Sprogimas

Plečiamas šunų, kačių ir šeškų ženklintojų ratas

kaciuVyriausybė pritarė Žemės ūkio ministerijos siūlymui leisti ženklinti gyvūnus augintinius (šunis, kates ir šeškus) asmenims, baigusiems specialius mokymus. Iki šiol tai galėjo daryti tik veterinarijos gydytojai.

Baigę mokymus asmenys gaus tai patvirtinančius dokumentus. Paženklinę gyvūną augintinį mikroschema, jie galės patys suvesti duomenis į Gyvūnų augintinių registrą. Toks siūlymas parengtas įgyvendinant Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo, priimto šį pavasarį, nuostatas.

Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko nuomone, kai daugiau žmonių turės teisę ženklinti kates, šunis, šeškus mikroschema ir įregistruoti duomenis apie juos, pagerės šios paslaugos prieinamumas.

„Tai ypač svarbu savivaldybėms, kurios organizuoja ir finansuoja gyvūnų gerovės ir apsaugos programas. Kai bus daugiau asmenų, teikiančių šią paslaugą, savivaldybės turės kur kas didesnį ženklintojų pasirinkimą, o paslaugų kainos gali tapti patrauklesnės“, – teigia ministras.

Gera žinia gyvūnų prieglaudoms

Specialius mokymus išklausiusių gyvūnų ženklintojų veikla labiausiai bus susijusi su gyvūnų prieglaudų, gyvūnų globos organizacijų veikla. Rasti pabėgę ir pasiklydę neženklinti gyvūnai gyvūnų globos įstaigose yra paženklinami ir registruojami Gyvūnų augintinių registre prieš jų grąžinimą savininkams. Ženklinimo ir registravimo paslaugos išlaidos gyvūnų globos organizacijoms, gyvuojančioms tik iš žmonių paramos ir labdaros lėšų, yra pakankamai didelės, todėl, išplėtus ženklintojų ratą, paslauga galėtų atpigti. Šiuo metu gyvūno augintinio ženklinimas kainuoja apie 15–20 Eur.

Viešosios organizacijos „Beglobis“ vadovė Danutė Navickienė žinią apie tai, kad prieglaudų atstovai taip pat galės patys ženklinti šunis, kates ir šeškus bei įvesti duomenis į sistemą, vertina labai teigiamai. Anot jos, išplėtus ženklinimo paslaugų teikėjų ratą, duomenų teikimo procesas taps paprastesnis ir efektyvesnis.

„Mes to labai seniai laukėme ir džiaugiamės, kad pagaliau prieglaudų atstovai, turintys specialių mokymų baigimo pažymėjimus, galės patys ženklinti gyvūnus. Šis sprendimas leis prieglaudoms atsikvėpti, juk šiuo metu esame labai pririšti prie veterinarų. Negalime ne tik patys atlikti šios paprastos procedūros, bet ir įvesti į sistemą duomenų. Būna, kad gyvūnus žmonės priglaudžia, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių vėl grąžina, tad mes kaskart turime vykti pas veterinarus vien tam, kad jie pakeistų duomenis Gyvūnų augintinių registre. Tai užima laiko ir, žinoma, apsunkina prieglaudos veiklą. Todėl dabar kvėpuosime lengviau – tai išties labai ilgai lauktas sprendimas“, – teigia VšĮ „Beglobis“ vadovė.

Veterinarijos specialistų teigimu, ženklinimo procedūra labai paprasta – mažytė mikroschema po oda įterpiama specialia injekcine adata ir išlieka visam laikui. Jos nesimato, o gyvūnas nieko nejaučia. Procedūra labai greita, be to, gyvūnui nesukelia jokios vietinės reakcijos implantacijos vietoje.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode