Sprogimas

Vilniuje ketina steigti paramos centrą vėžiu sergantiems vaikams

 

Vilniuje nevyriausybininkų iniciatyva pradėtas statyti Vaikų onkologijos pagalbos centras, jis teiks psichologinę pagalbą bei reabilitaciją onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams ir jų šeimoms.

Apie 2 kilometrus nuo Vilniaus universiteto Santariškių vaikų ligoninės nutolęs centras pradėtas statyti prieš kelias savaites. Anot iniciatyvą įgyvendinančio paramos fondo „Mamų unija“ vadovė Eglės Mėlinauskienės, Lietuvoje šiuo metu nėra teikiama kompleksinė pagalba vaikų, sergančiųjų onkologinėmis ligomis, šeimoms, taip pat pagalbos negauna iš ligoninės jau išrašyti vaikai, tad centras bandys tai pakeisti.

„Vėžys yra sunki ir ilga, kalbama apie vaiko gyvybę, šeima patiria didžiulį stresą, jis tęsiasi ne vienerius metus – turime vaikų, kurie serga iki penkeri metų, palaikomasis gydymas yra labai ilgas. Šeimoje įvyksta ženklių pokyčių, šeimos ir išsiskiria, vyrai palieka, prasigeria, suserga depresija. Todėl šis centras teiks kompleksinę pagalbą visai šeimai: tiek reabilitacinę, tiek įvairias terapijas, tiek dvasinę pagalbą“, – BNS sakė E.Mėlinauskienė.

Centras pirmiausia planuoja teikti psichologinę pagalbą sergančių vaikų ar vaikų netekusiems tėvams. Čia bus įrengti kambariai dešimčiai šeimų, dveji apartamentai atitiks paliatyvios slaugos palatų reikalavimus. Centre veiks šešios reabilitacinės patalpos, pritaikytos psichologinės, dvasinės, meno, muzikos, šviesos terapijos užsiėmimams, bus įrengtas baseinas su neįgaliųjų reabilitacijos įranga, šeimos ūkis, kur suaugusieji ir vaikai galės užsiauginti savo daržovių.

„Mamų unija“ yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su Santariškių vaikų ligonine, Kauno onkologijos ligonine, siekiama bendradarbiauti su Vilniaus universitetu, pritraukiant rengiamus reabilitacijos ir psichologijos specialistus.

Iniciatorių teigimu, pastato statybos ir įrengimas, įskaitant sklypą, kainuos apie 2 mln. eurų, projektas finansuojamas bendrovės „Lietuvos energija“, Čikagos „Rotary“ klubo, fondo „Chicago mothers union foundation“, privačių rėmėjų ir įmonių lėšomis, siekiama pritraukti europinį finansavimą. Tikimasi, kad centras atvers duris 2018 metų pirmąjį pusmetį.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode