Parama dėkojame




Sprogimas

Teismui perduota byla dėl neapykantos kurstymo

Klaipėdoje bus teisiamas vyras dėl viešo niekinimo ir neapykantos žmonių grupėms skatinimo dėl jų tautiškumo, seksualinės orientacijos, įsitikinimų ir pažiūrų.

Tyrimą baigusi Klaipėdos apygardos prokuratūra bylą perdavė teismui.

Kaip pranešė prokuratūra, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 2013 metų lapkritį Klaipėdos rajono gyventojas V.L., naudodamasis socialinio tinklo „Facebook“ paskyra, paskelbė vieno leidinio santrauką ir paskaitos rusų kalba teksto vertimą, kuriame buvo skleidžiamos melagingos žinios apie žydus, su jais susijusius visuomeninius ir politinius reiškinius. Vėliau po savo įrašu vyras parašė du komentarus, kuriuose viešai tyčiojosi iš žydų, homoseksualų ir Lietuvoje veikiančių politinių partijų narių.

Tačiau tuo vyro neapykanta viešojoje erdvėje nesibaigė – praėjusių metų spalį V.L. „Facebook“ paskyroje, taip pat naudodamasis įvairiais kitais tinklalapiais, paskelbė tekstą, kuriame dar kartą viešai skatino neapykantą Lietuvos žydams, taip pat pritarė sovietų įvykdytai agresijai prieš Lietuvą ir jos gyventojus. Vyras socialinėje erdvėje neigė ir šiurkščiai menkino praėjusiame amžiuje sovietų įvykdytus nusikaltimus žmogiškumui.

V.L. savo kaltės dėl padarytos nusikalstamos veikos nepripažino ir teigė, kad tikslo priešinti tautas ir kiršinti visuomenę neturėjo, tiesiog išsakė savo nuomonę.

„Džiaugiuosi, kad bendro darbo su policijos pareigūnais dėka pavyko surinkti pakankamai įrodymų, kad asmuo, kuris viešai skatino neapykantą įvairioms žmonių grupėms bei viešai pritarė SSRS įvykdytai agresijai prieš Lietuvos Respubliką ir jos gyventojus, būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Taip pat norėtųsi priminti, kad derėtų atsakingai reikšti savo mintis viešai, nes žodžio laisvė jokiu būdu nepaneigia įstatymų, draudžiančių užgaulioti, niekinti ar žeminti, normų“, – teigė šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Saulius Galminas.

Už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Vilnius, lapkričio 3 d. (BNS).

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode