Sprogimas

Jauniesiems menininkams – dosnios stipendijos iš LATGA

„LATGA Jaunojo menininko stipendija palaiko mano gyvybę kaip sunkiai sergančiojo – lašelinė“, – šypsodamasis kalba žinomo dailininko Šarūno Saukos sūnus Mykolas, rašantis romaną, skirtą jauniems miesto kultūros žmonėms. Jis – vienas iš 7 jaunų menininkų, kuriems 2016 m. pradžioje buvo skirtos metinės stipendijos. Šiuo metu Asociacija LATGA rengia naują konkursą Jaunojo menininko stipendijai laimėti.

Atrinks nauja Taryba

Savo kūrybinius sumanymus norintys įgyvendinti 18-35 metų amžiaus įvairių sričių (audiovizualinių menų, dailės, dramos, fotografijos, literatūros, muzikos, tarpdisciplininių menų) menininkai paraiškas gali teikti iki lapkričio 11 d. Beje, meninių projektų originalumą vertins ir 7 skirtingų sričių menininkams stipendijas paskirs naujoji Taryba – ją didžiausios šalies autorių bendrijos nariai išsirinks per Visuotinį susirinkimą, kuris vyks lapkričio 11 d.

Konkursą laimėję jaunieji menininkai kitąmet kas mėnesį gaus po 272 Eur (atskaičius mokesčius) dydžio stipendijas, kurias galės skirti savo projektų įgyvendinimui. Trečią kartą rengiamą konkursą pagal Autorių ir gretutinių teisių kūrybinės veiklos programą iš dalies finansuoja Kultūros ministerija. Daugiau informacijos apie stipendijas galima rasti interneto svetainėje www.latga.lt ir bendrijos feisbuko paskyroje.

„Stengiamės skirti stipendijas tiems menininkams, kurių idėjos originaliausios. Taigi Tarybos nariams tenka praleisti nemažai laiko ginčijantis ir įrodinėjant, kodėl tas, o ne kitas menininkas vertas stipendijos“, – šypsosi dabartinis Asociacijos LATGA tarybos prezidentas, kompozitorius Teisutis Makačinas. Jis atskleidžia, kad paskutinis konkurso paraiškų svarstymas atėmė itin daug laiko, nes gauti stipendijas panoro net 92 jaunieji menininkai.

Ieškos rėmėjų filmui

Beje, tarp 7 šiemetinių stipendininkų – kelios pakankamai žinomos pavardės. Audiovizualinių menų srities stipendiją gavo LRT užsienio politikos žurnalistas Karolis Kaupinis, literatūros – žinomo dailininko Šarūno Saukos sūnus Mykolas Sauka, tarpdisciplininių menų srities stipendiją laimėjo menininkė Monika Dirsytė.

Žurnalistas K. Kaupinis laisvalaikiu kuria scenarijų pilno metro vaidybiniam filmui „Corcovado Borealis“ kūrimui. Juostoje bus siekiama atpasakoti tikrus Lietuvos istorijos įvykius, maišant juos su išgalvotais dalykais. Pagrindinio personažo prototipas – Kazys Pakštas, svajojęs apie atsarginės Lietuvos idėją bei Stasys Lozoraitis – diplomatas, ilgus metus atstovavęs valstybę, kuri de facto neegzistavo.

„Paruošiamieji darbai sekasi neblogai, gruodžio 14 d. scenarijų turėsiu pateikti Lietuvos kino centrui. Jeigu gausime šio centro finansavimą, tuomet 2017-ųjų pabaigoje galėsime pradėti filmo gamybą, o 2018-aisiais juostą jau bus galima pamatyti ekrane. Šiuo metu ieškome kino srities prodiuserių, kurie padėtų pritraukti rėmėjų lėšų filmo gamybai“, – rūpesčiais dalijasi K. Kaupinis.

Neseniai savo skulptūrų parodą Vilniaus dailės akademijos salėje „Titanikas“ surengęs menininkas M. Sauka nedirba jokių papildomų darbų ir užsiima vien tik menine veikla, todėl Asociacijos LATGA mokama jaunojo menininko stipendija jam itin praverčia. Nepaisant to, kad rengėsi skulptūrų parodai, jis sako skyręs laiko ir romanui. „Manau, kad man puikiai sekasi rašyti, bet kol kas nenoriu nieko publikuoti viešai, nes paskui reikės perrašinėti“, – intriguoja menininkas.

Dailės stipendiją laimėjusi jauna juvelyrė Kotryna Vaitekūnaitė-Jonušienė vieną savo kūrybinių svajonių įgyvendino dar gegužę – „Argentum“ galerijoje ji surengė savo pirmąją asmeninę darbų parodą. „LATGA stipendija suteikė galimybę užsiimti menine veikla neribojant kūrybinės laisvės bei surengti pirmąją asmeninę kūrybos parodą. Dirbant su metalais ir kuriant juvelyrinius dirbinius reikalingi specifiniai darbo įrankiai ir medžiagos, kurie yra ganėtinai brangūs“, – sako su sidabru, auksu, emaliu, variu, akmenimis ir kitokiomis medžiagomis dirbanti menininkė.

 

Virto multimedijos projektu

Fotografas Paulius Peleckis kuria nuotraukų ciklą apie menininkus, kurie nusprendė pakeisti gyvenamąją vietą ir iš miesto persikėlė į kaimą. Šiuo projektu jis siekia parodyti, jog kaime gyvena ne tik asocialūs asmenys. „Tačiau pradėjęs fotografuoti supratau, kad vien tik nuotraukomis nepapasakosiu istorijų, todėl nusprendžiau ir filmuoti. Taigi nuotraukų ciklas pamažu virsta multimedijos projektu – fotografijas papildys tekstai ir filmukai“, paaiškina jis.

Paulius jau aplankė Ukmergės r., Samantonyse, gyvenantį fotografą Arūną Kulikauską ir jo žmoną Oksaną Judakovą, Utenos r., Indubakiuose, gyvenančią tapytoją Aureliją Kairytę-Smolianskienę bei Trakų r., Gojuje, įsikūrusius keramikus Dormantę ir Jurgį Penkinskus. „Kol kas tik renku medžiagą, o jau vėliau prisėsiu rašyti tekstų ir montuoti vaizdų. Labai tikiuosi, kad šis projektas man atvers kelius į platesnius vandenis“, – viliasi P. Peleckis.

Su daugybe žinomų pop ir džiazo muzikantų grojęs boso gitaristas Domas Aleksa LATGA stipendiją naudoja savo kūrinių įrašams. Įrašinėdamas muzikos kūrinius atlikėjas bendradarbiauja ir su Lietuvos menininkais, ir su muzikantais iš užsienio, tarp jų – ir „Grammy“ laimėtojais. „Visai neseniai kartu su žinoma dainininke Juste Starinskaite įrašėme kūrinį „Be vardų“, kurį mielai groja radijo stotys“, – pasakoja muzikantas.

Tarpdisciplininių menų srities stipendiją laimėjusi menininkė Monika Dirsytė kuria naują performansą, kuris pasakos apie žmogaus teisę būti savimi. Planuojama, kad jame dalyvaus net 15 žmonių. „Asociacijos LATGA skirta stipendija yra labai aukštas įvertinimas ir stipri motyvacija man kaip menininkei. Man svarbus ne tik kūrybos procesas, bet ir rezultatas. Mano tikslas yra pasiekti žiūrovų širdis, protą ir sielą bei paneigti Lietuvoje dar dažnai gyvuojantį stereotipą, kad šiuolaikinis menas yra niekai“, – sako menininkė.

Dramos srities stipendiją laimėjusi Eglė Kižaitė kuria pjesę „Stebuklų šalis – Alisoms“ Lewiso Carollo pasakos „Alisa stebuklų šalyje“ motyvais, kurioje stengiasi atskleisti perėjimo iš paauglystės į suaugusiųjų pasaulį problemas.

„Labai tikiuosi, kad tiek šiemetiniai, ir būsimi stipendijų laimėtojai sėkmingai įgyvendins projektus ir ilgainiui ras savo vietą modernioje ir nuolat besikeičiančioje meno rinkoje“, – teigia Asociacijos LATGA tarybos prezidentas T. Makačinas.

eksponavimas titanike iš M. Saukos asmeninio archyvo

Nuotraukos Pauliaus PELECKIO

Arūnas Kulikauskas eina pašerti arklio

Aurelija Kairytė Smolianskienė tapo, kol jos vyras eina dirbti ūkio darbų

Aurelijos Kairytės Smolianskienės ūkyje

Jurgita Kviliūnaitė                          

Asociacija LATGA

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode