Sprogimas

„Nugalėjęs kitus esi galingas, nugalėjęs save – nenugalimas...“

Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga šalia Utenos esančio Narkūnų piliakalnio buvo atidengtas VIENYBĖS ŽIEDAS. Tai  beveik 1,3 m aukščio akmeninė skulptūra, įamžinanti Utenos miesto paminėjimą 1261 m. bei primenanti legendinį Utenos valdovą – kunigaikštį Utenį.

Vienybės žiedo  idėjos autorius – Utenos kultūros centro direktorius Erikas Druskinas, o skulptūros autorius – žinomas Lietuvos skulptorius, kilęs „nuo Tauragnų“, Kęstutis Musteikis, kuris savo darbais yra papuošęs ne vieną Lietuvos miestą. Jo darbai saugomi privačiose kolekcijose, meno galerijose, muziejuose. Autorius garsėja ir ledo bei ugnies skulptūromis, kurias kūrė ir Lietuvoje, ir užsienio šalyse.

Pasak Eriko Druskino, skulptūros sumanymas – tęstinis trijų metų Kultūros centro projektas, kuriuo siekiama aktualizuoti kultūrines ir istorines Utenos rajono vietas, transformuojant ir pritaikant jas renginiams bei kultūriniam turizmui. „Artimiausiu metu laukia nauji sumanymai ir naujos erdvės su meno akcentais, kurie atgys su naujomis kultūrinėmis veiklomis ir atradimais, netradiciniais renginiais ir edukacijomis“, – sakė direktorius.

Kodėl buvo pasirinkta žiedo idėja? Ir kodėl jisai – VIENYBĖS? Žiedas įvairiose tautose reiškia jungtį, ryšį, įsipareigojimus tarp žmonių, bendruomenėje ir valstybėje. Jis naudotas kaip valdovo antspaudas ir ženklas, kaip turto ir galios simbolis. Žiedas mitologijoje turi stebuklingų galių, teikia apsaugą žiedo turėtojui. Dažniausiai brangūs žiedai, papuošalai turi savo vardus. Todėl ir žiedui, įprasminančiam Utenos miesto paminėjimą bei legendinį kunigaikštį Utenį, suteiktas VIENYBĖS vardas. Tam, kad primintų bendruomenei: jei nori būti stipri, laiminga ir  klestinti, turi būti vieninga,

Skulptorius Kęstutis Musteikis, kurdamas žiedo skulptūrą, įvairiuose šaltiniuose ieškojo simbolikos, kuri galėtų būti pavaizduota ant žiedo. Kadangi nėra išlikusių ryškesnių istorinių Utenos krašto simbolių, todėl buvo pasirinktas raitelio-kariūno motyvas, būdingas tam istoriniam laikmečiui, kuriuo menamai gyveno kunigaikštis Utenis. Ant kariūno skydo pavaizduotas Utenos herbas, o ant žirgo kanopos galima surasti ir skulptūros autoriaus inicialus. Prie skulptūros atėję žmonės galės perkaityti ir magišką užrašą, kuris išraižytas ornamentais žiedo šonuose: NUGALĖJĘS KITUS ESI GALINGAS, NUGALĖJĘS SAVE – NENUGALIMAS.

VIENYBĖS ŽIEDĄ atidengė Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, Kęstutis Musteikis ir Erikas Druskinas. Atidengimo juostelę pakeitė  ąžuolo lapų vainikas. Nuėmus nuo skulptūros vainiką VIENYBĖS ŽIEDAS pradėjo savo gyvenimą, kviesdamas nepamiršti svarbiausių vertybių: laisvė, nepriklausomybė, demokratija, Tėvynės meilė ir saugumas

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode