RETRO

Dėl žiauraus elgesio su gyvūnais teisiami jų savininkai turėtų sumokėti už gyvūnų globėjų patirtas išlaidas

patirtasAtimtų dėl nepriežiūros ar žiauraus elgesio gyvūnų šeimininkai turėtų apmokėti globėjų, kurie rūpinasi tokiais gyvūnais vykstant teismams, patirtas išlaidas. Toks Vyriausybės pasiūlymas keliaus į Seimą.

Siūloma, kad vykstant teismams dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, jų priežiūros išlaidas laikiniems globėjams kompensuotų savivaldybės iš joms tam tikslui skirtų biudžeto lėšų. Vėliau jos regreso tvarka būtų susigrąžinamos iš gyvūno savininko. Papildomos lėšos savivaldybėms galėtų būti skiriamos nuo 2023 metų.

Tai numatyta Žemės ūkio ministerijos parengtame Lietuvos Respublikos Vyriausybės  nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo Nr. VIII-500 4 straipsnio pakeitimo įstatymo projekto Nr. XIVP-861“ projekte, kuriam Vyriausybė pritarė posėdyje. Šis nutarimas bus teikiamas svarstyti Seimui.

Šiuo metu visa finansinė našta tenka šunis, kates ir kitus gyvūnus priglobusioms organizacijoms. Didžiajai daliai konfiskuotų gyvūnų prireikia veterinarų paslaugų, o sąskaitos už jų gydymą ir laikymą apmokamos tik iš savanorių lėšų.

Dėl žiauraus elgesio kasmet konfiskuojamos dešimtys gyvūnų, daugiausia – šunų ir kačių.

Pavyzdžiui, 2021 metais laikinai gyvūnų globėjams perduoti 488 šunys ir 47 katės. Po teismų sprendimų buvo konfiskuoti 169 šunys ir 3 katės. Iš jų 44 buvo konfiskuoti dėl žiauraus elgesio.

Šių metų  I-ąjį ketvirtį laikinai gyvūnų globėjams perduoti 276 šunys ir 35 katės. Įsigaliojus teismo sprendimams konfiskuota 111 šunų ir 15 kačių.  Iš jų dėl žiauraus elgesio su gyvūnais – 19.

Globos tenka ieškoti ir kitiems gyvūnams, štai gegužės pradžioje iš Kalvarijų savivaldybės ūkininko buvo konfiskuota 15 bulių.

Kol įsiteisėja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nutarimas administracinėje byloje arba teismo nutartis, gyvūnai perduodami laikinai globai VMVT registruotiems gyvūnų globėjams, pavyzdžiui, VšĮ ,,Būk mano draugas”, VšĮ „LT-Gyvūnams savanoriai“, VšĮ „Mažas draugas“, UAB „Nuaras“, VšĮ ,,Penkta koja“, VŠĮ „Mindraja“ ir kitiems.

Kai teismo nutartis įsiteisėja, gyvūnai perduodami nuolatinei gyvūnų globėjų globai. Dažniausiai – tiems patiems globėjams, kurie gyvūnus laikė laikinai.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode