RETRO

Lietuvoje vandens telkiniai įžuvinami lašišomis ir šlakiais

slakiaisĮ Nerį šią savaitę buvo išleisti 4 tūkst. dirbtiniu būdu išveistų lašišų rituolių (metinukių). Iš viso šiais metais į vidaus vandens telkinius jų išleista apie 110 tūkstančių: 30 tūkst. metinukių ir apie 80 tūkst. paaugintų lašišų jauniklių. Pirmą kartą Lietuvoje didesnės lašišos buvo sužymėtos – joms nukirptas riebalinis pelekas. Upės gausiai praturtintos ir šlakių šiųmetukais.

Žuvininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos yra vienintelė lašišų ir šlakių veisėja Lietuvoje. Rudenį įstaigos Žuvivaisos departamento Rytų regiono žuvivaisos skyriuje Meškerinėje iš upėse sugautų lašišų ir šlakių reproduktorių dirbtinai buvo imami ikrai. Atliktas dirbtinis apvaisinimas. Dalis dirbtiniu būdu inkubuotų ir iki 1–1,5 g svorio paaugintų žuvyčių į sraunias upes išleidžiamos šiomis dienomis, o kitos Žuvivaisos skyriuje bus auginamos visus metus, kol pasieks apie 60 g svorį. Vandens telkinių įžuvinimas skirtingo amžiaus žuvimis yra neatsiejama lašišinių žuvų išteklių atkūrimo ir valdymo plano dalis.

Nors lašišų ir šlakių įžuvinimo kiekiai Lietuvoje didėja, daugiau dėmesio skiriama neršto apsaugai, keičiasi žvejų požiūris, tačiau šių žuvų populiacija Baltijos jūros baseine dar nėra stabili. Todėl Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų sprendimu tikslinė komercinė lašišų žvejyba nuo 2022 m. sausio 1 d. pagrindiniame Baltijos jūros baseine yra draudžiama. Palikta tik neišvengiamos priegaudos, sugaunamos žvejojant kitas žuvų rūšis, kvota. Lietuvai – 989 lašišų.

Išimtis taikoma žvejams mėgėjams – jie lašišas gaudyti gali, tačiau taikomi žvejybos apribojimai. Vienas žvejys mėgėjas per dieną gali sugauti ir pasilikti sau ne daugiau kaip 1 dirbtinai įveistą lašišą su nukirptu riebaliniu peleku.

Šiemet Žuvų išteklių atkūrimo skyriaus specialistai riebalinius pelekus pašalino net 35 470 Meškerinėje paaugintų lašišų rituolių. Sužymėti individai buvo 6–20 cm ilgio. Viskas buvo atliekama ypač greitai ir profesionaliai, kad žuvys patirtų kaip įmanoma mažiau streso.

Šiais metais bus įžuvinta apie 268 tūkst. lašišinių žuvų. Planuojama įžuvinti 100 tūkst.  lašišų ir 104 tūkst. šlakių šiųmetukų, taip pat daugiau kaip 35 tūkst. lašišų ir apie 29 tūkst. šlakių metinukų (rituolių). Šie darbai – tai dalis valstybinio plano, skirto atstatyti, sustiprinti ir pagausinti lašišinių žuvų išteklius Lietuvos vidaus vandenyse.

Intensyviai veisiant lašišas ir šlakius, vykdant kitas kompleksines priemones, šių žuvų ištekliai gausėja. Žvejai sugauna vis daugiau šių žuvų.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode