Parama dėkojame




Sprogimas

Kada Lietuva atsitokės?: Černobylio pasekmės ir Astravo atominės elektrinės keliama grėsmė



Įstatymo, nukreipto prieš Astravo atominės elektrinės statybas, projekto svarstymo Seime rugsėjo 10 d. išvakarėse Vilniaus kavinėje įvyko fotografijos parodos apie Černobylio praeities šešėlius atidarymas.


Fotografijose vaizduojamas šiandienos Černobylio gyvenimas. Radiacija spinduliuojantys tušti namai, surūdijusios kūdikių lovelės gimdymo namuose, apleistos karuselės byloja apie kraupią praeitį ir didelės nelaimės šešėlius.
Parodos, skirtos Černobylio atominės katastrofos skaudžių pasekmių viešinimui, atidaryme „Coffee Inn Roasters“ kavinėje savo istorijomis iš įžvalgomis dalinosi fotomeninkas Gytis Matiukas, ambasadorius, politikos mokslų daktaras Žygimantas Pavilionis, visuomeninkas ir žurnalistas Daumantas Liekis, Kultūros centro In Actio direktorė Dovilė Rupšytė.
Parodos atidarymo dalyviai kėlė klausimą „Kada Lietuva atsitokės ir imsis reikalingų priemonių siekiant sustabdyti Astravo atominės elektrinės statybas“. Įstatymo projekto, nukreipto prieš Astravo „nešvarios“ elektros energijos pateikimą į Lietuvos rinką, iniciatorius politikas Žygimantas Pavilionis kalbėjo, kad šiuo metu Lietuvos politikoje ir visuomenėje nėra vieningos pozicijos Astravo klausimu, klausimas lieka užmirštas ir Europos Sąjungos institucijų koridoriuose. Rusijos rankomis vykdomos Astravo atominės elektrinės statyba yra reali ekologinė ir socialinė grėsmė Lietuvos ir aplinkinių valstybių gyventojams.
Praėjus 30 metų po katastrofos fotografas Gytis Matiukas lankėsi nelaimės vietoje ir užfiksavo, kaip aplinkinės vietovės atrodo šiandien. Mokyklos, ligoninės, namai, daiktai – viskas liko taip, kaip juos paliko skubiai evakuojami gyventojai. Kaip sako Černobylio realybę įamžinęs fotografas – „Nelaimė palietė tūkstančius žmonių, ir tik atvykęs čia, gali įvertinti katastrofos mastą ir pasekmes“.
Žurnalistas Daumantas Liekis, Černobylį aplankantis dažniau nei savo senelius kaime, katastrofos apylinkėse, renka medžiagą apie ten gyvenančių „samasiolių“ dabartinį gyvenimą. Samasiolais (rusų k. – savavališkai įsikūrę) tuometinė Sovietų Sąjungos valdžia, pradėjo vadinti žmones grįžusius į gimtuosius kaimus ir miestelius, iš kurių buvo priverstinai evakuoti. Nors teritorija yra pavojinga zona gyventi, Černobilis yra vienas lankomiausių turistinių maršrutų, populiarumu nusileidžianti tik Maču Pikču griuvėsiams.
Organizuodama parodą nevyriausybinė organizacija Kultūros centras „In Actio“ siekia atkreipti visuomenės, ypatingai jaunosios kartos dėmesį į atominės energetikos netvarią plėtrą ir galimas neigiamas jos pasekmes. Ypač tai aktualu dabartinėmis sąlygomis, kai šalia Vilniaus Baltarusijos teritorijoje statomas naujas monstras – Astravo atominė elektrinė. Per fotografijas ir sugriautus žmonių likimus galima paskatinti ateities kartas mokytis iš praeities klaidų išvengiant panašių tragedijų ateityje.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode