Parama dėkojame




Sprogimas

Ekspertai: dronų misija – išmaitinti pasaulį. Kada jie pasieks Lietuvą?

Skaičiuojama, kad jau 2050 metais žemėje gyvens daugiau nei 9 mlrd. gyventojų. Kaip juos išmaitinti? Kaip sumažinti taršą ir išnaudoti naujausias technologijas žemės ūkyje, kad jis taptų švaresnis?

Konsultacijų bendrovės „McKinsey & Co“ vertinimu, žemės ūkis yra mažiausiai skaitmenizuotas sektorius pasaulyje, tačiau pastaraisiais metais situacija pradėjo keistis.

DJI atstovas T. Juškauskas: per penkerius metus palies visus

Dronų technologijos leidžia ne tik matuoti pasėlių augimo spartą, nustatyti vietas, kur grūdai prasčiausiai auga, dirvožemio drėgnumą ar pasėlių ligas. Laiko sąnaudos sumažėja nepalyginamai – anksčiau turėję pereiti laukus savo kojomis, dabar ūkininkai gali akimirksniu nustatyti viso lauko būklę su probleminėmis zonomis.

„Žemės ūkyje dronus naudoja ūkininkai, norintys turėti platesnes analizės galimybes. Pavyzdžiui, dronai su šilumos kameromis padeda nustatyti problemas derlingumo bei augalų ligų/streso srityse. Dronų naudojimas žemės ūkyje yra ne tik efektyvesnis kaštų ir laiko prasme, tačiau suteikia daug skirtingų analizės aspektų, kurie iki šiol arba buvo nepasiekiami, arba sunkiai įgyvendinami. Trumpai tariant, per penkerius metus bėgyje visos didžiosios industrijos, vienu ar kitu būdu naudos dronais rinktus duomenis, kad pagerintų savo efektyvumą, gautų papildomos informacijos apie savo infrastruktūrą“, – su tokiomis mintimis į Vilniuje vyksiantį nemokamą #SWITCH! renginį atvyksta Tautvydas Juškauskas, vienintelis DJI dirbantis lietuvis.

7,8 trilijonų dolerių industrija

Dėl augančio gyventojų skaičiaus žemės ūkis, 7,8 trilijonų dolerių industrija, sukurianti 10 proc. pasaulio BVP, pastaruoju metu sulaukia vis didesnio investuotojų dėmesio.

„Investicijos į žemės ūkio technologijas, vadinamąsias agtech, pastaruosius trejus metus vis mušė rekordus ir 2015 metais pasiekė 4,6 mlrd. dolerių. Dabar į žemės ūkį ateina vadinamoji antroji inovacijų banga – su internetu, mobiliosiomis technologijomis susieti sprendimai, ir prognozuojama, kad čia laukia dideli pokyčiai“, – sakė Europos parlamento narys Antanas Guoga, #SWITCH! renginio įkūrėjas.

Gimsta „tikslinis ūkininkavimas“

Pastebima, kad gimsta nauja žemės ūkio pakraipa – „tikslinis ūkininkavimas“ (angl. precision agriculture), pritaikoma ne tik žemdirbystėje, bet ir gyvulininkystėje. Pagal aukštesnę kūno temperatūrą dronai gali iš bandos išskirti sergančius gyvulius, kadangi jie nustato net mažų skirtumų temperatūras.

„Užsiimant tiksliniu ūkininkavimu ir pasitelkiant dronus, galima užauginti didesnį derlių. Su šilumos kameromis galima nustatyti problemines zonas laukuose ir atitinkamai tręšti ar laistyti laukus. Tai ne tik padidina derlingumą, bet kas svarbu – ir sumažina reikiamas sąnaudas“, – sako šią sritį tyrinėjantis Kanzavo universiteto Tikslinio ūkininkavimo profesorius Ray Asebedo.

Skaičiuojama, kad JAV net 80 proc. visų komerciniais tikslais pasaulyje įsigyjamų bepiločių skraidyklių yra naudojamos žemės ūkyje. Prognozuojama, kad netrukus dronai bus pasitelkti ir miškininkystėje, pavyzdžiui, naudodami 3D skenavimą jie nustatys medienos tūrį miške.

Tuo tarpu ES programoje tyrimams ir inovacijoms „Horizon 2020“ išmaniojo ūkininkavimo technologijų diegimui 2016-2017 m. laikotarpiu numatyta skirti 64 mln. Eurų.

Potencialas žemės ūkyje milžiniškas, ir apie tai šiemet bus keliamos diskusijos apie tai Lietuvoje, kurioje žemės ūkis – viena pagrindinių ekonomikos šakų.

„Diskutuoti apie pokyčius į Lietuvą pakvietėme didžiausio pasaulio dronų gamintojų DJI atstovus, taip pat Singapūro „Infinium Robotics“ įkūrėją, kurie savo srityse yra pionieriai“, – sakė A. Guoga.

„Infinium Robotics“: ieškome naujų sričių

 

Singapūro bendrovės „Infinium Robotics“ įkūrėjas Junyang Woon sako, kad šiuo metu pasaulyje ieškoma naujų dronų pritaikymo sričių. „Infinium Robotics“ Vilniuje #SWITCH! renginio metu pirmą kartą ketina pademonstruoti dronus, gebančius dirbti padavėjais restorane.

„Tai bus pirmas kartas, kai mūsų sprendimas bus pademonstruotas Europoje. Tikime, kad tol kol reguliavimas dronų naudojimas lauko sąlygomis dar kuriamas, mes galime išnaudoti vidaus erdves, kur neturime tie privatumo ar oro erdvės ribojimų“, – sakė į Vilnių atvykstantis J. Woon.

#SwitchVilnius profesionalų diskusijoje Vilniuje bus diskutuojama, ar Lietuva gali rasti nišą šioje dinamiškoje ir itin perspektyvioje industrijoje ir ar dronų pagalba galime iškelti į naujas aukštumas Lietuvos žemės ūkį. Į sesiją „Viskas apie dronus: kodėl rytdiena yra naujoji šiandiena?“ DJI deleguoja į vienintelį joje dirbantį lietuvį Tautvydą Juškauską.

 

Aurelija ASTRAUSKĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode