Parama dėkojame




Sprogimas

Telšiuose eksponuojami nacionalinio konkurso „Gero dizainas“ darbai

Telšiuose – Lietuvos kultūros sostinėje 2016 pristatyta kūrybiškumu, originalumu, unikalumu ir estetika alsuojanti paroda „Geras dizainas 2016“. Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių galerijoje eksponuojami geriausių dizainerių darbai iš visos Lietuvos. Lankytojai kviečiami susipažinti su naujausiomis lietuviško dizaino tendencijomis.

Lietuvos dizaino prizas GERAS DIZAINAS – tai nacionalinis konkursas, skirtas atrasti ir išryškinti geriausių Lietuvos dizainerių darbų ir Lietuvos įmonių produkcijos dizainą šalyje. Šiemet apdovanojimai įvyko jau penktąjį kartą. Iškilmingoje ceremonijoje Vilniaus Rotušėje buvo apdovanota 30 dizaino darbų: Lietuvos dizaino prizas GERAS DIZAINAS įteiktas už 11 geriausių gaminių bei tris projektus, taip pat skirta 15 konkurso diplomų bei specialus portalo „15min.lt“ įsteigtas prizas daugiausiai balsų internetiniame balsavime surinkusiam dizaino objektui. Prizus laimėtojams įteikė ūkio viceministras Marius Skarupskas.

„Ši paroda neatsiejama nuo gegužės pradžioje įvykusios „Gero dizaino“ savaitės. Lietuvoje vienuolika metų vykstančiame vieninteliame tokio masto dizaino festivalyje dalyvauja penki Lietuvos miestai – Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ir Telšiai. Džiaugiamės, kad paroda atkeliavo į Telšius ir didžiuojamės, jog vienas iš prizininkų bei portalo „15 min.lt“ įsteigto prizo nugalėtoju tapo Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto (VDA TF) baldų dizaino ir restauravimo studijų programos ketvirtakursis Jorūnas Šikšna“, – atidarydama parodą kalbėjo VDA Telšių galerijos vedėja Gabrielė Pranevičiūtė.

VDA TF dekanas Ramūnas Banys pristatė, kad Lietuvos dizaino prizą GERAS DIZAINAS organizuoja Dizaino forumas. Jis pasidžiaugė, kad trejus metus iš eilės tarp geriausių dizainerių patenka ir VDA TF studentai: šiemet apdovanotas J. Šikšna, pernai prizą laimėjo VDA TF gaminio dizaino studijų programos studentė Kristina Klenauskaitė, užpernai – VDA TF baldų dizaino ir restauravimo studijų programos studentas Deividas Kaniauskas.

„Kol kas konkurse dalyvauja tik dviejų studijų programų studentai, norėtųsi, kad prisijungtų ir kitų specialybių studentai bei dėstytojai. Tai puiki galimybė pasireklamuoti ir paviešinti savo darbus“, – ragino R. Banys.

Parodoje eksponuojami įdomūs ir nematyti darbai: dekoratyviniai indai „Giria“ iš perdirbto medžio (dizainerė Evelina Kudabaitė), tramvajaus projektas „Klaipėda tram“ (dizaineris Andrej Divejev), šokoladas „La Naya“ (dizainerė Gabija Platūkytė), kilimas LIETUVA (dizaineriai: Justė Pavasarytė ir Francesco Costacurta), kolekcijos 2RU2RA rūbai (dizaineriai Miglė Janušaitė, Olga Filatova Kontrimienė, Airida Skrickienė), spalvinimo marškinėliai MOMMY SAID YES (dizainerė Indrė Svirplytė) , lininių servėtėlių rinkinys „Tradiciniai pietūs“ su 3D efektą sukuriančiais patiekalais (dizaineris: Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė) ir kiti autentiški kūriniai.

Kalbintas šiųmetis prizininkas J. Šikšna džiaugėsi apdovanojimu. Anot jo, tai didžiulis įvertinimas. Studentas sukūrė baldų komplektą NEXT. Baldų komplekto konstrukcija padaryta iš kvadratinio pilnavidurio metalo 10×10 mm. Medinė dalis pagaminta iš klevo medienos. Kosmetinis staliukas turi stalčių, kuriam slankiojimo bėgeliai padaryti iš medžio. Kėdutės konstrukcijos forma ir dydžiai pritaikyti prie kosmetinio staliuko. Šviestuvo viršus yra nuimamas ir pridedamas magneto pagalba. Apšvietimas yra belaidis. Baldų komplektas yra minimalistinis, ergonomiškas. „Kuriant man buvo svarbu estetika ir minimalizmas. Baldų komplektui sukurti prireikė pusės metų. Dizainas yra labai nepastovus dalykas – vieną dieną atrodo, kad bus gražiai vienaip, kita – jau kitaip“, – sakė iš Panevėžio rajono kilęs dizaineris.

Parodą VDA Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3) galima aplankyti iki gegužės 28 dienos.

Viešųjų ryšių specialistai

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode