Parama dėkojame




Sprogimas

Druskininkų savivaldybės pastangos atsipirko: į Nemuną išpiltas biologinis preparatas mašalų lervoms naikinti

Druskininkų savivaldybės vadovų ir specialistų pastangos, kad visą pietų Lietuvos regioną kamuojanti kraujasiurbių mašalų problema būtų išspręsta, atsipirko – šiandien į Nemuną ties Varviškės kaimu buvo išpiltas biologinis preparatas „VectoBac 12AS“ kraujasiurbių upinių mašalų lervutėms naikinti.


Bendrovės „Transdosa“ specialistai į Nemuną išpylė 6, 5 tūkst. litrų biologinio preparato, jų darbą stebėjo LR aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, mero patarėjas Aivaras Kadziauskas, įmonės „Biopolis“, iš kurios pirktas preparatas, atstovas Marius Jarutis, Gamtos tyrimų centro vyresnioji mokslo darbuotoja Rasa Bernotienė.
LR aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pabrėžė, kad lėšos upinių mašalų naikinimui bus skiriamos kasmet, nes tik kasmet pilant preparatą galima užtikrinti mašalų populiacijos mažėjimą.
Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko teigimu, birželio mėnesį suaktyvėjantys upiniai mašalai – visos pietų Lietuvos problema. „Nuo 2010-ųjų, kai panaikinus apskritis buvo nutrauktas upinių mašalų naikinimo programos finansavimas, darėme viską, kad ši aktuali problema nebūtų pamiršta, kad būtų surastas sprendimo būdas. Žinoma, tam, kad upinių mašalų kiekis ženkliai sumažėtų, prireiks bent keleto metų, tačiau tikimės, kad pirmuosius rezultatus pajusime jau šiemet“,  – sakė R. Malinauskas.
Praėjusių metų pabaigoje LR Seimui  priėmus Aplinkos apsaugos rėmimo programos įstatymo pataisas, kurias iniciavo LR Seimo nariai Kristina Miškinienė ir Vidas Mikalauskas, buvo sudaryta galimybė skirti finansavimą kraujasiurbių upinių mašalų populiacijos pokyčių stebėjimams ir populiacijos reguliavimo priemonėms.  
Alytaus regiono plėtros taryba vasarį priėmė sprendimą dalyvauti projekte „Kraujasiurbių upinių mašalų populiacijos pokyčių stebėjimas ir populiacijos reguliavimas“ ir pateikė paraišką finansavimui gauti. Bendrai lygiomis dalimis prie projekto finansavimo prisidėjo ir visos Alytaus regiono savivaldybės.
Biologiniam preparatui „VectoBac 12AS“ pirkti Aplinkos ministerija skyrė 70 tūkst. eurų. Dar 30 tūkst. eurų skyrė penkios pietų Lietuvos savivaldybės – Druskininkų, Varėnos, Lazdijų ir Alytaus miesto bei rajono. Kiekviena – po 6 tūkst. eurų. Preparato išpylimo darbus organizavo Druskininkų savivaldybė.
Primename, kad 1999 metais Vyriausybė patvirtino upinių mašalų reguliavimo programą, tačiau 2010-aisiais, panaikinus apskritis, buvo nutrauktas ir programos finansavimas. Nuo to laiko Druskininkų savivaldybės Taryba kiekvienais metais po keletą kartų kreipdavosi į Vyriausybę, Aplinkos ir Finansų ministerijas. Taip pat 2012 metais Druskininkų savivaldybės mero R. Malinausko iniciatyva Alytaus regiono plėtros taryboje buvo svarstytas upinių mašalų naikinimo klausimas ir Tarybos vardu dėl šio klausimo kreiptasi į Finansų ir Aplinkos apsaugos ministerijas.

Diana Sinkevičiūtė
Dokumentų ir informacijos skyriaus viešųjų ryšių specialistė
Druskininkų savivaldybės administracija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode