Sprogimas

Žemės ūkio ministerija siūlo kompensuoti laukinių paukščių daromą žalą

laukinŽemės ūkio ministerija siūlo laukinių paukščių pasėliams daromą žalą  atlyginti iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų. Iki šiol tokia žala nebūdavo kompensuojama.

Anot žemės ūkio viceministro Pauliaus Astrausko, kasmet šimtai hektarų pasėlių nuniokojami migruojančių laukinių paukščių. Dėl sunaikintų pasėlių ūkininkai patirią didžiulę žalą, kuri nėra kompensuojama.

„Kartu su Aplinkos ministerija ieškojome geriausių išeičių, kaip padaryti, kad ir paukštis liktų sveikas, ir ūkininkas nenuskriaustas. Jei Vyriausybė ir Seimas pritars Žemės ūkio ministerijos siūlymui, bus kompensuojama laukinių žąsų, gervių ar gulbių padaryta žala žemės ūkio pasėliams, prijaukintiems  laukiniams gyvuliams ir paukščiams, miškui, hidrotechnikos įrenginiams ar kitiems objektams“, - teigia žemės ūkio viceministras.

Žemės sklypų savininkams, valdytojams ir naudotojams, kurių pasėliams buvo padaryta žala, nuostoliai būtų kompensuojami, jeigu pasėliai auginami pagal agrotechninius reikalavimus, o pasėliai saugomi nuo laisvėje gyvenančių griežtai saugomų rūšių laukinių gyvūnų, taip pat gervių ir gulbių, laikantis nuosavybės teise priklausančių valstybei daromos žalos priemonių.

Laukiniai vandens paukščiai išlesa, ištrypia pasėlius, o ūkininkai neturi galimybių apsaugoti kultūrų nuo šių paukščių.

Gervės, gulbės nėra medžiojamieji gyvūnai, o laukines žąsis medžioti galima tik rudenį, tačiau pavasarinės migracijos metu, kai padaroma didžiausia žala žemės ūkio pasėliams, jas medžioti draudžiama.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode