Sprogimas

Ministerija siekia, kad paukščių gripas nepatektų į ūkius

Žemės ūkio ministerija paprašė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pritaikyti visas galimas veterinarinės kontrolės priemones ir sugriežtinti visų paukščių laikymo vietų kontrolę, ypač  Vilniaus, Kauno ir Kaišiadorių rajono savivaldybėse.

Ši liga gali sukelti didžiulius nuostolius verslo subjektams. Itin greitai plintantis paukščių gripas yra žmonėms nepavojinga naminių ir laukinių paukščių liga, dėl kurios gali nugaišti iki 100 proc. visų ūkyje laikomų paukščių. Patvirtinus užsikrėtimo atvejį, Europos Komisijos nurodymu aplink ligos židinį nustatomos zonos, kuriose taikomi įvairūs apribojimai. Sugriežtindama kontrolę ŽŪM siekia išvengti galimų apribojimų ir draudimų pramoninių paukštynų vykdomai veiklai, paukštienos pardavimui ir eksportui.

Lietuvoje pirmas naminių paukščių užsikrėtimo atvejis prieš dvi savaites nustatytas nedideliame ūkyje Kaune. Po šio įvykio visiems šalies paukščių laikytojams yra privaloma apriboti naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke.

Pasak VMVT, pati svarbiausia priemonė, galinti padėti apsisaugoti nuo paukščių gripo viruso išplitimo, yra griežtas biologinio saugumo priemonių taikymas paukščių laikymo vietose. Tokiu būdu užtikrinama, kad naminiai paukščiai neturėtų jokio kontakto su praskrendančiais ar žiemojančiais laukiniais paukščiais.

Naminius paukščius galima išleisti tik į iš visų pusių aptvertas teritorijas, nesusisiekiančias su natūraliais ar dirbtiniais vandens telkiniais. Be to, jie negali būti girdomi paviršinių vandens telkinių vandeniu, naminių paukščių girdyklos ir pašaras turi būti laikomi po stogu arba paukščių laikymo patalpose, kad nebūtų pasiekiami laukiniams paukščiams, kurie yra pagrindiniai paukščių gripo virusio platintojai.

Taip pat būtina kuo dažniau skalbti darbo drabužius, dezinfekuoti batus, instrumentus ir kitus įrankius, kurie naudojami atliekant paukščių priežiūros darbus, vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje.

Iki kol baigsis paukščių gripo viruso plitimo grėsmė, VMVT inspektoriai kontroliuos ir tikrins ūkius, kaip juose užtikrinamas biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimas. Pagrindinis kontrolės veiksmų tikslas – prevencija, todėl VMVT tikisi, kad naminių paukščių augintojai ir laikytojai išliks sąmoningi, saugos save bei kitus ir griežtesnių veiksmų, tokių kaip baudos, neprireiks.

Labai svarbu, kad pastebėję neįprastą padidėjusį naminių paukščių gaišimą, netipinę laikomų paukščių elgseną – jiems nustojus lesti, gerti, pasireiškus apatijai, atsiradus odos pakitimų, laikytojai apie tai kuo skubiau praneštų veterinarijos gydytojams, artimiausiam VMVT regioniniam padaliniui arba nemokama VMVT telefono linija 8 800 40 403.

Laikančių paukščius ūkininkų prašoma aplenkti ir nesiartinti prie laukinių vandens paukščių būriavimosi vietų, vengti bet kokio kontakto su laukiniais paukščiais. Svarbu atkreipti dėmesį ir į informaciniais ženklais pažymėtas paukščių gripo virusu užkrėstas vietas ir jose nesilankyti, o pastebėjus nugaišusį laukinį vandens paukštį – pranešti apie tai VMVT.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode