Parama dėkojame




70 proc. socialinių darbuotojų darbo – dokumentų pildymas

Vaiko teisės, jų apsauga šeimoje ir bendruomenėje, bendruomenės pagalba šeimai ir vaikui – klausimai, kuriais diskutavo Alytaus rajono savivaldybės seniūnijų socialiniai darbuotojai, mokytojai, socialiniai pedagogai, vaiko teisių apsaugos specialistai.  Seminaru „Bendruomeninės paslaugos: pagalba vaikui ir šeimai“  baigtas  visuomeninės organizacijos „Junčionių kaimo bendruomenė“ projektas „Pagalba šeimai Junčionių šeimos gerovės namuose“.

Seminaro dalyvius pasveikino rajono meras Algirdas Vrubliauskas, vicemeras Arvydas Balčiūnas. Meras pažymėjo, kad projektas įrodė, jog einama geru keliu, kad mobili socialinė pagalba yra naudinga ir priimtina. Anot jo, žiedinės savivaldybės gyventojams ir dar turintiems ūkius yra sudėtinga išvažiuoti socialinės, psichologinės, teisinės pagalbos. „Specialisto atvažiavimas pas žmogų į namus efektyvesnė pagalba. Jūs kaip niekas  kitas suprantat, kad tas darbas reikalingas ne dėl „paukščiuko“, ne dėl reklamos. Jis reikalingas,  nes šeimos turi problemų – ir psichologinių, ir emocinių. Kai pas žmogų atvyksta specialistai, jis gali atsiskleisti, pasakyti savo bėdas, apie kurias nekalbėtų, jei būtų ne tik jis ir specialistas. Aš džiaugiuosi, kad projektas davė naudos mūsų žmonėms, ir parodė, kad rajonas eina geru keliu, kuriuo gali eiti ir visa valstybė, sprendžiant labai subtilias problemas, kurių, kaip ir paskutiniai įvykiai šalyje rodo, yra ir jos ne greitai baigsis“, – sakė Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas.

Socialinį darbą dirbantiems žmonėms meras palinkėjo  optimizmo, supratimo, kad jie būtų girdimi, suprasti, kad jiems būtų padėkota.

Projekto, kurį įgyvendino visuomeninė organizacija „Junčionių kaimo bendruomenė“ tikslas – bendradarbiaujant bendruomenei su Alytaus rajono vietos valdžios institucijomis užtikrinti psichologinę ir teisinę pagalbą  krizinėse situacijose  atsidūrusiems socialinės rizikos šeimų tėvams, jų vaikams bei šeimoms, šeimynoms  globojančioms vaikus ir jų globotiniams. Krizinėse situacijose atsidūrusius tėvus ir jų vaikus konsultavo  teisininkė O. Intė ir psichologė Aurelija Lingienė.

O. Intė, pažymėjo, kad dažniausiai rajono gyventojai konsultavosi dėl konfliktų ir smurto namuose, santuokų nutraukimo, vaiko gyvenamosios vietos deklaravimo, gimimo registravimo, džiaugėsi psichologų konsultacijomis. Anot lektorės, šis projektas net ir jai, daug metų dirbančiai socialinio darbo, vaiko teisų apsaugos srityse, iš tikrųjų parodė, kas yra bendruomeninės paslaugos. „Savivaldybė galėtų dalintis patirtimi su kitomis savivaldybėmis“, – sakė O. Intė.

Socialinės darbuotojos, pedagogai sakė, kad kiekvienas seminaras yra naudingas, nes juose gaunama naujų žinių, atnaujinamos turimos, pasidalijama patirtimi, kuri praverčia dirbant su socialinės rizikos šeimomis, vaikų dienos centruose, mokyklose. Jų nuomone, darbas būtų efektyvesnis, jei sumažėtų įvairių dokumentų tvarkymas.  Tam pritarė ir VšĮ biuro „Pactum“  vadovė O. Intė. Anot jos, 70 procentų socialinio darbuotojo darbo užima įvairių dokumentų pildymas, o tik 30 procentų – darbas su šeima. „Tai yra viena iš priežasčių, kodėl darbas ne toks efektyvus“, – sakė O. Intė.

Visuomeninės organizacijos „Junčionių kaimo bendruomenė“ projektą „Pagalba šeimai Junčionių šeimos gerovės namuose“ finansuoja  Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, projekto partneris – Alytaus rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyrius, rėmėjai – Alytaus rajono vietos veiklos grupė.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode