Sprogimas

S.Rachinšteinas už ekstradiciją iš Vietnamo turi sumokėti 9,4 tūkst. eurų - teismas

 Nuo bausmės slapstęsis verslininkas Sergejus Rachinšteinas policijai turės sumokėti daugiau nei 9,4 tūkst. eurų siekiančias ekstradicijos iš Vietnamo išlaidas.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį nusprendė, kad šios pareigūnų patirtos išlaidos turi būti pripažintos proceso išlaidomis. Teismas panaikino žemesnės instancijos teismo sprendimą, kuris buvo atsisakęs tenkinti policijos prašymą dėl piniginės sumos priteisimo iš nuteistojo.

Šis teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Raimonda Jagminaitė.

S.Rachinšteinas buvo sutikęs atlyginti dalį išlaidų. Kaip priimtiną jam sumą jis nurodė 3,1 tūkst. eurų, tačiau teismas nusprendė, kad policija realiai patyrė tokias išlaidas, kokias nurodė į bylą pateiktuose dokumentuose ir nėra pagrindo jų mažinti.

Policijos departamentas teigia, kad 9,4 tūkst. eurų išlaidos atsirado dėl vizų, kelionės, dienpinigių, apgyvendinimo išlaidų policijos pareigūnams, nuteistojo kelionės išlaidų.

Policija prašyme pabrėžė, kad išlaidos neabejotinai susidarė dėl nuteistojo sąmoningų veiksmų – S. Rachinšteinas iš Lietuvos išvyko tuo metu, kai įsiteisėjo teismo nuosprendis, kuriuo jam paskirta laisvės atėmimo bausmė.

S.Rachinšteino advokatas teismui nurodė, kad jo klientas iš Lietuvos išvyko gavęs Generalinės prokuratūros prokuroro Dainiaus Baraniūno 2014 metų gruodžio 8 dieną išduotą leidimą. Juo leista išvykti nuo 2014 metų gruodžio 19 iki 2015 metų sausio 11 dienos. Laiku sugrįžti į Lietuvą sutrukdė liga ir jos gydymas, apie ką Lietuvos teisėsaugos institucijos buvo informuotos.

Nuteistasis sako vykdęs Vietnamo teisėsaugos institucijų nurodymus niekur neišvykti, 2015 metų rugsėjo mėnesį iš jo buvo paimtas pasas, o kitų metų sausio 21 dieną jis buvo sulaikytas Vietnamo policijos pareigūnų. Sulaikymas truko iki birželio 18 dienos.

Nuo teisėsaugos Vietname slapstęsis verslininkas S. Rachinšteinas rugpjūtį lėktuvu pargabentas į Lietuvą. Vietname Lietuvos pilietis praleido septynis mėnesius.

Kalėti nuteistas vilnietis neskundė Vietnamo liaudies teismo sprendimo, kuriuo nuspręsta jį išduoti Lietuvai.

Šiuo metu S.Rachinšteinas atlieka už sukčiavimą stambiu mastu skirtą pustrečių metų įkalinimo bausmę.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) skelbė, kad Lietuvos ieškomas verslininkas sulaikytas sausio 21 dieną Vietname, Hošimino mieste. Tai pirmas ekstradicijos iš Vietnamo į Lietuvą atvejis.

Verslininkas slapstėsi Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Singapūre, Tailande, galiausiai sulaikytas Vietname.

S.Rachinšteinas nuteistas dėl to, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį 2000-2004 metais galėjo legalizuoti ir pasisavinti beveik 3 mln. eurų bei daugiau nei 400 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio.

Aukščiausiojo Teismo septynių teisėjų kolegija kovą patvirtino Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuris paskelbtas 2014 metų gruodį. Tuomet skelbiant nuosprendį S.Rachinšteinas nedalyvavo, manoma, kad jau tuo metu jis buvo išvykęs iš Lietuvos.

S.Rachinšteinui Europos arešto orderį Vilniaus apygardos teismas išdavė pernai vasario 6 dieną, kai paaiškėjo, kad jis yra išvykęs iš šalies. Verslininkui buvo išduoti du Europos arešto orderiai – dėl bausmės vykdymo ir baudžiamojo persekiojimo vykdymo.

FNTT atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą, susijusį su šiuo verslininku. Jame S.Rachinšteinas  įvardijamas organizuotos grupės vadovu ir kartu su bendrininkais įtariamas dėl sukčiavimo gaunant milijonines Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas, dokumentų klastojimo, neteisėtos įmonių veiklos.

Vilnius, lapkričio 24 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode