Sprogimas

Pirkti alkoholio - su asmens dokumentu

Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse nuo penktadienio norint įsigyti alkoholio, iš pirkėjų bus reikalaujama parodyti asmens dokumentą. Ši tvarka galios prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“, „Prisma“, „Aibė“ ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėse. „Lidl“ tinklas prie šios akcijos neprisijungė.

Naują tvarką pasiūlę prekybininkai teigia siekiantys užkirsti kelią alkoholio pardavimui nepilnamečiams ir skatinti visuomenės sąmoningumą. Pasak jų, jokie pirkėjų duomenys nebus renkami, kasininkams užteks tik parodyti dokumentą su gimimo data.

Kritikai sako, kad tokiu žingsniu prekybos tinklai siekia visuomenės pyktį nukreipti į politikus, svarstančius siūlymus alkoholį pardavinėti specializuotose parduotuvėse, sutrumpinti prekybos juo laiką.

L.Vilimas: skatinamas sąmoningumas

Nauja tvarka numatyta memorandume, kurį birželį prekybininkai pasirašė su sveikatos apsaugos ministru Juru Požela.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas sako, kad memorandumą pasirašę prekybos tinklai Lietuvoje užima bent 95 proc. alkoholio prekybos parduotuvėse rinkos.

Jo teigimu, prekybininkai prie iniciatyvos ragina jungtis naktinius klubus ir barus, kad jie prie įėjimo prašytų pilnametystę patvirtinančių asmens dokumentų.

Pasak L.Vilimo, kad pirkėjų gimimo data kol kas nebus suvedama į duomenų bazes, bet tai gali būti daroma ateityje.

„Bent jau pačioje pradžioje nė vienas tinklas nėra paruošęs ir neturi techninių galimybių įvedinėti gimimo datos. Apie tai yra tik mąstoma ateičiai - kad būtų dar paprasčiau ir efektyviau užtikrinama ta priemonė“, - kalbėjo L.Vilimas.

Jis sakė tikįs, kad dokumento reikalavimas padės spręsti alkoholizmo Lietuvoje problemą, skatinti visuomenės, ypač jaunimo, sąmoningumą.

„Mums pelnas iš alkoholio nėra prioritetas, o kasininkui dokumento parodymas yra simbolinis veiksmas, pagal ką aš parodau, kad esu sąmoningas vartotojas. Jeigu ne jūs stovintis eilėje, tai kitas parodys ir paaiškins jaunesniam žmogui, kodėl jis daro tokį veiksmą ir tai keis požiūrį, nes dabar statistika sako, kad 80 proc. mokykloje besimokančių vaikų yra vartoję alkoholio. Jeigu ši statistika nepykdo, o pykdo tik pats faktas, kad reikės rodyti ar bus nepatogumas rodyti dokumentą, tai skiriasi mūsų vertybės“, - BNS kalbėjo L.Vilimas.

Prekybininkų atstovas mano, kad alkoholio pardavimai dėl to sumažės: „Tikimės, kad sumažės, kiek - sunku prognozuoti, ir tas sumažėjimas nepereis į nelegalią šešėlinę rinką“.

S.Galadauskas: pardavimai gali net ūgtelti

Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas tikisi, kad prekybininkai nebebus kaltinami, jog parduoda alkoholį nepilnamečiams.

„Bent jau nebus prekybininkams ta kaltė (metama), kad nusiperka nepilnamečiai. Tai faktas, nes dabar jie patiria didžiulį spaudimą dėl to, kai yra įsitikinama, kad gali alkoholio nusipirkti nepilnamečiai,“ - BNS teigė aludarių atstovas. 

S.Galadauskas mano, kad alkoholio pardavimai gali net padidėti.

„Sunku pasakyti. Galbūt pasikeis pirkimo įpročiai - žmonės pirkdami ir žinodami, kad reikės turėti dokumentą, labiau planuos, o kai planuojama, nusiperkama dažnai daugiau negu mažiau“, - pažymėjo jis.

Jo teigimu, alkoholio pardavimas tik specializuotose parduotuvėse sukeltų per daug nepatogumų.

„Mažesni nepatogumai turėti ir pateikti dokumentą, negu sprendimas pardavinėti alkoholį specializuotose parduotuvėse. Tai būtų žymiai didesnis nepatogumas, negu kad parodyti dabar prie kasos dokumentą. Tada piktintumės dar labiau. Įsivaizduokite, kad jums vieno butelio vyno važiuoti reikės į rajono centrą ir dar tam tikromis valandomis - ar nebus didesnis nepatogumas, negu su savimi turėti dokumentą“, - teigė aludarių gildijos vadovas.

A.Veryga: neaišku, kas kontroliuos

Kai kurie politikai ir aktyvistai, siūlantys alkoholį pardavinėti tik specializuotose parduotuvėse, trumpinti pardavimo laiką ar numatyti didesnį amžiaus slenkstį, įžvelgia viešųjų ryšių akciją.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga, kandidatuojantis į Seimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, teigia, kad verslininkai šiuo žingsniu gali gauti „papildomų svertų įpareigoti politikus derėtis su jais“.

Jis prognozuoja, kad jeigu prekybininkai ateityje nutars fiksuoti alkoholio pirkėjų gimimo datą, tie duomenys bus naudojami rinkodarai.

„Puikiausias šansas prisirinkti papildomų duomenų. Žinodami, kokius gėrimus perka kokio amžiaus žmonės, jie puikiausiai gali formuoti tikslines grupes, pasiūlyti specialias nuolaidas“, - kalbėjo A.Veryga.

A.Verygai taip pat kilo klausimas, kokios sankcijos bus taikomos toms parduotuvėms ar darbuotojams, kurios netikrins dokumentų - nenumatyta, kas ir kaip kontroliuos, ar laikomasi memorandumo, kokia bus atsakomybė už pažeidimus.

„Juk dabar prekybininkai yra įstatymo, o ne tarpusavio susitarimų įpareigoti tikrinti dokumentus, kai kyla įtarimas (kad alkoholio nori įsigyti nepilnametis), bet tai neveikia kaip motyvas verslininkams laikytis įstatymo, pavyzdžiui, už pakartotinį alkoholio pardavimą yra numatyta galimybė panaikinti licenciją prekiauti alkoholiu, bet verslininkai geriau naikina įmonę, kur buvo pažeidimas, steigia kitą, kad gautų licenciją, negu laikosi įstatymo. Čia net ne įstatymas, o šakėmis ant vandens pasirašytas memorandumas - jis neturi jokios juridinės galios“, - teigė A.Veryga.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pasisakė dar griežčiau - jo teigimu, prekybininkai šia akcija tyčiojasi iš visuomenės, todėl į tai partija atsakys valstybiniu alkoholio prekybos monopoliu.

A.Matulas:  tikrinti senjorus - lazdos perlenkimas

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas prekybininkų idėją vadina dviprasmiška ir žada, kad politikai „šitą situaciją stebės, nes tyčiotis iš žmonių neleis“. Pasak jo, tikrinti tų žmonių, kurie akivaizdžiai nėra nepilnamečiai, dokumentus, „yra lazdos perlenkimas“.  

„Jeigu bus bus tuo piktnaudžiaujama - prašoma dokumentų ir iš vyresnių negu 18 metų žmonių... Jeigu tie duomenys bus kažkur fiksuojami - įvedinėjami, tada bus grubus įstatymo pažeidimas. Tada parlamentas imsimės priemonių, kad žmogaus duomenys būtų apsaugomi“, - BNS teigė A.Matulas.

Pasak jo, prekybininkai šia akcija siekia supriešinti visuomenę, įvelti ją į diskusijas, nukreipti jų pyktį į politikus, kad šie nepriimtų pataisų, kuriomis siūloma alkoholį pardavinėti specializuotose parduotuvėse, sutrumpinti prekybos laiką.

„Jie patys sako, kad alkoholio pardavimai, kai bus tikrinami asmens dokumentus, sumažės apie 14-15 proc. Tai išeina, kad dabar jie pardavinėja alkoholį 14-15 proc. nepilnamečių “, - svarstė politikas.

Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis prekybininkų reikalavimą pavadino „seniai neregėta kvailyste“ ir pažadėjo imtis veiksmų, kad ši tvarka būtų panaikinta.

Socialdemokratų išplatintame pranešime pažymima, kad Vyriausybė ir kitos valdžios institucijos nereglamentavo šio žingsnio. Partijos valdybos vardu paskelbtame pareiškime prekybininkų akcija plačiau nei giriama, nei peikiama, tik pažymima, jog „socialdemokratai nuosekliai pasisako už alkoholio vartojimo mažinimą“.

G.Belian: viena akcija problemos neišspręs

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovės Gražinos Belian teigimu, norint mažinti alkoholio suvartojimą Lietuvoje, akcijos nepakanka, tačiau departamentas tokiai prekybininkų savireguliacijos priemonei neprieštarauja, nes ji duos naudos.

„Akcija nukreipta į vieną tikslinę priemonę - labiau užtikrinti, kad pardavėjai alkoholio neparduotų nepilnamečiam asmeniui. Jeigu kalbėti apie visą alkoholio mažinimą, priemonių spektras turėtų būti naudojamas žymiai platesnis - ši akcija tik viena iš daugelio“, - BNS tvirtino G.Belian.

Ji sakė, kad departamentas nevykdo akcijų, kur slaptieji pirkėjai tikrina, kaip prekybininkai laikosi alkoholio prekybos taisyklių.

G.Belian taip pat viliasi, kad prekybininkų akcija atgrasys nuo spontaniško alkoholio pirkimo: „Galbūt praeis noras su chalatu bėgti pirkti vyno“.

Ji taip pat pastebėjo, kad be dokumentų alkoholis nebus parduodama asocialiems asmenims, kurių dažnas net neturi jokio asmens dokumento.

F.Petrauskas: žeminami garbingo amžiaus žmonės

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius Feliksas Petrauskas BNS sakė, kad memorandumo iniciatoriai nepagalvojo, kaip reikės jį įgyvendinti.

„Ministerija su verslininkais pasirašo memorandumą, ten ką, nėra teisininkų, niekas nepagalvoja apie tai, kad bus pažeistos paprastos moralinės teisės, kad bus žmogaus pažeminimas, kad jis garbingo amžiaus, o iš jo perkant alkoholį bus reikalaujama parodyti asmens dokumentą. Šiandien nėra jokiuose teisės aktuose numatyta reikalauti iš kiekvieno piliečio dokumentų, jeigu jis perka alkoholį,“ - teigė jis.

Jis patikino, kad tarnyba tirs skundus, jeigu jų bus: „Dar jų neturime, juolab, kad, girdėjau, prekybininkai lanksčiai į tai žiūrės, tada matysime, ar bus problemų ir  kokia institucija nesudirbo ir ką viršijo prekybininkai“.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė vadina pertekliniu reikalavimą dokumentus rodyti vyresnio amžiaus žmonėms.

„Tai ne būdas kovai su alkoholio vartojimu. Nematau ir nesuprantu tikslo, kodėl reikia kiekvieną tikrini“, - BNS teigė ji.

E.Šiškauskienė tikino, kad asociacijos įmonės neprisijungtų prie tokios prekybininkų akcijos.

Treti Europoje

Pasaulio sveikatos  organizacijos duomenimis, Lietuva patenka į daugiausia alkoholio suvartojančių Europos šalių trejetuką. Apie būtinybę riboti jo vartojimą imta garsiau kalbėti po šalį sukrėtusių nusikaltimų, kuriuos įvykdė girtaujantys asmenys.

Pastaraisiais mėnesiais daug diskusijų kelia ir kitas siūlymas, kuriuo siekiama mažinti alkoholio vartojimą - uždrausti visų formų alkoholio reklamą. Įstatymo iniciatoriai, kurie surinko per 50 tūkst. parašų, teigia, kad alkoholio reklama skatina vaikus pradėti vartoti alkoholį anksčiau, o jau vartojančius paauglius paskatina vartoti alkoholį intensyviau. Lietuvos internetinės žiniasklaidos atstovai teigia, kad uždraudus alkoholio reklamą ji gali persikelti į užsienyje registruotus tinklus, o staiga netekus pajamų nukentėtų žiniasklaidos kokybė. 

Yegor Aleyev/TASS-Scanpix nuotr.

Vilnius, rugsėjo 2 d. (BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode