Sprogimas

Režisieriui A.Stoniui – Kultūros ministerijos apdovanojimas

 Kino režisieriui Audriui Stoniui penktadienį bus įteiktas Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Taip įvertinti režisieriaus nuopelnai Lietuvos kultūrai ir menui, bendruomeniškumo stiprinimas, asmeninė atsakomybė kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką, pranešė ministerija.

Apdovanojimas A.Stoniui bus įteiktas sostinės kino centre „Skalvija“, pradedant režisieriaus kūrybos retrospektyvą Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje.

Penkiasdešimtmetį švenčiantis režisierius yra Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Europos kino akademijos tikrasis narys, „European Documentary Network“ narys, Leipcigo, Noibrandenburgo, Sienos, San Paulo, Rio de Žaneiro kino festivalių žiuri narys.

A.Stonys Vilniaus valstybinėje konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) studijavo TV ir kino režisūrą, 1989 metais stažavosi Jono Meko Kino antologijos archyve Niujorke, 2004–2005 metais dėstė dokumentinio kino kursą Europos kino koledže (Danija), yra skaitęs paskaitas Wasedos (Japonija), Berklio ir Stanfordo (JAV), Barselonos Pompeu Fabra universitetuose. Nuo 2009 metų jis dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Vilniaus dailės akademijoje.

Nuo 1989 metų menininkas sukūrė apie 20 dokumentinių filmų ir vieną trumpo metro vaidybinį filmą. Jo filmai apdovanoti daugelyje tarptautinių kino festivalių. 1992 metais filmas „Neregių žemė“ Europos kino akademijos pripažintas geriausiu Europos metų dokumentiniu filmu ir pelnė garsiausią Europos kino apdovanojimą – Europos kino akademijos prizą „Felix“ už geriausią metų dokumentinį filmą.

Vilnius, rugsėjo 23 d. (BNS).

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode