Sprogimas

Patvirtinta Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programa

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė įsakymu patvirtino Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrąją programą, skirtą pradiniam, pagrindiniam ir viduriniam ugdymui.Pagal naują programą mokyklose bus pradėta dirbti nuo kitų mokslo metų.  

„Programa parengta atsakingai, atsižvelgus į mokslininkų, sveikatos specialistų nuomonę, mokslinių tyrimų duomenis, sveikatos statistiką, taip pat derinant su Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, programos projektui pritarė Bendrojo ugdymo taryba. Esu labai dėkinga darbo grupei, kuri šiemet pabaigė rengti programą, dėl kurios diskusijos vyko beveik 10 metų, – sakė ministrė A. Pitrėnienė. – Įgyvendinant programą mokiniams bus ne tik suteikiama žinių apie lytiškumą, sveikatą, šeimą, bet ir formuojamos vertybės, kritinis požiūris, atsakingas elgesys, ugdomi sveikos gyvensenos gebėjimai ir įgūdžiai“. 

Darbo grupė, sudaryta iš 28 asmenų, atstovaujančių įvairioms organizacijoms, projektą visuomenei buvo pristačiusi vasaros pabaigoje ir toliau svarstė visas gautas pastabas, siūlymus, balsavo dėl punktų taisymo ir visos programos pritarimo. Toliau derinant programą su specialistais, buvo patikslintos ar papildytos kai kurios sąvokos ar gebėjimai, pavyzdžiui, mokinių mokymusi analizuoti maisto produktų etiketes ir pan.

Programos kertinė tema – visuminė sveikata, apimanti sveikatos, sveikos gyvensenos ir šeimos sampratas, taip pat fizinę sveikatą, psichikos sveikatą ir socialinę sveikatą.

Sveikatos ugdymo siekis aprėpia fizinį aktyvumą, sveiką mitybą, veiklos ir poilsio derinimą, asmens ir aplinkos švarą, savivoką ir savivertę bei kitas psichikos ir socialinės sveikatos sritis, – asmens sveiką gyvenseną. Lytiškumo ugdymo siekis – tai atsakingas lytinis elgesys, pagarba savo ir kito asmens orumui, kuris bus ugdomas analizuojant lytinį tapatumą, rizikingo elgesio padarinių prevenciją, formuojant pozityvų požiūrį į savo ir kito asmens lytiškumą, lytinę orientaciją,  kontracepciją ir kt. Rengimo šeimai siekis – gebėjimas kurti ir palaikyti darnius bei brandžius asmeninius santykius, suprantant atsakomybes ir įsipareigojimus, šeimos, santuokos vaidmenį asmens ir visuomenės gyvenime.

Programos sėkmingam įgyvendinimui bus svarbus visos mokyklos sutelktas ir darnus darbas. Didžioji dalis programos problematikų integruosis į dalykus, tačiau tam tikrus klausimus išsiaiškinti galės padėti visuomenės sveikatos priežiūros specialistas ar mokyklos psichologas, bendradarbiaudamas su įvairių dalykų mokytojais, klasių vadovais. Mokyklai taip pat rekomenduojama, atsižvelgiant į savo bendruomenės poreikius, socialinį kontekstą, nusimatytoms prioritetinėms sritims įgyvendinti skirti papildomas veiklas, panaudojant, pavyzdžiui, neformaliojo švietimo valandas ar mokinio poreikiams tenkinti, mokymosi pagalbai teikti skirtas pamokas.

Mokytojams, dirbsiantiems pagal naują programą, Ugdymo plėtotės centras planuoja rengti mokymus, organizuoti metodinę pagalbą.

Programa parengta remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos Seksualinio švietimo standartais Europoje.

Į darbo grupę, kuriai vadovavo viceministrė Natalja Istomina (dabar Fatkulina), įėjo Švietimo ir mokslo ministerijos, Lietuvos studentų sąjungos, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos, Lietuvos moksleivių sąjungos, Lietuvos tėvų forumo, Etninės kultūros globos tarybos, Ugdymo plėtotės centro, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos, Lietuvos vyskupų konferencijos, Nacionalinės sveikatos tarybos, Tolerantiško jaunimo asociacijos, Ateitininkų federacijos, Lietuvos edukologijos universiteto, Seimo Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinės grupės, Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro atstovai.

Su programa galima susipažinti Švietimo ir mokslo ministerijos svetainėje

 

 

Švietimo ir mokslo ministerijos

Komunikacijos skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode