Sprogimas

Jubiliejinį Konstitucijos egzaminą laikė daugiau nei 32 000 žmonių

 Vakar, rugsėjo 27 d., visoje Lietuvoje buvo laikomas jubiliejinis 10-asis Konstitucijos egzaminas. Šiemet Teisingumo ministerijos inicijuojama tradicinė žinių pasitikrinimo akcija dalyvių pritraukė daugiau nei pernai – konstitucines žinias nusprendė pasitikrinti daugiau nei 32 tūkst. žmonių. Geriausiai pirmajame etapepasirodę dalyviai spalio 11 d. susirungs antrajame etape.

Konstitucijos egzaminas vyko 60 Lietuvos savivaldybių, 519 bendrojo lavinimo mokyklų, 18-oje aukštųjų mokyklų ir 12-oje įkalinimo įstaigų. Dar daugiau nei 500 piliečių egzaminą laikė internetu, portale DELFI.

„Džiaugiuosi, kad jau dešimtus metus skaičiuojantis egzaminas Lietuvos piliečiams tampa vis svarbesnis – tai parodo didžiausias iki šiol buvęs dalyvių skaičius. Didžiausiu aktyvumu kaip visuomet pasižymėjo mokyklos, o tai reiškia, kad auganti jaunoji karta bus tvirtas mūsų valstybės pagrindas, gerai išmanantis pagrindinį savo šalies įstatymą, žinantis savo teises ir pareigas“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Konstitucijos egzamino dalyvių skaičius per dešimtmetį išaugo nuo 800 (2007 m.) iki 32 tūkst. Praėjusiais metais egzamine dalyvavo 31 tūkst., o 2014 m. – 30 tūkst. žmonių.

Šių metų egzamine iš viso sudalyvavo beveik 30 tūkst. 5-12 kl. moksleivių, o tai yra 600 daugiau nei pernai. Didžiausiu aktyvumu jau ne pirmus metus išsiskyrė Kauno Kazio Griniaus progimnazija (852 mokiniai) ir Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija Kaune (576 mokiniai). Prie bendro dalyvių skaičiaus kol kas dar nepriskaičiuoti 1-4 klasių moksleiviai – jiems buvo pateikta kūrybinė užduotis „Mano palinkėjimas Konstitucijos egzaminui“, jų darbai šiuo metu renkami, taigi dalyvių skaičius vis dar auga. Už mažiausiųjų egzamino dalyvių darbus kitą savaitę bus galima balsuoti portale DELFI.

Tarp aukštųjų mokyklų aktyviausios buvo Vilniaus Gedimino technikos universitetas (196 studentai) ir Vilniaus kolegija (183 studentai). Iš viso Lietuvoje Konstitucijose egzaminą laikė beveik 800 studentų.

Didžiausiu aktyvumu tarp savivaldybių pasižymėjo Vilniaus miesto savivaldybė (75 piliečiai). Iš viso 60 šalies savivaldybių egzaminą laikė beveik 500 Lietuvos piliečių, norinčių pasitikrinti savo konstitucines žinias.

Pirmą kartą Konstitucijos egzaminą laikė ir regos negalią turintys žmonės. Lietuvos aklųjų bibliotekoje, kuri organizavo egzaminą, dalyvavo 15 žmonių, tarp kurių – ir Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių čempionas Justas Pažarauskas.

 

Egzaminas, mokyklose prasidėjęs 9 valandą, o visur kitur - 12 valandą, truko 45 minutes. Visi egzamino dalyviai turėjo atsakyti į 30 uždarų klausimų. Į antrąjį etapą pateko tie, kurie teisingai atsakė į 25 klausimus ir daugiau. Internetu egzaminą laikyti pasirinkę piliečiai dalyvavo tik pirmajame etape.

Konstitucijos egzamino dalyviai varžėsi atskirose grupėse: pilnametystės sulaukusių piliečių, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų bei moksleivių (atskirose grupėse: 1-4, 5-7, 8-10, 11-12 kl.).

Antrasis egzamino etapas vyks spalio 11 d. Į jį patekę dalyviai egzaminą laikys toje pačioje vietoje, kurioje laikė pirmąjį etapą. Po antrojo etapo paaiškės 29 egzamino nugalėtojai, kuriuos spalio 26 d. Prezidentūroje pasveikins ir apdovanos egzamino globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Organizuojant jubiliejinį Konstitucijos egzaminą talkina Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos aklųjų biblioteka, Lietuvos paštas. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto partneriai: naujienų portalas DELFI ir LRT.

Teisingumo ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode