti miesto komandą?

Kalbant apie futbolą, tai Mažeikiai turi infrastruktūrą, kurios gali pavydėti didžiausi Lietuvos futbolo klubai. Turime ne tik infrastruktūrą, tačiau ir miesto gyventojus, kurie mėgsta futbolą. Apie futbolo praeitį Mažeikiuose ir sausakimšą stadioną dar ir dabar kalbama kaip apie pavyzdį šių laikų Lietuvos futbolui, tačiau ir šioje vietoje belieka tik apgailestauti. Nuo 2011 metų nė viena Mažeikių komanda nepakilo net iki antros pagal stiprumą Lietuvos futbolo lygos, o talentingiausi miesto futbolininkai žaidžia už aplinkinių miestelių komandas.

Pozityvo Mažeikiams įneša tik stalo teniso ir karatė sporto šakos. Šios jau tapo tikru kokybės ženklu, reprezentuojančiu Mažeikius visoje šalyje ir užsienyje.

Kodėl atsidūrėme tokioje situacijoje? Visų pirma, visi pernelyg ilgai užsisvajojome apie naują sporto ir pramogų centrą, bet pamiršome, kad ir be jo mūsų sporto rezultatai ir miestiečių įtraukimas gali būti aukšto lygio. Dar didesnė problema ir tai, kad verslo ir politikos atstovai iš esmės neranda bendro konsensuso kalbant apie Mažeikių sportą. Tas susipriešinimas iš šalies tikrai labai jaučiamas.

Mano manymu, faktas yra tas, kad Mažeikiams strategiškai labai svarbu turėti naują sporto ir pramogų erdvę, tačiau, įvertinus dabartinę situaciją, manau, kad tokios erdvės dar mažiausiai 2–3 metus neturėsime.

Kalbant konkrečiai apie Mažeikių sporto ir pramogų centrą „Kalva“, tai akivaizdu, kad klausimų kyla daug, o atsakymuose pritrūksta argumentų. Visų pirma, į akis krenta projekto kaina – 12,94 mln. eurų. Pavyzdžiui, Jonavos arena, kuri su sunkiomis statybinėmis konstrukcijomis bei šiuolaikinėmis technologijomis laimėjo metų statinio apdovanojimą, kainavo 7 mln. eurų, o tai beveik dvigubai pigiau, nei planuojama išleisti Mažeikių sporto ir pramogų centrui. Verta paminėti ir tai, kad Jonavos arenos rangovai buvo tie patys „LitCon“, kurie jau laimėjo konkursą statyti Mažeikių sporto ir pramogų centrą. Kyla daug pagrįstų nuogąstavimų, ar centro administratorius pajėgs išlaikyti tokio dydžio statinį. Taip pat ar verta apskritai turėti tiek daug paslaugų po vienu stogu, automatiškai nukonkuruojant kitus rinkos dalyvius mieste? Galbūt užtektų Jonavos arenos dydžio sporto ir pramogų centro? Mano manymu, šioje vietoje trūksta racionalių diskusijų ir kompromisų, kurie užtikrintų sklandų lėšų panaudojimą ir paskirstymą.

Atsakymų nėra ir į patį svarbiausią klausimą – iš kur ateis pinigai projekto biudžetui? Projekto vadovas sako, kad pirmiausia reikia sulaukti „žalios šviesos“ iš Vyriausybės, tačiau naivu tikėtis, kad artimiausiu metu ta šviesa bus įjungta. Įvertinti reikia ir tai, kad visai netrukus vyks savivaldos rinkimai, o pozicija ir opozicija dėl šio projekto sutarimo neturi. Palaikymo projektui trūksta ir iš privataus kapitalo, nors abstrakčiai kalbama apie „ORLEN Lietuva“ rėmimo pinigus.

Ar realu, kad „ORLEN Lietuva“ bus vienas pagrindinių investuotojų į ši sporto ir pramogų centrą? Realu, tačiau tas žingsnis būtų paremtas politine, o ne ekonomine logika. Reiktų atskirti rėmimą ir labdarą. Jei norime, kad „ORLEN Lietuva“ būtų šio projekto rėmėjas, turime kažką pasiūlyti ir iš savo pusės, bet ar turime pasiūlyti tiek, kiek mums reikia rėmimo pinigų? Mano manymu – ne. Kaip elementarų rėmimo pavyzdį su tuo pačiu „ORLEN Lietuva“ prekės ženklu galime matyti jų partnerystėje su Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubu. Neoficialiais duomenimis, rėmimo sutarties dydis su Lietuvos krepšinio flagmanu yra apie 400 tūkst. eurų, tačiau už tai „ORLEN Lietuva“ prekės ženklas kiekvieną savaitę matomas didesnei auditorijai, nei 10 kartų sudėjus Mažeikių gyventojų skaičių. Mano manymu, apskritai mažeikiškiai serga „Naftos pinigų“ liga. Kiekvieną kartą, kai trūkstame pinigų, žvilgčiojame į Juodeikių pusę. Sutinku, kad tai lengviausias kelias, tačiau juo eidami prarandame derybinius sugebėjimus su kitomis auditorijomis bei kūrybiškumą pritraukiant privataus kapitalo lėšas.

Apibendrinant, kaip ir minėjau, Mažeikiams strategiškai labai svarbu turėti naują sporto ir pramogų centrą, tačiau tas projektas, apie kurį kalbama šiuo metu, švelniai tariant, kelia abejonių. Ir tai natūralu, nes atsakymuose į bendruomenės iškeltus klausimus trūksta svarių argumentų. Faktas vienas – kompromiso dėl šio centro dar neturime.

Kyla klausimas, kodėl neišnaudojame to, ką turime jau esamuoju laiku? Turime gerą minėtą futbolo infrastruktūrą, tai kodėl negalime dalį investicijų nukreipti į profesionalią futbolo komandą, kuri galėtų pakovoti, visų pirma, dėl vietos aukščiausiojoje Lietuvos futbolo lygoje, o po to galbūt ir tarptautinėse rungtynėse? Juolab ir konkurencinė padėtis daugiau nei palanki. Pažiūrėjus į artimiausias futbolo apskritis turime tik kelias komandas, kurios žaidžia antrojoje arba pirmojoje pagal pajėgumą Lietuvos futbolo lygoje.

Labai svarbu, kad tiek Mažeikių politikai, tiek verslininkai bei visa bendruomenė suprastų, jog sėdėti vietoje nebegalime. Mažeikiai turi turėti profesionalią sporto komandą, kuri kovotų dėl aukščiausių vietų Lietuvoje bei savo rezultatais džiugintų visus miesto gyventojus.

Ovidijus JUREVIČIUS

                                                                                                                                                FK Trakai rinkodaros vadovas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode