Sprogimas

Prašymą pakaks užpildyti vieną kartą

Nuo šiol norint gauti ligos pašalpą pakaks pateikti vienintelį prašymą, kuriuo vadovaujantis kaskart žmogui susirgus jam priklausanti ligos ar slaugos pašalpa bus skiriama automatiškai. Iki šiol prašymą skirti ligos pašalpą žmonės turėjo teikti už kiekvieną nedarbingumo laikotarpį.

„Klientų patogumui sukūrėme neterminuotą prašymą skirti ligos pašalpą. Nuo šiol už visus nedarbingumo ar šeimos nario slaugos laikotarpius ligos pašalpą žmonės gaus užpildę vienintelį prašymą. Šį prašymą galima pateikti jau dabar, – sakė „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius. – Be to, naujajame prašyme nurodę metais ankstesnę datą, nuo kurios prašoma pradėti skaičiuoti ir išmokėti ligos pašalpas, žmonės galės gauti pašalpas ir už ankstesnius laikotarpius, už kuriuos prašymai nebuvo pateikti.“

„Sodros“ duomenimis, apie dešimtadalį sirgusiųjų nepateikdavo prašymo skirti ligos pašalpą per nustatytą terminą – 12 mėnesių nuo ligos pabaigos. Taip galėjo nutikti dėl įvairių priežasčių, taip pat dėl to, kad žmonės šį prašymą pateikti tiesiog pamiršdavo. Dabar, atsiradus galimybei pateikti neterminuotą prašymą, ligos pašalpa visus sirgusiuosius, kuriems ši pašalpa priklauso, pasieks automatiškai.

Naująjį prašymą skirti ligos pašalpą galima pateikti prisijungus prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui arba atvykus į „Sodros“ teritorinį skyrių. Šis prašymas gali būti teikiamas nepriklausomai nuo to, ar jį teikiančiam žmogui šiuo metu išduotas nedarbingumo pažymėjimas, ar ne. Taigi šį prašymą visi norintieji gali užpildyti ir pateikti bet kuriuo jiems patogiu laiku.

Pateiktame naujajame prašyme nurodytus duomenis reikės patikslinti tik tuo atveju, jeigu asmuo pageidaus pakeisti mokėjimo būdą, nurodyti kitą sąskaitą, į kurią būtų pervedama ligos pašalpa, ar patikslinti pasikeitusius kontaktinius duomenis. Tai galima padaryti prisijungus prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui (prašyme nurodyti žymą „patikslinta“) arba atvykus į „Sodros“ teritorinį skyrių.

Jeigu asmuo, pateikęs neterminuotą prašymą skirti ligos pašalpą, norės, kad už tam tikrą nedarbingumo laikotarpį ligos pašalpa nebūtų mokama, jis turės prisijungti prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui arba atvykti į „Sodros“ teritorinį skyrių ir pateikti prašymą neskirti ligos pašalpos už tam tikrą laikotarpį. Tai gali būti aktualu, pavyzdžiui, tuo atveju, jei žmogus susirgtų atostogų metu, tačiau atostogų nenutrauktų ir nepageidautų gauti ligos pašalpos už šį laikotarpį.

Patogi naujovė laukia ir pastaruoju metu užsienyje dirbusių ir į Lietuvą grįžusių tautiečių. Įsidarbinę Lietuvoje ir susirgę, bet neturintys pakankamo darbo stažo mūsų šalyje ligos pašalpai gauti, jie galės pateikti prašymą tarpininkauti gaunant duomenis apie užsienyje įgytus darbo ir draudimo laikotarpius. Šį prašymą galima pateikti prisijungus prie „Sodros“ paskyros gyventojui. Jis bus automatiškai adresuojamas Užsienio išmokų tarnybai.

„Sodros“ informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode