Parama dėkojame




Sprogimas

Europos ekologiniam tinklui „Natura 2000“ Lietuvoje priskirti dar devyni draustiniai

Aplinkos ministerija dar devynis šalies draustinius priskyrė didžiausiam pasaulyje Europos saugomų teritorijų tinklui „Natura 2000“. Tai Ažušilės (Ignalinos r.) ir Liekės (Kauno r., Šakių r.) kraštovaizdžio draustiniai, Dalginės (Marijampolės r.) ir Naujojo Lentvario (Trakų r., Vilniaus m.) botaniniai draustiniai, Pipiriškių (Elektrėnų r.) ir Vilkaičių (Plungės r., Telšių r.) geomorfologiniai draustiniai, Užubalių telmologinis draustinis (Biržų regioninio parko dalis, Biržų r.), Vainuto miškų biosferos poligonas (Klaipėdos r., Šilalės r., Šilutės r.) ir Varčios pedologinis draustinis (Alytaus r.). Patikslintos ir kai kurių anksčiau paskelbtų „Natura 2000“ teritorijų saugomų buveinių ir rūšių buveinių ribos.

Po šio sprendimo, pasak laikinosios aplinkos viceministrės Ligitos Valalytės, bus mažiau galimybių interpretacijoms, kur ar kokiu mastu turi būti saugomos gamtos vertybės.

Aplinkos ministerija primena ūkininkams ir privačių miškų savininkams, turintiems į „Natura 2000“ teritorijas patenkančių valdų, kuriose yra nustatytų žemės ar miškų ūkio veiklą veikiančių apribojimų, kad jie gali gauti kasmetines „Natura 2000“ išmokas. Jas administruoja Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA). Žemės ūkio naudmenose išmokos priklauso nuo šių naudmenų ir yra 54 arba 70 Eur/ha, o miškuose priklauso nuo kirtimų ribojimo ir yra nuo 62 iki 272 Eur/ha per metus.

Išsamesnės informacijos apie išmokų administravimo tvarką galima rasti NMA tinklapyje, o visų Lietuvos saugomų teritorijų ribas – Saugomų teritorijų valstybės kadastre.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode