Sprogimas

Projektui „Išmanusis miestas“ savo teritoriją patikėjo ir Mažeikiai

Agnė Matelė

Birželio pradžioje Vilniuje vyko žurnalo „Structum“ įgyvendinamo projekto „Išmanusis miestas VI“ darbų apdovanojimai. Šiame projekte pirmą kartą dalyvavo ir Mažeikių rajono savivaldybė.

 

Įteikė apdovanojimus

Apdovanojimų ceremonijoje dalyvavo LR kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, LR susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius, LR aplinkos ministras Marius Narmontas, LR vidaus reikalų viceministras Tautvydas Tamulevičius, dalyvavusių projekte savivaldybių merai. Renginyje dalyvavęs Mažeikių rajono savivaldybės meras Vidmantas Macevičius įteikė apdovanojimus trijų geriausių koncepcijų, pristačiusių projektus Mažeikių rajono teritorijoms tvarkyti, autoriams. Taip pat partnerių UAB „Velux Lietuva“ buvo apdovanotas projektas „Viekšnių malūnas, Mažeikių r.“.

Projekte „Išmanusis miestas“ dalyvavo net 38 komandos. Studentų ir profesionalių architektų darbus vertino kompetentinga komisija.

Žurnalas „Structum“ skyrė 3 nominacijas. Nominacija „Išraiškingiausia architekto ambicija“ atiteko KTU komandai ir jų projektui „Biržų 3-oji teritorija“, nominacija „Geriausia urbanistinė nominacija“ atiteko studijai „Konceptas“ už projektą „Utena. Teritorija prie Rašės upės“, trečioji nominacija „Geriausias inžinerinis sprendimas“ – VGTU komandos darbui „Gargždų miesto centrinės dalies teritorija“. Specialioji 15 min portalo nominacija skaitytojų sprendimu atiteko KTU komandai ir jų projektui „Biržų 3-oji teritorija“.

Studentų kategorijoje kompetentingoji komisija išrinko 3 geriausius darbus. III vieta atiteko VGTU komandos projektui „Gargždų miesto centrinės dalies teritorija“. II vieta – VGTU komandai už projektą „Gargždų miesto pietinės dalies daugiabučių gyvenamųjų namų teritorija“, I vieta ir 3 000 vertės piniginis prizas įteiktas VGTU komandai už darbą „Biržų miesto centrinėje dalyje esanti pramoninė teritorija“.

Profesionalų kategorijoje apdovanoti architektai Arūnas Proberkas ir Artūras Mažeika už projektinį pasiūlymą „Biržų miesto centrinėje dalyje esanti pramoninė teritorija“, įteiktas 4 000 eurų vertės piniginis prizas.

Sprendžia probleminių ervių likimą

„Išmanusis miestas“ – vienas inovatyviausių tokio tipo nacionalinių projektų Lietuvoje, kuris sprendžia probleminių viešųjų šalies erdvių likimą. Projekto sumanytoja ir autorė UAB „Structum projektai“ vadovė Ignė Dutova linkėjo, kad projektai nenugultų stalčiuose, bet būtų įgyvendinti.

Pasak organizatorių, tai dar vienas iššūkis, kurį siekiama įveikti – poreikis išlaikyti miestų erdves, tinkamas gyventi ir dirbti. Reikia ne tik daug naujų idėjų ir vizijų. Būtina rasti problemų, su kuriomis susiduria dauguma Lietuvos savivaldybių, sprendimus, kad miestai galėtų kuo geriau pasinaudoti atsirandančiomis galimybėmis. Projekto „Išmanusis miestas VI“ rengėjai sako, kad išmanusis miestas – tai tarnaujantis žmogui miestas. Jo gyventojui turi būti patogu ir paprasta. Yra nemažai sričių, kurias tobulinant ir modernizuojant galima sukurti išmanųjį miestą, tačiau miestams būtina atsakyti į esminį klausimą: kurios sritys jiems svarbiausios? Saugumas, ekologija, energijos taupymas, švietimas, sveikatos apsauga? Kai miestai turi viziją, projekto partneriai ir dalyviai gali greitai rasti sprendimą, kaip ją paversti realybe. Bet kokiu atveju visuomet reikia atsižvelgti į savivaldybės finansines galimybes, miestiečių ir lankytojų poreikius, miesto infrastruktūros problematiką ir pan.

Projektui savo teritorijas patikėjo net septynios šalies rajonų savivaldybės: Klaipėdos, Utenos, Mažeikių, Joniškio, Biržų, Jonavos ir Šilutės. Savivaldybės, aukštųjų mokyklų atstovai, profesionalai, verslo sektorius prisidės prie regionų patrauklumo didinimo investuotojams, taip pat leis užtikrinti gyventojams kokybiškas gyvenimo sąlygas visos Lietuvos mastu, spręsti nedarbo, demografijos problemas, skatins augti verslumo lygį.

Mazeikiai.lt nuotrauka

MS-34

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode