Parama dėkojame




Sprogimas

Elektroninės auklės kurtiesiems – deficitas?

Į Savivaldybės Sveikatos komitetą kreipėsi Mažeikių rajono kurčiųjų draugijos pirmininkė prašydama pagelbėti lapričio mėnesį besiruošiančiai gimdyti kurtumo negalią turinčiai moteriai. Jai reikalingas garso rodytuvas – elektroninė auklė, kad galėtų girdėti verkiantį savo mažylį.

Sunku gauti?

Mažeikių rajono kurčiųjų draugijos pirmininkė Audronė Šimkuvienė teigė, kad elektroninė auklė kurtiesiems įdedama vaikui į lovytę ir, jam pradėjus verkti, siunčia signalus kurčiam žmogui. „Problema tokia, kad Techninės pagalbos neįgaliesiems centreprie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Telšiųskyriuje tokią kompensacinę priemonę išduoda tik susilaukus vaikelio. Ligoninė tokios priemonės irgi neturi. Galbūt ji galėtų įsigyti šią priemonę ir, kol mamytė būtų joje, tą problemą išspręstume. Tų priemonių yra labai mažai ir jų labai sunku gauti, todėl, tikiuosi, jūsų tarpininkavimo“, – kalbėjo A. Šimkuvienė.

Problemų nebus

Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Savivaldybės gydytoja Irena Vaicekavičienė teigė, kad pačioje gydymo įstaigoje problemų nebus, ateis sesutės ir pažiūrės. „Žinoma, būtų patogu turėti, bet įsigyti ligoninei būtų netikslinga, nes, kiek žinau, tokių priemonių gydymo įstaigoms niekada nebūdavo duodama, – teigė I. Vaicekavičienė. – Ji skiriama fiziniam asmeniui. Tai galbūt būtų galima rašyti prašymą, kad šeimai maksimaliai sutrumpintų auklės gavimą išvykus iš ligoninės arba ją duotų iš anksto.“

Pasak Sveikatos komiteto pirmininkės Irenos Macijauskienės, pirmiausia reikėtų pasiskambinti į Techninės pagalbos neįgaliesiems centrą ir išsiaiškinti, kokia situacija: „Komitetas pritaria, kad auklė šeimai reikalinga.“

Techninės pagalbos neįgaliesiems centro Telšių skyriaus vyresnysis specialistas Romas Antanas Butkus „Būdą žemaičių“ patikino, kad elektroninės auklės – deficitas. „Šiuo metu jų neturime, kiek turėjome, paskirstėme. Yra net eilėje laukiančių“, – sakė R. A. Butkus. – Elektroninę auklę duodame tik tada, kada pristatomi reikalingi dokumentai ir yra laukiančiųjų eilėje.“ Pasak specialisto, nors auklės išduodamos tik gimus vaikui, būna ir išimčių, tačiau, ar mažeikiškė ją gaus, pasakyti negalėjo. Esą daugiau žino skyriaus vedėja Laura Matiekienė, kuri šiuo metu turi nedarbingumo lapelį.

Gali naudotis vertėjo paslaugomis

Tai pat prisimintas klausimas, svarstytas vasaros pabaigoje, kai Mažeikių rajono kurčiųjų draugijos pirmininkė Audronė Šimkuvienė prašė pasirūpinti kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų informacijos prieinamumu ligoninėse bei Savivaldybėje. T.y. kompiuteriuose įdiegti „Skype“ programą, per kurią būtų galima užsisakyti gestų kalbos vertėją ir taip susikalbėti su gydytoju.

Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Savivaldybės gydytoja Irena Vaicekavičienė informavo, kad buvo susisiekta su visomis įstaigomis, jos patikino, kad, jei tik atsirastų poreikis, jos tokią paslaugą teikti yra pasiruošusios. „Tą patį galime daryti ir Savivaldybėje. „Skype“ programa nemokama, parsisiunčiama per porą minučių, tad nematau jokios problemos“, – teigė I. Vaicekavičienė.

A. Šimkuvienė patikino, kad jokios problemos nebėra, bent jau Pirminiame sveikatos priežiūros centre viskas sutvarkyta.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode