Parama dėkojame




Sprogimas

Gelbėtojai: ledas ant vandens telkinių dar netvirtas, draudžiama juo vaikščioti, žvejoti

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena, kad šiuo metu vandens telkinius aptraukęs ledas vis dar yra netvirtas ir ant jo vaikščioti ar žvejoti yra draudžiama. 

Kaip penktadienį pranešė departamentas, ant pirmojo ledo jau pastėbėta žvejų, nors laikoma, kad saugiai žmogų išlaiko tik storesnis nei septynių centimetrų ledas. Tam, kad ledas išlaikytų grupę žmonių, jo storis turėtų būti ne mažesnis nei 12 centimetrų. 

Gelbėtojai primena, kad tvirtas ledas visada turi mėlyną ar žalią atspalvį, o ant geltono ar balto atspalvio ledo lipti nereikėtų. 

„Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur jame įšąla medžių šakos, lentos ir kiti daiktai, o taip pat arti krūmų, medžių, nendrių. Netvirtas ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliukai, vanduo iš gamyklų, yra šaltinių. Ypač atsargiems reikia būti ir prie kranto, nes čia ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų. Ledas labai pavojingas ir atodrėkių metu“, – rašoma pranešime. 

Įlūžus į ledą gelbėtojai pataria nepanikuoti, bandyti ropštis atgal į tą pusę iš kurios ateita, o ne irtis į priekį. 

„Nesikapanokite vandenyje ir visu kūno svoriu neužgulkite ledo krašto. Ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas. Pasistenkite kaip galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą. Užšliaužus ant ledo, negalima tuojau pat stotis. Reikia nusiridenti nuo eketės kuo toliau į tą pusę iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis“, – instrukcijas pateikia gelbėtojai. 

Pamačius skęstantį žmogų reikėtų nedelsti ir bandyti atsargiai prisiartinti prie eketės, jei yra galimybė po savimi pasidėti lentą ir bandyti šliaužti ant jos. Prie pat eketės krašto artintis nederėtų, skęstančiajam reikia lazdą, lentą ar virvę. 

Jei nelaimės vietoje yra keli žmonės, galima bandyti atsigulti ant ledo ir laikant vienam kitą sudaryti gyvą grandinę. 

Ištraukus skęstantįjį reikėtų šliaužti ledu iki saugios vietos ir kaip įmanoma labiau jį sušildyti – ištrinti, pagirdyti karšta arbata, aprengti sausais rūbais. 

Departamento duomenimis, šiemet gelbėtojai jau 358 kartus atliko gelbėjimo darbus vandenyje, jų metu ištraukta 118 skenduolių, 18 žmonių buvo išgelbėta. 

Autorius Margiris Meilutis

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode