Parama dėkojame




Sprogimas

Aukštasis mokslas arčiau namų

Šių metų vasario 1 d. Šiaulių valstybinė kolegija ir Mažeikių verslininkų asociacija pasirašė bendradarbiavimo sutartį, aptarė specialistų rengimo poreikį Mažeikiams bei kolegijos galimybes, rengiant specialistus regionui.

  Apie kolegiją

Pasak Šiaulių valstybinės kolegijos direktorės dr. Natalijos Šedžiuvienės, nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. veiklą pradėjo Šiaulių valstybinės kolegijos Mokymo paslaugų centro Mažeikių skyrius. Šiame skyriuje laukiami ne tik koleginį išsilavinimą norintys įgyti studentai, bet ir tie, kurie turi neformaliuoju būdu sukauptų kompetencijų ir norėtų įsigyti aukštojo mokslo diplomą.

 

Šiauliuose kolegija buvo įsteigta 2002 m. reorganizavus kelių dešimtmečių istoriją turinčias aukštesniąsias technikos ir medicinos mokyklas. Ši aukštoji mokykla turi du fakultetus – Sveikatos priežiūros bei Verslo ir technologijų, kuriuose mokosi daugiau nei 2300 studentų. Apie 60 proc. iš jų studijuoja valstybės finansuojamose vietose.

Šiaulių valstybinė kolegija gerai vertinama, aktyviai tobulina ir plėtoja savo veiklą. Kolegijos absolventus vertina darbdaviai, todėl norinčių studijuoti aukštojoje mokykloje skaičius kiekvienais metais išlieka stabilus. 2016–2017 m. m. pradėjo beveik 700 pirmo kurso studentų. Kasmet Šiaulių valstybinės kolegijos diplomus, kurie pripažįstami Lietuvoje ir daugelyje užsienio šalių, gauna beveik 600 absolventų. Studijos vykdomos ne tik Šiauliuose, bet ir Šiaulių valstybinės kolegijos Mokymo paslaugų centro Telšių bei Mažeikių skyriuose.

Studijos trunka 3 metus, jeigu pasirinkta nuolatinė studijų forma ir 4 metus, jeigu studijuojama ištęstiniu būdu.

Stojantys į Šiaulių valstybinę kolegiją gali rinktis iš daugiau nei 20 studijų programų, priklausančių sveikatos, socialinių, verslo ir viešosios vadybos, inžinerijos ir informatikos mokslų grupėms. Kolegija siūlo klasikinių studijų programas, kurias abiturientai noriai renkasi jau nebe pirmą dešimtmetį (Bendrosios praktikos slauga, Buhalterinė apskaita, Socialinis darbas). Nuolat stebimi rinkos poreikiai, todėl vykdomos konkrečiu laikotarpiu paklausiausius specialistus rengiančios studijų programos (Informacinių sistemų technologijos, Kosmetologija). Šiemet siūlomos ir trys naujos programos: Dietetika, Gamybos vadyba ir logistika, Automatikos ir elektros inžinerija.

Tinkami specialistai – plačios galimybės

Dr. N. Šedžiuvienės teigimu, vienas iš Šiaulių valstybinės kolegijos tikslų yra parengti tokius specialistus, kurie iškart po studijų galėtų įsilieti į darbo rinką. Kad šis tikslas realiai įgyvendinamas, rodo faktai: paskaičiuota, kad apie 80 proc. kolegijos absolventų iškart po studijų suranda savo veiklos sritį ir užimtumą, o dalis kolegijos studentų darbą randa jau praktikos metu, t. y. dar nebaigę studijų. Įmonė pastebi gerus praktinius įgūdžius turintį žmogų ir tiesiog siūlo jam pasilikti. Taip įsidarbina kosmetologai, automobilių techninio eksploatavimo specialistai, elektros energetiką studijuojantys jaunuoliai ir kiti. Kaip pasiekiama tokių rezultatų? Koleginės studijos pirmiausia išsiskiria praktikų gausa, kurios sudaro ne mažiau kaip trečdalį studijų laiko. Be privalomų praktikų, dar galima atlikti savanoriškas. Mūsų studentai dirba laboratorijose, turinčiose naujausią įrangą. Vadinasi, atėjus į darbo vietą jiems nebus nežinomų dalykų. Studentams dėsto patyrę dėstytojai, praktikai.

Kolegija yra pasirašiusi daugiau nei 200 partnerystės sutarčių. Glaudžiai bendradarbiaujama su Šiaulių pramonininkų asociacija, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmais, įsitraukiama į verslo klasterių veiklas. Socialiniai partneriai ne tik noriai priima studentus į praktiką, siūlo darbo vietas, bet ir padeda tobulinti studijų programas, atskirų dalykų turinį taip, kad šioje kolegijoje išsilavinimo ir kvalifikacijos siekiantys asmenys susipažintų su svarbiausiomis srities naujovėmis.

Studentai aktyviai naudojasi programos ERASMUS+ galimybėmis – keliems mėnesiams išvyksta studijuoti arba atlikti praktikos į vieną iš 22 užsienio šalių, kuriose turi beveik 90 partnerių. Išvykę studentai gauna stipendiją, kaupia žinias ir lavina įgūdžius, gali susipažinti su įvairių šalių aukštosiomis mokyklomis ir naujais žmonėmis, pakeliauti, išmokti kalbų.

Šiaulių valstybinė kolegija siūlo daug kitų saviraiškos ir tobulėjimo galimybių. Mėgstančių dainuoti ir šokti laukia studentų muzikos grupė „Studijozai“, šokių studija „Kolegos“. Kolegijoje geros sąlygos sportuoti, todėl yra daug sportuojančių studentų, stiprios futbolininkų, tinklininkių komandos. Direktorė pabrėžė, kad Šiaulių valstybinės kolegijos studentams bendrabučiuose, kuriuos gali gauti visi norintys, sudarytos pačios geriausios buities sąlygos – šilti kambariai, modernios virtuvės, skalbyklės, užtikrinta galimybė gyventi saugiai ir patogiai.

Mažeikiškiai neliko nuskriausti

Šiaulių valstybinės kolegijos Mokymo paslaugų centro Mažeikių skyriaus vedėja Marija Labžentienė džiaugiasi, kad skyrius dirba moderniai įrengtose patalpose, aprūpintose kompiuterine įranga, studentų patogumui veikia biblioteka. Mažeikiuose darbuotojų kolektyvas pasirengęs vykdyti Buhalterinės apskaitos, Įmonių ir įstaigų administravimo studijų programas ir dvi naujas studijų programas: Automatikos ir elektros inžinerija bei Socialinis darbas. Atsirado gera galimybė derinti studijas Mažeikiuose ir Šiauliuose, lanksčiai planuoti savo studijų intensyvumą, studijuoti arčiau namų ir įsilieti į įprastos aplinkos darbo pasaulį. Mažeikiuose kolegija taip pat siūlo įvairius mokymus, seminarus, kursus, neformalųjį ugdymą.

Bendrasis priėmimas į Šiaulių valstybinę kolegiją prasidės birželio mėnesį. Nuo kovo 1 d. visi norintys gali dalyvauti tiesioginiame priėmime (pretenduojama tik į valstybės nefinansuojamas vietas). Aktuali informacija apie priėmimą – aukštosios mokyklos svetainėje www.svako.lt, skiltyje Stojantiesiems.

Dėl studijų Mažeikiuose visi besidomintys kviečiami kreiptis į Mariją Labžentienę tel. +370 615 35662, konsultuotis tel., el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..">Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Kiekvienas studijuojantis ar norintis studijuoti turi savo individualių lūkesčių bei siekių, todėl labai svarbu išnaudoti visas galimybes ir pasirinkti geriausią sprendimą.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Nuotr. autoriaus ir iš asmeninio archvyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode