Parama dėkojame




Sprogimas

Minime socialinių darbuotojų dieną

Rugsėjo 27 d. Lietuvoje oficialiai švenčiama Lietuvos socialinių darbuotojų diena. Ši diena siejama su Šv. Vincentu Pauliečiu, kuris buvo kunigas, gyvenęs XVI amžiuje Prancūzijoje. Jis laikomas socialinio darbo pradininku, skatinusiu žmones vadovautis krikščioniškosios pagalbos kitam tiesomis. Būtent gerais darbais kūnui ir sielai besidalinantys socialiniai darbuotojai ir jų padėjėjai vykdo didžią misiją - globoja rizikos šeimas ir vaikus, padeda kabintis į gyvenimą įvairiausias krizes išgyvenantiems žmonėms, palengvina vienišų senjorų ir neįgaliųjų būtį. Panašu, kad paslaugų spektras platus, o be socialinių darbuotojų pagalbos, paramos ir patarimo daugelio žmonių gyvenimas jau tampa sunkiai įsivaizduojamas.
Vienas iš geriausių būdų susipažinti su Socialinio darbuotojo profesija – nuvykti ir pakalbėti su šį darbą dirbančiu žmogumi arba panašias studijas pasirinkusiu jaunimu. Šia proga pasinaudojome rugsėjo 21 d., kada vykome į Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Aukštadvario skyrių.
Senelių šypsenos – padėka už dėmesį
Kadangi Aukštadvario skyrius glaudžiai bendradarbiauja su Šv. Domininko namais, teikiančiais ilgalaikes socialinės globos paslaugas senyvo amžiaus žmonėms, tai suteikia galimybę Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Socialinio darbuotojo padėjėjo mokymo programos mokiniams bei Šv. Ignaco Lojolos kolegijos Socialinio darbo bei Sielovadinės rūpybos studentams atlikti praktikas. Čia jie mokosi taikyti inovatyvius socialinio darbo būdus, bendrauja ir bendradarbiauja su ten gyvenančiais seneliais. Būtent pamatyti, kaip mokiniai ir studentai jungiasi į bendras veiklas su seneliais siekėme nuvykę į Šv. Domininko namus.
Vos atvykus pasitinka besišypsantys senoliai, kurie jau žino, kad mokinių ir studentų atvykimas žada daug įdomių veiklų, pokalbių ir netgi juokų.
„Studentų ir mokinių atvykimas, dalyvavimas rekolekcijose ir kitose bendrose veiklose su seneliais dvasiškai nuramina mūsų gyventojus. Tiek seneliams, tiek ir atvykstančiam jaunimui praktika dovanoja neikainojamą patirtį. Mokiniams ir studentams tai tarsi „pasimatavimas“ būsimos profesijos, jie praktiškai susipažįsta su savo darbu. Gavus diplomą jau būna aišku, ką jie dirbs, koks darbo metodas laukia, turi sukaupę trijų metų patirtinius įgūdžius, o tai labai svarbu siekiant įsidarbinti,“ – pasakoja Janina Stadalnykienė, Šv. Domininko namų direktorė ir Karaliaus Mindaugo PMC Aukštadvario sk. vedėja.
Obuolių pjaustymas būsimai obuolienei, koliažo klijavimas – veiklos, kurios mokinių atvykimo dieną suartino skirtingų kartų žmones. Močiutė Leokadija, kuriai jau 90 metų, uždainavo savo mėgstamiausias dainas, o Zuzana pasakojo, kaip jai smagu, kad aplanko jaunimas. Atrodo, reikia tiek nedaug ir senelių veidai šviečia, jie pradeda dalintis jaunystės prisiminimais, įvairiomis asmeninio gyvenimo istorijomis. Būtent būsimieji socialiniai darbuotojai turi gebėti išklausyti, patarti ir nuraminti širdį atvėrusį senolį.
Socialinis darbas – socialiai atsakingiems žmonėms
Didelė socialinių paslaugų paklausa, išaugęs individualaus dėmesio žmogaus problemoms poreikis bei įdomi ir prasminga veikla skatina žmones rinktis Socialinio darbo studijas Šv. Ignaco Lojolos kolegijoje ir Socialinio darbuotojo padėjėjo mokymo programą Karaliaus Mindaugo PMC. Glaudžiai bendradarbiaujančios institucijos kartu vykdo praktikas, rengia projektus, aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose.
„Socialinio daruotojo padėjėjo mokymo programą renkasi įvairaus amžiaus žmonės. Jų istorijos ir pasirinkimo motyvai labai įvairūs. Vieni ateina rekomendavus šią programą anksčiau baigusių absolventų,  kiti - vedini problemų šeimoje, dar kiti – siekiantys konkrečiai dirbti pagal specialybę,“- pasakoja Karaliaus Mindaugo PMC Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Vanda Aksomaitienė.
Į praktiką atvykusi Aistė tvirtino, kad pabaigusi norės dirbti su senyvo amžiaus žmonėmis, nes yra empatiška jų bėdoms: „norisi praskaidrinti senolių kasdienybę, kad jų dienos senelių ar globos namuose būtų kuo šviesesnės“. Būsima socialinio darbuotojo padėjėja Gintarė teigia, kad labiausiai ją domina darbas su vaikais, nes yra neabejinga vaikų globos namuose augantiems vaikams, tad tikisi pabaigusi mokslus dirbti tarp vaikų ir su vaikais. Kiekviena į praktiką atvykusi mokinė dėstė savus profesijos pasirinkimo motyvus, jų akys degė noru mokytis ir padėti nelaimės ištiktiems žmonėms.
Pabaigus Socialinio darbuotojo padėjėjo mokymo programą Karaliaus Mindaugo PMC, nemažai studijas žada rinktis Šv. Ignaco Lojolos kolegijoje naujose ir perspektyviose studijų programose – Socialinio darbo ir Sielovadinės rūpybos. Tai būdas sutaupyti laiko, kadangi sėkmingai profesinio mokymo programą baigęs asmuo gali per trumpesnį laiką (2 metus) įgyti aukštąjį koleginį išsilavinimą. Anot Šv. Ignaco Lojolos kolegijos Socialinės gerovės katedros vadovės dr. Aistės Antanaitienės, kiekvienais metais vis daugiau motyvuotų, siekiančių spręsti socialines Lietuvos problemas stojančiųjų. 
Patirtis – įkvepia ir skatina tobulėti
Jau 20 metų socialinį darbą dirbanti Edita Radišauskienė teigia, kad niekada nesigailėjo pasirinkusi šią profesiją. Šv. Domininko namuose dirbanti Edita kiekvieną dieną su šypsena lanko senolius ir rūpinasi jų dvasine sveikata. „Šv. Domininko namuose gyvena 15 senyvo amžiaus žmonių, tad kiekvienas jau tapo ypač artimas ir savas. Labai svarbu į senyvą žmogų žvelgti pagarbiai, gebėti atjausti bei išklausyti. Kai žmogus jaučia, kad su juo nuoširdžiai bendraujama, jis atsiveria, išsipasakoja. Senyvi žmonės nori jaustis reikalingi, tai jiems reikia suteikti tokią galimybę, integruoti į bendruomenes. Tiek su Aukštadvario maltiečiais, tiek su miestelio gimnazijos mokiniais seneliai aktyviai dalyvauja bendrose veiklose, laukia čia atvykstančių praktikantų,“ – pasakoja E. Radišauskienė.
Anot socialinės darbuotojos, problemų Lietuvoje nemažėja – daug šeimų kenčia nuo alkoholio priklausomybės, moterys patiria smurtą savo artimiausioje aplinkoje, auga emigracija ir jos padariniai. Šias ir kitas problemas padeda spręsti socialiniai daruotojai. Jų darbas sunkus ir kasdienybė ne rožėmis klota, tačiau kiekvieną naują darbo dieną jie pasitinka nusiteikę optimistiškai.
Nuoširdžiai sveikiname visus esamus ir būsimus socialinius darbuotojus bei socialinio darbuotojo padėjėjus su jų profesine švente. Esate labai reikalingi! Juk kilniausia žmogaus paskirtis – tarnauti kitiems žmonėms.
Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro informacija


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode