Sprogimas

R.Karbauskis: esu tikras, kad prezidentė supranta, kokia yra tautos valia

Seimo rinkimus reikšminga persvara laimėjusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis sako esąs tikras, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė supranta, kokia yra tautos valia.

„Esu beveik tikras, nors su prezidente dar nekalbėjau, kad prezidentė supranta, kokia yra tautos valia ir kad dabar nelabai bus svarbu, kas yra antrasis koalicijos partneris. Nes Valstiečių ir žaliųjų sąjunga gavo tokį pasitikėjimo limitą, kad pirmiausia bus svarbu, kiek mes esame pajėgūs ir kiek mes sugebėsme įgyvendinti tuos pokyčius, apie kuriuos kalbėjome rinkimų kampanijoje. Dėl to tas koalicijos partneris vienas ar kitas nėra esminis klausimas“, – BNS pirmadienio rytą sakė R.Karbauskis.

Jis teigė tikįs, kad koalicijos formavimą lems pirmiausia gauti balsai per rinkimus.

„Situacija taip susiklostė, kad tie skaičiai, frakcijų dydžiai, jie galbūt daug kam netikėti, bet jie tokie. Aš tikiuosi, kad nebus bandoma nurodinėti, kokia bus koalicija“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Jis kartojo, kad didžiausią frakciją Seime užsitikrinę „valstiečiai“ pirmiausia derėtis dėl valdančiosios koalicijos formavimo kvies Tėvynės sąjungą - krikščionis demokratus bei socialdemokratus, o su liberalais nemato galimybės dirbti. Jis sako, kad nors Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - krikščioniškųjų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) nemato kaip visaverčių koalicijos partnerių, programinės nuostatos ypač dėl šeimos politikos yra panašios. Tad LLRA-KŠS galėtų tapti partneriais priimant sprendimus Seime.

Reaguodamas į konservatorių ir socialdemokratų pasisakymus, kad jie būtų linkę dirbti opozicijoje, R.Karbauskis sako, kad matematiškai yra įmanomas ir toks variantas.

„Manau, kad tai daugiau derybinės pozicijos siekiant galbūt ryškiai užsiimti poziciją, kuri būtų tose derybose. Bet jei bus toks kietas nusiteikimas dirbti opozicijoje abiejų partijų, kurias minėjau, tokiu atveju ieškosime kito sprendimo. Bet nemanau, kad tai būtų racionalu galvojant apie pačią valstybę ir apie mūsų visų tikslus“, - teigė R.Karbauskis.

Jis tikisi, kad net konservatoriams atsidūrus opozicijoje, dėl dalies klausimų Seime jie palaikys LVŽS. Pasak R.Karbauskio, daugiau aiškumo dėl to, kaip ir su kuo vyks derybos, turėtų būti pirmadienį popiet.

Naktinius partijų atstovų pasisakymus, kuriuose išsakyta ir kritikos LVŽS, jis buvo linkęs priskirti emocijoms ir sako, jog artimiausiu metu tikisi konstruktyvių derybų. Jis sako matantis problemą būsimose derybose, kad daugiau nei dvidešimčia mandatų nuo LVŽS atsilikusių konservatorių ambicijos yra užgautos ir „jauni lyderiai dar tiesiog nemoka lengvai priimti pralaimėjimo“.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, LVŽS antrajame rinkimų ture laimėjo 37 mandatus ir su pirmajame ture daugiamandatėje apygardoje laimėtais 19 mandatų Seime iš viso turės 56 narius. LVŽS pirmininko įvardijami potencialūs koalicijos partneriai Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai po antrojo turo užsitikrino 31 vietą Seime, kiti galimi partneriai socialdemokratai – 17 mandatų.

Vilnius, spalio 24 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode