Sprogimas

Akciją dėl dokumento perkant alkoholį pradėjusius prekybininkus politikai apkaltino kenkimu Seimui

 Nuo rugsėjo 2-osios reikalavimą perkant alkoholį pateikti asmens dokumentą pradėjusius taikyti prekybininkus Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) nariai apkaltino sąmoningu kenkimu Seimui prieš rinkimus.

Komiteto posėdyje trečiadienį dalyvavęs Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas pateikė duomenis, kad per rugsėjį daugelyje prekybos tinklų pradėjus reikalauti asmens dokumento perkant alkoholinius gėrimus, alkoholio pardavimai akcijoje dalyvaujančiose parduotuvėse sumažėjo 9 proc., bet komiteto nariai pasisakė už siūlymą dokumento prašyti tik iš jaunų asmenų.

SRK trečiadienį svarstė prieš prekybininkų akciją paruoštą pataisą – ji įpareigotų asmens dokumento iš alkoholio pirkėjo reikalauti tik kilus abejonių dėl per jauno amžiaus. Komiteto posėdyje pasisakė Seimo nariai prekybininkų iniciatyvą daugiausiai vertino įtariai – esą tai siekis prieš rinkimus sukompromituoti dabartinę valdžią, kerštaujant už alkoholio prekybą griežtinančius įstatymus.

Pataisą pasiūlęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Bronius Bradauskas savo ruožtu grasino, jog prekybininkams savanoriškai neatšaukus akcijos jis pats imsiąsis iniciatyvų riboti alkoholio pardavimą.

„Aš jums (prekybininkams) siūlau geranoriškai patiems nutraukti šitą dalyką, nenutrauksit patys – turėsit problemų kitur, aš jums pažadu“, – sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas.

„Siūlyti pataisą mane paskatino begalinis žmonių pasipiktinimas, pagyvenę žmonės ateina, kai kur eilėj stovi, kol susikrapšto dokumentėlį, drebančiom rankom. Ką jūs čia pradėjot tyčiotis iš žmonių? Aš visada palaikydavau jūsų visas iniciatyvas, bet šį kartą užpykau ne šiaip sau. Ir jei jūs nenutrauksit šito dalyko, kitas mano pasiūlymas – uždrausti didžiuosiuose prekybos tinkluose „targavoti“ alkoholiu ir perkelti į smulkias parduotuves. Tegu kaimiečiai uždirba iš alkoholio pardavimo, o ne jūs“, – piktinosi B.Bradauskas.

Komitetas, šiek tiek pakoregavęs, socialdemokrato B.Bradausko su kolegomis inicijuotai pataisai pritarė, tuo nustebindamas prekybininkus.

„Ši akcija veikė pilnu efektyvumu, šiuo metu išėję iš komiteto mes esame lengvai apstulbę  net nesitiki, kad Sveikatos komitetas norėtų šią iniciatyvą eliminuoti“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė L.Vilimas.

„Kadangi lyginame nuo rugsėjo 2 iki rugsėjo 19, kada surinkome duomenis, su 2015 metų tuo pačiu laikotarpiu, šita akcija, mes matome statistiką, bendrus alkoholio pardavimus yra sumažinusi 9 proc., dėl įvairių priežasčių: dėl impulsyvių pirkimų sumažėjimo, nes ne visada žmonės galėjo įsigyti, nes buvo reikalaujami dokumento, ne visada tie žmonės grįždavo, nes ne taip ir reikėjo alkoholio, kažkuri dalis nepilnamečių taip pat neturėjo galimybės įsigyti“, – duomenis pateikė L.Vilimas.

Pasak jo, nors nėra skaičių, kiek reikalavimu rodyti asmens dokumentą nepatenkintų pirkėjų alkoholio pirkti perėjo į akcijoje nedalyvaujančias parduotuves, visgi skaičiai yra pakankamai reprezentatyvūs.

„Prie šios iniciatyvos yra prisijungę didieji prekybos tinklai „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa"“, „Prisma“, „Aibė“ ir mažųjų parduotuvių atstovai „Aibė“ ir kooperatyvai, bendrai visi šie prekybos tinklai atstovauja mažiausiai 95 proc. alkoholio pardavimo parduotuvėse, tai reiškia, šie duomenys pakankamai reprezentatyvūs“, – pabrėžė prekybininkų atstovas.

Paramą tvarkai, kai dokumento reikalaujama iš visų pirkėjų, išsakė vienintelis komiteto narys konservatorius Antanas Matulas, nors irgi sutiko su versija, jog tokia akcija siekiama sukompromituoti Seimą. Tačiau parlamentaras sakė sutinkantis, kad jos rezultatai pozityvūs, nors kai kuriems alkoholio kontrolės griežtinimą remiantiems Seimo nariams ir gali kainuoti mandatą.

Tačiau kiti Seimo nariai daugiausiai piktinosi prekybininkų iniciatyva. „Kodėl paleista prekybininkų antis, prekybos centruose kasininkai visur kalba, kad tai Seimo išsigalvojimas. (...) Ar čia nėra paruošta bomba rinkimams savotiška?“ – klausė konservatorius Kazimieras Kuzminskas.

„Mes net baisiausiame sapne negalvojome, kad taip gali išsirutulioti, kad po to atsisuks prieš. Aš tikrai girdėjau (kalbų), kad tai valdžios sprendimas, bet tikrai nėra jokios komandos duota (taip sakyti), užtikrinu, nebuvo jokių minčių, mes norėjome tai padaryti anksčiau, metų pradžioje, bet sutarėme, kad reikalinga informacinė kampanija“, - į tokiu įtarimus atsakė prekybininkų atstovas.

Iškelta ir versija, kad akcija pasipiktinę žmonės ją kaip politikų sprendimą vertina dėl to, kad memorandumą dėl asmens dokumento perkant alkoholį kartu su prekybininkais pasirašė ir sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Juras Požela.

B.Bradauskas tvirtino, kad kai kuriose Vakarų valstybėse taikomos praktikos alkoholį pirkti su dokumentu perkelti į Lietuvą nėra prasmės.

„Sapaliojat per televiziją, kad Amerikoj, dar kažkur (tokia tvarka). Tai ten juodi žmonės, gal ten nežymus tas amžius, gal jie visi vienodi, aš jų neatpažįstu, kaip kinų neatskirčiau,vietnamiečių neatskirčiau, ten galbūt... O čia Lietuvoj aiškiai matosi, kas yra kas. Tokį dalyką Lietuvoj driokstelt, ir kas svarbiausia, visi kaltinimai valdžiai – Seimui, Vyriausybei, o jie iš mūsų tyčiojasi, ir dar prieš rinkimus, tai garantuoju, kad čia jūsų akcija suplanuota“, – kalbėjo parlamentaras.

B.Bradauskas, Andrius Palionis ir Gintautas Mikolaitis buvo registravę pataisą, kuri dokumento reikalauti būtų leidusi tik iš jaunų asmenų, komitetas pakeitė redakciją numatydamas prievolę pardavėjams reikalauti dokumento, kai kyla abejonių dėl pirkėjo amžiaus. Pataisą jie registravo, kai daugelyje parduotuvių nuo rugsėjo pradėta reikalauti dokumento iš visų alkoholio pirkėjų.

Iniciatoriai tvirtina, kad didiesiems prekybos tinklams pasirašius memorandumą, pagal kurį asmens dokumento reikalaujama iš visų alkoholį perkančių asmenų, kilo didžiulis visuomenės pasipiktinimas.

Nuo rugsėjo 2-osios prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa"“, „Prisma“, „Aibė“ ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėse galioja nauja alkoholio pardavimo tvarka, kad norint įsigyti alkoholio iš pirkėjų reikalaujama parodyti asmens dokumentą.

Tokią iniciatyvą pasiūlę prekybininkai teigia siekiantys užkirsti kelią alkoholio pardavimui nepilnamečiams ir skatinti visuomenės sąmoningumą. Pasak jų, jokie pirkėjų duomenys nėra renkami, pakanka kasininkams tik parodyti dokumentą su gimimo data.

Vilnius, rugsėjo 21 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode