Sprogimas

Praverkite langus: natūrali dienos šviesa lemia mokinių produktyvumą



Efektyvus langų išdėstymas patalpoje ir natūrali šviesa gali pagerinti vaiko savijautą ir turėti įtakos geresniems mokymosi rezultatams, ypač matematikos bei loginio mąstymo srityse. Tokias išvadas pateikia prancūzų mokslininkai iš Pierre Louis epidemiologijos ir visuomenės sveikatos instituto, išanalizavę atlikto tyrimo rezultatus.


Daugiau šviesos – geresni rezultatai
Šiandien vis dažniau kalbama apie natūralios šviesos trūkumą darbo vietoje, namuose, ypatingai – švietimo įstaigose. Vienas šios problemos sprendimo būdų – stoglangiai, ne tik maksimaliai padidinantys natūralios šviesos kiekį patalpoje, bet ir įleidžiantys į ją gryno oro, kuris skatina produktyvumą, gerina savijautą ir bendrą patalpos oro būklę. 
Natūrali dienos šviesa itin aktuali mokykloms. Tyrimu, atliktu bendradarbiaujant su „VELUX“, siekta atskleisti veiksnius, darančius įtaką vaiko gebėjimui susitelkti ir efektyviai dirbti. Tyrime dalyvavo 2,8 tūkst. 9–12 metų vaikų, besimokančių 54-iose Europos mokyklose. Išanalizavus gautus rezultatus nustatyta, kad mokinių, kurių klasėse įrengti dideli langai ir stoglangiai, matematikos ir loginio mąstymo testai net 15 % geresni. Natūrali dienos šviesa ir dideli langai vaikams sukuria didelės erdvės įspūdį, todėl jie lengviau ir greičiau susikoncentruoja į gautą užduotį.
Saulėtos dienos suteikia energijos
Lietuvos metų mokytoja, Visagino Česlovo Sasnausko menų mokyklos Dainavimo skyriaus vedėja, dainavimo mokytoja ekspertė Vita Pimpienė, įsitikinusi, kad dienos šviesa atlieka svarbų vaidmenį kasdieniame vaiko gyvenime: „Kūrybiškus ir talentingus mūsų mokyklos mokinius natūrali dienos šviesa veikia itin teigiamai. Kuo diena šviesesnė, tuo vaikai aktyvesni, pozityvesni ir imlesni – tai itin svarbu jų tobulėjimui.“ 
V. Pimpienės mokiniai nori kuo daugiau laiko praleisti lauke. Tačiau, pasak jos, visą dieną to daryti neįmanoma net šilčiausiomis dienomis – repetuoti lauke gana sudėtinga. „Todėl labai svarbu, kad mokyklos erdvės būtų kuo šviesesnės ir atviresnės. Vasarą šviesių ir saulėtų dienų nebuvo daug, tad su nekantrumu spėliojame, kokiomis nuotaikomis bei su kokia energija vaikai grįš į mokyklą po šių vasaros atostogų – bus įdomu“, – šypsosi mokytoja.
Pietinėje patalpos dalyje išdėstyti langai suteikia galimybę gauti didžiausią natūralios šviesos kiekį, o teisingai parinktas stiklo atspalvis kontroliuoja ir patalpų vidaus klimatą, teigia „VELUX“ specialistai, projektuojantys erdves, kuriose žmogus ne tik gerai jaučiasi, bet ir produktyviai dirba. Atliktas tyrimas dar kartą įrodo, kad kokybiškai įrengtos patalpos švietimo įstaigose turi didelę įtaką mokinių pasiekimams, motyvacijai, jų gebėjimams atsiskleisti. 
Apie „VELUX“. Kompaniją 1941 m. balandžio 1 d. įkūrė Villum Kann Rasmussen. Šiandien „VELUX“ turi savo filialus 35 pasaulio šalyse, kur dirba daugiau nei 10 000 darbuotojų. Įmonė, atsižvelgdama į kliento poreikius ir patalpų architektūrą, specializuojasi gaminti langus ir stoglangius. 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode