RETRO

lenJAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį palengvino sąlygas spartinti amerikietiškų ginklų tiekimą Ukrainai, pasirašęs įstatymą, pagrįstą Antrojo pasaulinio karo laikų lendlizo sistema, padėjusia Vašingtono sąjungininkėms nugalėti nacistinę Vokietiją.

J. Bidenas pasirašė Lendlizo įstatymą Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete ir pareiškė, kad Jungtinės Valstijos palaiko ukrainiečių „kovą ginant savo šalį ir demokratiją nuo [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino brutalaus karo“.

Pripažindamas, kad Jungtinės Valstijos remdamos Kyjivą jau išleido milijardus dolerių, prezidentas pažymėjo, kad „nusileisti agresijai kainuoja dar brangiau“.

J. Bidenas pabrėžė, kad įstatymą jis pasirašo kitą dieną po gegužės 8-osios, kai Jungtinės Valstijos ir Vakarų Europa minėjo Pergalės Europoje dieną ir Adolfo Hitlerio Trečiojo reicho sutriuškinimą 1945 metais.

Lendlizo įstatymas „yra paremtas Antrojo pasaulinio karo programa, padėjusia Europai pasipriešinti Hitleriui“, nurodė Baltieji rūmai.

Šia priemone atnaujinamas 1941 metais tuometinio prezidento Franklino D. Roosevelto (Franklino D. Ruzevelto) pasirašytas įstatymas dėl pagalbos sąjungininkėms kovoti su nacistine Vokietija. Lendlizo įstatymas Kongrese buvo priimtas tuometiniam britų ministrui pirmininkui Winstonui Churchilliui (Vinstonui Čerčiliui) paprašius pagalbos ir sudarė sąlygas Vašingtonui perduoti ar išnuomoti karinę įrangą JAV sąjungininkėms.

J. Bidenui pasirašius „2022-ųjų Ukrainos demokratijos gynimo lendlizo įstatymą“, administracija įgis daugiau galimybių siųsti karinę įrangą ne tik Ukrainai, bet ir sąjungininkėms Rytų Europoje, įskaitant Lenkiją.

Prezidentas taip pat atkreipė dėmesį, kad gegužės 9-ąją minima Europos diena, žyminti Europos Sąjungos įkūrimą 1950 metais ir naujos „ekonomikos jėgainės“ bei „pasaulinės jėgos už taiką“ susikūrimą.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode