Parama dėkojame




Sprogimas

Sh. Pereso palikimas Lietuvai – geri ir stiprūs santykiai su Izraeliu

Penktadienis, rugsėjo 30 d. (Jeruzalė, Izraelis). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo iškilmingose buvusio Izraelio Prezidento ir Nobelio taikos premijos laureato Shimono Pereso laidotuvėse. Prezidento atminimui pagerbti, pagal žydų tautos paprotį, šalies vadovė atvežė Lietuvos žemės akmenuką.
Į vieno iškiliausių pasaulio lyderių laidotuves atvyko aukščiausi valstybių vadovai ir politikai: JAV Prezidentas Barackas Obama, Prancūzijos Prezidentas François Hollande‘as, Vokietijos Prezidentas Joachimas Gauckas, Ispanijos Karalius Pilypas VI, JK sosto įpėdinis princas Čarlzas, Palestinos Prezidentas Mahmoudas Abbasas, Meksikos, Ukrainos ir Gruzijos Prezidentai, Australijos ir Kanados Premjerai, dar daugelio valstybių ir vyriausybių, Jungtinių Tautų, NATO, ES institucijų bei diplomatijos vadovai.
„Izraelis neteko valstybės kūrėjo, pasaulis – taikdario ir vizionieriaus, Lietuva – kraštiečio ir artimo draugo. Sh. Peresas buvo pralenkęs laiką išminčius, pabrėžęs, jog taikai nėra jokios kitos alternatyvos. Dėjęs daug asmeninių pastangų, kad būtų užbaigtas kruvinas konfliktas ir dialogo keliu kuriama santarvė su kitomis Artimųjų Rytų tautomis“, – sakė šalies vadovė.
Prezidentė šiltai prisiminė susitikimus ir pokalbius su Sh. Peresu 2013 m. Vilniuje ir 2015 m. Tel Avive. Tuomet buvo kalbama apie Lietuvą su Izraeliu jungiančius panašumus. Buvęs šios šalies vadovas ne kartą pabrėžė, jog didžiausias kiekvienos valstybės turtas yra jos žmonės, todėl būtina investuoti į jų išsilavinimą, žinias ir talentus. Kūrybingų ir talentingų žmonių Prezidentas Sh. Peresas matė tiek savo šalyje, tiek Lietuvoje, todėl pasisakė už dvišalių ryšių stiprinimą plėtojant ateities technologijas.
Sh. Peresas buvo litvakas ir Vilniaus garbės pilietis. Jis gimė 1923 m. netoli Vilniaus, Vyšniave (dabar Baltarusijoje). Prezidento asmeninis indėlis buvo labai reikšmingas stiprinant dvišalius Lietuvos ir Izraelio santykius, kurie šiuo metu yra geriausi nuo pat Nepriklausomybės pradžios. Už aktyvią veiklą puoselėjant Lietuvos ir Izraelio partnerystę Prezidentas Sh. Peresas apdovanotas Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi.
Buvęs Izraelio vadovas 1994 m. kartu su tuometiniais Izraelio premjeru Yitzhaku Rabinu ir palestiniečių lyderiu Yasseru Arafatu apdovanoti Nobelio taikos premija. Vienas garbingiausių pasaulio apdovanojimų jam įteiktas už asmenines pastangas derybose su palestiniečiais, kurių metu pasiekta ir 1993 m. Baltuosiuose rūmuose Vašingtone pasirašyta Principų deklaracija, įtvirtinusi taikos proceso Artimuosiuose Rytuose pamatus.


Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode