Sprogimas

Paukščių gripas nesitraukia iš Europos

Paukščių gripas nesitraukia iš Europos - nuolat gaunama informacija apie vis naujus paukščių gripo protrūkius. Dėl šios itin užkrečiamos paukščių ligos Europoje šiemet jau sunaikinta daugiau kaip 7,8 mln. paukščių.

Lapkričio-gruodžio mėn. Europoje užregistruota daugiau nei 300 naujų užsikėtimo paukščių gripu atvejų Belgijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Airijoje, Nyderlanduose, Švedijoje, Norvegijoje, Slovėnijoje, Lenkijoje, Ispanijoje, Italijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Daugiausia užsikrėtimų nustatoma laukiniams paukščiams, tačiau daugėja protrūkių ir tarp naminių paukščių. Jie vis dažniau patvirtinami tose šalyse, kuriose aptinkami šiuo virusu užsikrėtę laukiniai paukščiai, todėl viruso plitimas kelia didelį nerimą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, vien tik per šiuos metus paukščių gripo protrūkiai nustatyti 388 paukštininkystės ūkiuose. Daugiausiai ligos židinių patvirtinta Vengrijos (273), Lenkijos (38), Vokietijos ir Olandijos (po 17) paukščių laikymo vietose. Virusas neaplenkė ir Prancūzijos, Bulgarijos (po 9), Jungtinės Karalystės (8), Slovakijos (4), Danijos, Čekijos, Rumunijos, Ukrainos, Belgijos (po 2), taip pat Švedijos, Kroatijos ir Norvegijos (po 1) ūkių.

Lenkijoje lapkričio-gruodžio mėn. patvirtinti 6 to paties tipo paukščių gripo protrūkiai, visi jie – komerciniuose paukštininkystės ūkiuose, kuriuose laikyta nuo 34 tūkst. iki 94 tūkst. paukščių (vištų dedeklių, mėsinių kalakutų). Gruodžio 8 d. Plocko mieste įvyko naujausias protrūkis: paukštininkystės ūkiui, kuriame buvo laikoma daugiau kaip 34 tūkst. mėsinių kalakutų, pritaikyti apribojimai, o visi jame auginti paukščiai bus nugaišinti.

Veterinarijos specialistai atkreipia dėmesį, kad paukščių gripo viruso nustatymas ankstyvoje stadijoje tarp laukinių paukščių gali padėti nuo didesnių protrūkių apsaugoti naminių paukščių ūkius ir išvengti masinio paukščių gaišinimo bei dėl to patiriamų didelių ekonominių nuostolių. Todėl labai svarbu, kad radę nugaišusį laukinį vandens paukštį ar pastebėję neįprastą padidėjusį naminių paukščių gaišimą, asmenys apie tai kuo skubiau praneštų artimiausiam VMVT regioniniam padaliniui arba nemokama telefono linija tel. 8 800 40 403.

Specialistai pastebi, kad tarp žmonių užsikrėtimo paukščių gripu atvejų nenustatyta, tačiau virusų raidą būtina ypač atidžiai stebėti ir analizuoti, kad būtų galima įvertinti jo galimą riziką žmonėms ateityje.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode