Parama dėkojame




Sprogimas

Ministerijos skiriamos stipendijos skatina jaunimą rinktis žemės ūkio studijas

Studijų programos, susijusios su žemės ūkio veikla, kasmet pritraukia vis mažiau studentų, todėl žemės ūkio sektoriui labai trūksta specialistų. Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) skatina stojančiuosius į valstybei reikalingų specialybių studijų programas papildomomis priemonėmis – tikslinėmis ir skatinamosiomis stipendijomis. Jos bus skiriamos ir šiemet.

Savo ateitį su žemės ūkiu ketinantiems susieti studentams tikslines stipendijas ŽŪM skiria jau septynerius metus. Šios stipendijos mokamos į Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetą įstojusiems žemės ūkio, maisto ūkio, veterinarijos ir kaimo plėtros studijų programų studentams. Studijuojantiems valstybės nefinansuojamose vietose mokama 90 proc. studijų kainos visą studijų laikotarpį.

Nuo 2020 metų skiriamos ir tikslinės skatinamosios stipendijos. Jos mokamos vienerius metus, pirmo kurso valstybės finansuojamose vietose studijuojantiems studentams. Stipendijos dydis – 200 eurų per mėnesį akademiniams metams (t. y. 10 mėn.). Jų mokėjimo tvarką nustato pačios aukštosios mokyklos.

Akademiniams 2020–2021 metams tikslinės skatinamosios stipendijos rudens semestre skirtos 100 studentų. Pavasario semestre jas gaus 89 mokslus tęsiantys studentai. Vytauto Didžiojo universiteto studentams, studijuojantiems Agronomijos, Maisto kokybės ir saugos, Vandens ir žemės inžinerijos, Žemės ūkio mechanikos inžinerijos bei Miškininkystės studijų programose, skirta 70 stipendijų. O studijuojantiems Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvūnų ir Maisto mokslų studijų programose – 19 stipendijų.

Būsimieji studentai turi žinoti, kad jiems tikslinės skatinamosios stipendijos bus skiriamos ir šiemet. Jų gali tikėtis studentai, kurie įstos į programas, susijusias su žemės ūkio, maisto ūkio, veterinarijos ir kaimo plėtros sritimis. Stipendijas numatoma skirti universitetuose ir kolegijose valstybės finansuojamose vietose studijuojantiems studentams.

ŽŪM užsakymu yra atliktas tyrimas dėl žemės ūkio ir kitų specialistų poreikio. Svarbu tai, kad žemės ūkyje vyrauja uždaro arba pusiau uždaro tipo profesijos – veterinarijos gydytojas negali būti pakeistas agronomu ir atvirkščiai. Tyrimo duomenimis, 2021–2024 m. žemės ūkio sektoriui kasmet reikės vidutiniškai 1846 uždaro tipo profesijų specialistų ir kvalifikuotų darbininkų, iš jų 470 – universitetinio lygmens bakalaurų, 210 – magistrų.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode