Sprogimas

Planuotas rekordinis kruizų sezonas šiemet gali visai neįvykti

Erika Alonderytė

Klaipėda šiemet planavo rekordinį kruizų sezoną – į uostą turėjo atplaukti 66 laivai, sezonas turėjo būti ilgiausias ir didžiausias, tačiau dėl koronaviruso dar neaišku, ar jis apskritai prasidės.

Skaičiuojama, kad uostas dėl to patirs apie 0,8 mln. eurų nuostolių, o miestas negaus apie 2 mln. eurų pajamų.

Uosto direkcijos Rinkodaros skyriaus tarptautinių ryšių ir protokolo vadovė Kristina Gontier sako, jog pandemija ypač paveikė kruizinį turizmą, todėl proveržio šiemet tikėtis nereikėtų.

„Turėjo būti didžiausias sezonas keleivių atžvilgiu, įplaukimų skaičiumi, taip pat ilgiausias, rekordinis sezonas, bet atsitiko taip kaip atsitiko, tikrai toks jis nebus, o kiek tų laivų atplauks – ar du, ar trys, keturi, o gal visai neatplauks. Situacija labai dinamiška“, – BNS teigė K. Gontier.

Anot jos, pirminiais duomenimis, keletas nedidelių kruizinių ir ekspedicinių laivų turėtų atplaukti iš Vokietijos rugsėjo pradžioje.

Pasak K. Gontier, kruizų verslo atstovai aktyviai domisi galimybe atplaukti su nedideliais, 100–200 keleivių talpinančiais laivais, tačiau tam turi būti atviri ne tik jūrų, bet ir oro uostai, viešbučiai.

„Tai yra sektorius, kuris labai kompleksiškas. Tiek daug jame yra komponentų, kurie turi veikti suderinti. Keliautojų pasitikėjimas turi būti atkurtas, jų srautas turi būti homogeniškas, ne iš visų pasaulio šalių, turi būti užtikrintas jų saugumas laive, įsodinimo uoste turi veikti ir oro linijos, ir viešbučiai, tiekimas užtikrintas, maisto produktai, degalai, niekas neturi strigti, ir uostai turi būti atviri, nes jei kruizas negali pasiūlyti įdomaus uosto, tai keleiviams nėra įdomu“, – sakė ji.

Tikisi atsigavimo kitąmet

Kitų metų sezonui Klaipėdos uostas jau yra rezervavęs 52 laivus, todėl tikimasi, kad jei nebus antros koronaviruso bangos, kruizų verslas atsigaus po metų.

„Tenka šnekėti su partneriais, kruizinėmis asociacijomis, tai 70 proc. visų kruizinių keleivių yra lojalūs, kurie mėgsta šitą sektorių, tai jeigu jie neturėjo progos keliauti šiais metais, jie savo keliones nukelia į kitus metus. Kitų metų aukštas rezervacijų skaičius rodo, kad šitas sektorius turėtų greit atsigauti“, – teigė K. Gontier.

Uosto atstovė taip pat sako, kad net ir įvykus antrai koronaviruso bangai, kruiziniai laivai kaip tik gali būti nukreipti į saugesnes Baltijos jūros regiono valstybes.

„Labai tikėtinas variantas, kad iš nesaugesnių arba galimai nesaugių regionų, kurie galėtų būti nesaugus per antrąją bangą, galbūt dalis kruizinių laivų bus nukreipta į Baltijos ir Šiaurės jūros regioną, nes pas mus situacija kontroliuojama, ir Estijoje, ir Latvijoje“, – sakė K. Gontier.

Už jūrinį saugumą atsakinga Europos Sąjungos institucija šiuo metu rengia specialias rekomendacijas uostams ir kruiziniams laivams, kurios turėtų užtikrinti saugų tokios laivybos atsigavimą, jos turėtų būti pateiktos artimiausią savaitę.

Klaipėda vasarą tikisi sulaukti daugiau vietos turistų

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė teigia, kad neįvykęs kruizų sezonas atneš nuostolių ne tik Klaipėdai, bet ir visai Lietuvai, tačiau šiemet tikimasi daugiau vietos turistų, atostogaujančių savo šalyje.

„Tikimės daugiau turėti, nes šie metai išskirtiniai, dauguma keliaus ir keliauja po Lietuvą, akivaizdžiai matome, kad savaitgaliais padaugėja žmonių ir Klaipėdoje, ir visame Lietuvos pajūryje, ir orai ypač dėkingi. Jautėsi, kad atvyksta žmonės iš visos Lietuvos“, – BNS sako R. Savickienė.

„Kita vertus, turime pripažinti, kad nesame kurortinis miestas, dauguma renkasi Palangą ir Neringą, tačiau norime priminti, jog Klaipėda irgi turi paplūdimių, ir visų poreikiams“, – pridūrė ji.

Centro vadovės teigimu, atsivėrus Baltijos šalių sienoms, taip pat padaugėjo turistų iš kaimyninių šalių. Visgi, pasak R. Savickienės, sunku prognozuoti, kiek turistų miestas šiemet sulauks, nes nemaža dalis keliones planuoja paskutinę minutę, be to, įtakos turi ir orai.

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“   sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode